Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Δείτε πώς το λίπος στην κοιλιά συνδέεται με υψηλό σάκχαρο στην εγκυμοσύνη

Δείτε πώς το λίπος στην κοιλιά συνδέεται με υψηλό σάκχαρο στην εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care, οι γυναίκες που έχουν υψηλά επίπεδα κοιλιακού λίπους κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη στην πορεία της κύησης.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 500 γυναίκες ηλικίας 18-42 ετών. Οι εθελόντριες υποβλήθηκαν σε υπερηχογραφικό έλεγχο μεταξύ της 11ης και 14ης εβδομάδας κύησης, με σκοπό τον προσδιορισμό του σπλαγχνικού και υποδόριου λίπους, καθώς και του συνολικού λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Συνολικά, φάνηκε πως οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα κοιλιακού λίπους είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κατά την 24η-28η εβδομάδα κύησης. Μάλιστα, ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως το σπλαγχνικό λίπος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου, σύμφωνα με τα ευρήματα της παρούσας μελέτης, τόσο το σπλαγχνικό όσο και το συνολικό κοιλιακό λίπος φαίνεται ότι συνδέονται με την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο έλεγχος των επιπέδων λίπους στην περιοχή της κοιλιάς κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλλει στην ταυτοποίηση γυναικών που έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη κύησης. Παράλληλα, η προώθηση υγιεινών συνηθειών διατροφής και άσκησης με στόχο τη μείωση της συσσώρευσης λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, θα μπορούσε να αποτελέσει μια στρατηγική πρόληψης της νόσου.

 

 

 

 

Πηγή: neadiatrofis.gr