Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Εγκυμοσύνη και αναιμία: Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Εγκυμοσύνη και αναιμία: Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Η διατροφή τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντική. Ο οργανισμός είναι πιο ευαίσθητος και δεδομένου ότι πια τρώτε για δύο, η διατροφή σας πρέπει να είναι ισορροπημένη και να συμπεριλαμβάνει φαγητά με όλα τα θρεπτικά για τον οργανισμό συστατικά.

Η αναιμία είναι μία αρκετά συνηθισμένη πάθηση κυρίως των γυναικών, ιδιαίτερα την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αναιμία έχουμε όταν τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης στο αίμα είναι κάτω του φυσιολογικού αν και πιο συνηθισμένη της μορφή είναι η σιδηροπενική όταν τα επίπεδα του σιδήρου στον οργανισμό είναι πολύ χαμηλά.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Η έλλειψη σιδήρου συνεπάγεται αίσθημα κόπωσης, ζαλάδα, υπνηλία και αδυναμία. Εάν αμελήσετε τα παραπάνω συμπτώματα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί και η εξάντληση και η αδυναμία θα σας καταβάλουν.

Αντιμετώπιση:
Τους μήνες της εγκυμοσύνης σας πρέπει να κάνετε αρκετά συχνά εξετάσεις αίματος, στις οποίες μετριούνται τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα. Αν, όμως, η τιμή της αιμοσφαιρίνης πέσει κάτω από 11g/dl κατά το δεύτερο τρίμηνο, θα πρέπει να πάρετε συμπλήρωμα σιδήρου κατόπιν βέβαια συνεννόησης με το γιατρό σας. Η αναιμία θα πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί, γιατί μπορεί να είναι υπεύθυνη για την πρόκληση πρόωρου τοκετού ή τη γέννηση ενός λιποβαρούς μωρού. Αν έχετε σοβαρό πρόβλημα αναιμίας ίσως χρειαστεί να σας χορηγήσουν σίδηρο με ενέσεις ή ακόμα και να γίνει μετάγγιση αίματος μετά τον τοκετό.

Φυσικά πολύ σημαντικό είναι να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Όσπρια, ψάρι, κόκκινο και λευκό κρέας θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε στο εβδομαδιαίο σας διατροφολόγιο και για καλύτερα αποτελέσματα καταναλώστε μαζί με το φαγητό σας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C.

 

 

 

 

Πηγή: mothersblog.gr