Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Blues των γιορτών: Τι είναι και πώς επηρεάζει τα παιδιά

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι από τις πιο αγαπημένες των παιδιών και τις περιμένουν με ανυπομονησία. Όμως, είναι και μια περίοδος που σε αντίθεση με το χαρούμενο εορταστικό κλίμα, τα παιδιά – και όχι μόνο οι ενήλικες – μπορεί να βιώνουν συναισθήματα θλίψης, άγχους και μοναξιάς. Είναι τα λεγόμενα blues των γιορτών ( Christmas blues ), η μελαγχολία των Χριστουγέννων.

Ο Δρ Drew Ramsey, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο Columbia University College of Physicians & Surgeons, ο οποίος ειδικεύεται στο άγχος και την κατάθλιψη, διαχωρίζει την κατάθλιψη των γιορτών από τις καταθλιπτικές διαταραχές, οι οποίες σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας επηρεάζουν περίπου το 11% των παιδιών μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Αλλά προειδοποιεί τους γονείς ότι το «μπλουζ των διακοπών» μπορεί να είναι μεταδοτικό. «Εάν νιώθετε πεσμένοι ψυχολογικά , είναι σίγουρα πιο πιθανό να αισθανθεί και το παιδί σας έτσι», επισημαίνει.

Σημαντικό ρόλο στην κακή ψυχολογία των παιδιών παίζουν και τα social media. Λόγω των αναρτήσεων που γίνονται -και- αυτές τις ημέρες, τα παιδιά αισθάνονται μειονεκτικά βλέποντας πώς περνούν οι φίλοι τους (ταξίδια, έξοδοι, εκδρομές) . 

Αναγνωρίστε τα σημάδια

Τα παιδιά τείνουν να δείχνουν τα συναισθήματά τους με τις πράξεις τους, αντί να τα εξηγούν με λόγια. Αναζητήστε κοινά σημάδια των blues , όπως έλλειψη όρεξης, προβλήματα ύπνου, κυκλοθυμία, αδυναμία ελέγχου των παρορμήσεων, παράλειψη δραστηριοτήτων που συνήθως τους ενδιαφέρουν, απάθεια και οργή. Τα παιδιά μπορεί να περάσουν από φάσεις όπου αισθάνονται πραγματικά λυπημένα, αλλά στη συνέχεια νοιώθουν καλύτερα. «Αν αυτή η φάση διαρκεί πολύ περισσότερο από τρεις εβδομάδες έως ένα μήνα, πρέπει να το παρακολουθείτε και να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας», λέει η Jennifer Kolari, οικογενειακή θεραπεύτρια και συγγραφέας του Connected Parenting.

Ακούστε τα παιδιά σας

«Ως γονείς, δυσκολευόμαστε με τη θλίψη των παιδιών μας», εξηγεί η Jennifer Kolari. «Τείνουμε να προσπαθούμε να αγνοήσουμε τα συναισθήματά τους οπότε στην προσπάθειά μας να το διορθώσουμε μερικές φορές το κάνουμε χειρότερο». Αντίθετα, ακούστε τα παιδιά σας και δείξτε ενσυναίσθηση.

Κάντε πράγματα με τα παιδιά

Περάστε χρόνο με τα παιδιά . Ακόμη και το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να αποδειχτεί άκρως διασκεδαστικό ενισχύοντας τους μεταξύ σας δεσμούς. Το να περνάτε χρόνο μαζί στη φύση μπορεί επίσης να αλλάξει τη διάθεση των παιδιών ( και τη δική σας).

blues christmas1

Προσοχή στον ύπνο των παιδιών

Τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα όταν έχουν μια ρουτίνα, επομένως προσπαθήστε να διατηρήσετε κάποια κανονικότητα όσον αφορά τα γεύματα, το χρόνο παιχνιδιού και τον ύπνο. Κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων, το πρώτο που αλλάζει είναι το πρόγραμμα ύπνου. «Είναι δελεαστικό να σκεφτόμαστε “ω, είναι διακοπές, ας χαλαρώσουμε όλοι “, αλλά υπάρχουν μερικά παιδιά που γίνονται ανήσυχα, γκρινιάζουν ή δεν έχουν ενέργεια, λόγω έλλειψης ύπνου», σημειώνει η Kolari. Επομένως, προσπαθήστε να έχουν τα παιδιά μια σχετική ρουτίνα και στις διακοπές.

Προσέξτε τη διατροφή

Λόγω της μεγάλης κατανάλωσης μπισκότων, κέικ και γλυκών κατά τη μακρά περίοδο των γιορτών είναι σημαντικό να μαγειρεύετε υγιεινά φαγητά με τη συμμετοχή των παιδιών. Γεμίστε το ψυγείο με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αναζητήστε σνακ με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, βιταμίνες και μέταλλα και φροντίστε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να παραμείνουν ενυδατωμένα πίνοντας πολύ νερό.

Πηγές: today.com, parents.com


Πηγή