Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Back to school: Προσαρμογή μετά από αυτό το ιδιαίτερο καλοκαίρι

Παρόλα αυτά, η επιστροφή στο σχολείο πάντοτε περιλαμβάνει μια αρχική περίοδο προσαρμογής. Το τελευταίο εξάμηνο που ζούμε με τον Covid-19, έφερε μαζί του ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, κάτι το οποίο οπωσδήποτε επηρεάζει περαιτέρω την προσαρμογή των παιδιών στο σχολείο.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, τα περισσότερα παιδιά φέτος, λόγω συνθηκών, δεν είχαν την ευκαιρία να περάσουν το ξέγνοιαστο καλοκαίρι αλλοτινών χρόνων, και να ξεκουραστούν επαρκώς ώστε να επιστρέψουν έτοιμα για τα σχολικά τους καθήκοντα. Δεύτερον, η αβεβαιότητα και ο φόβος λόγω της γενικότερης κατάστασης, συχνά επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία των παιδιών, συμβάλλοντας στην αίσθηση κούρασης και πεσμένης διάθεσης. Επιπλέον, τα νέα μέτρα προστασίας (χρήση μάσκας, περιορισμός αριθμού παιδιών στον ίδιο χώρο κλπ) για κάποια παιδιά φαντάζουν δυσβάσταχτα.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, πολλοί γονείς βλέπουν τα παιδιά τους να είναι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ψυχολογικά φορτισμένα και ανέτοιμα να επιστρέψουν στο σχολείο.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι παρακάτω συμβουλές και τακτικές μπορούν να φανούν χρήσιμες:

Υπομονή και κατανόηση

Το πρώτο και κυριότερο εάν το παιδί μας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη σχολική πραγματικότητα, είναι να δείξουμε όσο το δυνατόν περισσότερη υπομονή μαζί του, προσπαθώντας να μπούμε στη θέση του και να κατανοήσουμε αυτό που περνάει.

Συζήτηση

Με το να είμαστε διαθέσιμοι για συζήτηση με το παιδί μας, το βοηθάμε να ανακουφιστεί και να επεξεργαστεί τους φόβους και τους προβληματισμούς του σχετικά με το σχολείο. Σε καμία περίπτωση δεν το αποπαίρνουμε όταν εκφράζει αρνητικά συναισθήματα σχετικά με το σχολείο, προσπαθούμε όμως να το βοηθήσουμε να δει τα πράγματα λίγο πιο ήρεμα και θετικά.

Τηρούμε, και εμείς οι ίδιοι, θετική στάση

Τα παιδιά τείνουν, ασυνείδητα, να αντικατοπτρίζουν τη στάση των γονιών τους σε σχέση με δύσκολες καταστάσεις στις οποίες βρίσκονται. Εάν εμείς κατορθώσουμε να τηρήσουμε, ειδικά μπροστά στο παιδί, μια θετική στάση σχετικά με την όλη κατάσταση, διευκολύνουμε πολύ και το παιδί μας στο να προσαρμοστεί.

Ρουτίνα/Σταθερό πρόγραμμα

Τα παιδιά έχουν ανάγκη τις ρουτίνες, καθώς τους δίνουν αίσθηση σταθερότητας και ασφάλειας. Σε μία τόσο πολύπλοκη και αβέβαιη κατάσταση, όπως είναι η τωρινή, η ρουτίνα καθίσταται ακόμα πιο σημαντική για το παιδί και την προσαρμογή του. Προσπαθούμε λοιπόν στην καθημερινότητα του παιδιού να υπάρχει ένα όσο το δυνατόν πιο σταθερό πρόγραμμα (ύπνου, φαγητού, εξωσχολικών δραστηριοτήτων κ.ο.κ.)

Μυρτώ Κογεβίνα, MSc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Email: myrtokogevina@gmail.com  
Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336 

www.kolonakipsychologist.com


Πηγή