Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Ασφαλής θεωρείται η μέτρια κατανάλωση καφέ στην εγκυμοσύνη

Ασφαλής θεωρείται η μέτρια κατανάλωση καφέ στην εγκυμοσύνη

Δε χρειάζεται να στερείστε την αγαπημένη σας γεύση

Είναι αλήθεια ότι το άκουσμα και μόνο μιας εγκυμοσύνης γεννά από μόνο του πολλά ερωτήματα. Τι μπορώ να τρώω; Μπορώ να ασκούμαι; Τι επηρεάζει το μωρό και τι τη μαμά; Μέσα στον κυκεώνα ερωτήσεων ένα από τα ερωτηματικά αφορά στο αν μπορώ να πίνω καφέ;.

Η αλήθεια είναι ότι ο καφές και γενικότερα η κατανάλωση καφεΐνης πράγματι περιορίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όμως δεν αποκλείεται.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η κατανάλωση έως και 200 mg καφεΐνης την ημέρα είναι ασφαλής για τη μέλλουσα μαμά και το έμβρυο.

Με άλλα λόγια, 1-2 κούπες στιγμιαίου καφέ και 2-3 φλιτζάνια ελληνικού καφέ είναι απόλυτα ασφαλείς για καθημερινή κατανάλωση από τις έγκυες γυναίκες, συνυπολογίζοντας φυσικά και άλλες πηγές καφεΐνης όπως το τσάι, τα αναψυκτικά, η σοκολάτα, κ.α.

Γιατί να επιλέξω decaf;

Θυμηθείτε… καφεΐνη εκτός από τον καφέ περιέχουν κι άλλα ροφήματα ή τρόφιμα όπως το τσάι και τα καφεϊνούχα αναψυκτικά, καθώς και η σοκολάτα.

Αυτό σημαίνει ότι εύκολα μπορεί μια μέλλουσα μαμά καταναλώνοντας διάφορα τρόφιμα και καφέ μέσα στην ημέρα να ξεπεράσει την ανώτατη πρόσληψη καφεΐνης.

Δεδομένου ότι ο ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές αποδίδει περίπου 2-3 mg καφεΐνης ανά 200mL και ο ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές 0-1 mg καφεΐνης ανά 50mL, καταλαβαίνετε ότι η επιλογή του δίνει ένα μεγάλο περιθώριο ασφαλείας στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης..

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αποκαφεϊνοποίησης. Η πιο φυσική μέθοδος είναι με χρήση ζεστού νερού, όπου ο ντεκαφεϊνέ καφές διατηρεί όλο το αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο.

Δε χρειάζεται λοιπόν να στερείστε την αγαπημένη σας γεύση του καφέ, εφόσον ο ντεκαφεϊνέ ελληνικός ή στιγμιαίος καφές μπορεί να σας παρέχει το περιθώριο ασφαλείας που αποζητάτε.

Πηγή: myself.gr