Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Back to school – Διαλέγοντας την κατάλληλη εξωσχολική δραστηριότητα για το παιδί

Αύριο το σχολικό κουδούνι θα χτυπήσει για χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα και τα σχολεία θα ανοίξουν τις πόρτες τους για να υποδεχτούν παιδιά κάθε ηλικίας.

Μαζί με τα σχολείο ξεκινά και πάλι δυναμικά η ρουτίνα της καθημερινότητας. Πρωινό ξύπνημα, διαβάσματα, πήγαινε – έλα στο σχολείο και φυσικά εξωσχολικές δραστηριότητες.

Πλέον οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα ενός παιδιού και ξεκινάνε ήδη από την πολύ μικρή του ακόμη ηλικία. Ξένες γλώσσες, μουσική, χορός, άθληση, ακόμη και… ρομποτική. Οι δραστηριότητες που μπορεί να κάνει είναι πολλές, μένει μόνο εμείς, μαζι ασφαλώς με το παιδί μας, να διαλέξουμε τις κατάλληλες.

Πώς όμως καταλαβαίνουμε ποια είναι η κατάλληλη δραστηριότητα για το παιδί μας;

Συζητήστε μαζί του τι του αρέσει

Είναι σημαντικό το μικρό μας εκτός σχολείου να κάνει κάτι που του αρέσει. Ρωτήστε το τι θα προτιμούσε το ίδιο, εάν για παράδειγμα θα ήθελε να μάθει κάποιο μουσικό όργανο ή εάν προτιμάει το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο.

Έχετε ανοιχτά τα μάτια σας για να δείτε που έχει ταλέντο

Πολλές φορές μπορεί το ίδιο το παιδί σας να μην μπορεί να αναγνωρίσει τι του αρέσει πραγματικά και τι όχι. Σε αυτήν την περίπτωση εσείς πρέπει να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά ώστε να αναγνωρίσετε τα σημάδια. Ποιά είναι αυτά; Αναρωτηθείτε: “Σε τι είναι καλό;” “Τι του αρέσει να κάνει όταν μένει μόνο του;”

Φροντίστε ώστε να του μένει ελεύθερος χρόνος

Καλές οι εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το μικρό σας πρέπει να έχει ελεύθερο χρόνο για να παίζει αλλά και να απολαμβάνει ακόμη περισσότερο αυτά που μαθαίνει, χωρίς άγχος. Μην υπερφορτώσετε το πρόγραμμά του.

Σκεφτείτε τι θα του φανεί χρήσιμο και σε άλλους τομείς στη ζωή του

Η κάθε δραστηριότητα έχει διαφορετικά οφέλη για την ανάπτυξη και το μέλλον του παιδιού. Πριν καταλήξετε πώς θα περνάει το παιδί σας φέτος τα απογεύματά του, σκεφτείτε τα οφέλη που θα έχει αυτό που θα επιλέξετε με το μικρό σας.

Λάβετε υπόψιν το χρόνο, την απόσταση και το κόστος

Ασφαλώς το πιο σημαντικό είναι αυτό που θα κάνει το μικρό σας, να το απολαμβάνει, αλλά το πού θα κάνει την εξωσχολική του δραστηριότητα, το κόστος αυτής και ο χρόνος που θα αφιερώνει μέσα στην ημέρα του, πρέπει να ληφθούν υπόψιν.

 

 

 


Πηγή