Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024
Από την πάνα στο γιο-γιο: Συμβουλές από μαμάδες

Από την πάνα στο γιο-γιο: Συμβουλές από μαμάδες

Λαχταράτε να πείτε αντίο στην πάνα, αλλά δεν είστε σίγουρη για το πότε πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία κι αν θα το πάρει ομαλά το παιδάκι σας;

Εδώ είναι οι καλύτερες συμβουλές από μαμάδες για να κόψετε οριστικά την πάνα.

Να είστε υπομονετικές

Το πιο σημαντικό είναι να ξεκινήσετε την διαδικασία όταν το παιδί σας είναι πραγματικά έτοιμο. Συνήθως τα παιδιά αρχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον για το γιο γιο μεταξύ των ηλικιών 2 και 3. Δώστε προσοχή στις ερωτήσεις που θα σας κάνουν σχετικά με το μπάνιο και την τουαλέτα, στην ικανότητά τους να μένουν στεγνά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (που δείχνει εντονότερο έλεγχο της ουροδόχου κύστης), στην επιθυμία να φορέσουν εσώρουχα ή σας λένε ότι δεν είναι λερωμένη η πάνα. Αυτά είναι τα λεγόμενα σημάδια ετοιμότητας και εμφανίζονται εντελώς ξαφνικά, λέει η Κατερίνα, μητέρα ενός κοριτσιού: Μια μέρα περπατούσαμε χέρι χέρι μου και μου είπε «Μαμά, θέλω να φορέσω εσώρουχα.» Και από εκείνη την ημέρα το έκανε.

Κάντε την διαδικασία διασκεδαστική

Αρκετές μαμάδες προτείνουν να αγοράσετε μια καρέκλα γιογιό. «Αγοράσαμε ένα γιο-γιο τύπου καρεκλάκι ώστε να μπορούμε να το έχουμε στο σαλόνι και να μπορεί να παίζει ο γιος μας και να κάθεται σε αυτό και να γίνει πιο διασκεδαστική και παιχνιδιάρικη η διαδικασία», λέει η Έμμυ.

Τάξτε επαίνους και δωράκια

«Τα δωράκια και τα μπράβο, πάνε κι έρχονται» ισχυρίζεται η Μόνικα, μητέρα τεσσάρων παιδιών. Όταν τα καταφέρει την πρώτη φορά κάντε τη μεγαλύτερη φασαρία που έχετε κάνει ποτέ στη ζωή σας.

Ζητωκραυγές, χειροκροτήματα, χορός γύρω γύρω! Κάντε το παιδί να αισθανθεί ότι έχει κάνει κάτι υπέροχο και θα θέλατε να το κάνει ξανά και ξανά.

Εκτός από τον λεκτικό έπαινο, μπορείτε να χαρίσετε και κάτι μικρό ως ανταμοιβή όπως για παράδειγμα γλυκά, παιχνίδια, αυτοκόλλητο. Η Ρένα, μητέρα δύο παιδιών, θυμάται: «Κάθε φορά που χρησιμοποιούσε ο μεγάλος το γιογιό κάναμε μια συμφωνία γι ‘αυτό και του χάριζα μια απόλαυση – M&Ms και Smarties ήταν το καλύτερο του. Στην αρχή του έδινα 6 κουφετάκια, μετά 5 και όσο προχωράγαμε όλο και λιγότερο μέχρι που τα ξέχασε και δεν τα ζήταγε άλλο.»

Θάψτε τις πάνες

«Μόλις βγάλετε τις πάνες και τις αντικαταστήσετε με εσώρουχο, μην τις ξαναχρησιμοποιήσετε ποτέ ξανά» συνιστά η Αιμιλία για να μην προκαλέσετε σύγχυση στο παιδί. Κάποιες άλλες μαμάδες βέβαια επιλέγουν την χρήση της πάνας μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας για να νιώθει ασφάλεια το παιδί.

Βάλτε έναν στόχο

Για τα αγοράκια η διαδικασία είναι πιο σύνθετη αφού πρέπει να …στοχεύσουν στο σωστό σημείο. Ένα κόλπο που κάνουν πολλές μητέρες είναι να πετάξετε δημητριακά σε σχήμα κύκλου (όπως τα Cheerios) στην τουαλέτα και μπορεί ο γιος σας να σημαδέψει. Η Βαρβάρα, μητέρα δύο αγοριών, εξηγεί: «Πάρτε τον ένα σκαμνί, ώστε να μπορεί να σταθεί για να κατουρήσει το παιδί στην μεγάλη τουαλέτα. Ο μπαμπάς ή ένας μεγαλύτερος αδελφό μπορεί να δείξει στον μικρότερο. Θα εκπλαγείτε από το πόσο διασκεδαστική μπορεί να γίνει η διαδικασία για ένα τρίχρονο παιδάκι.»

Συμβαίνουν και τα ατυχήματα

Η Χριστίνα θυμάται: «Ήταν πλήρως εκπαιδευμένος ο γιος μας και τα πήγαινε πολύ καλά εκτός εκτός από μια νύχτα που τα …έκανε κυριολεκτικά θάλασσα! Ήθελα να ουρλιάξω!»

Η αλήθεια είναι ότι τα ατυχήματα είναι ένα φυσιολογικό και κοινό μέρος της όλης διαδικασίας. Να έχετε υπομονή και να περιμένετε τις οπισθοδρομήσεις.

 

 

 

Πηγή: baby.gr