Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Εγκυμοσύνη & παχυσαρκία: Πόσα κιλά πρέπει να χάσετε για να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης

Εγκυμοσύνη & παχυσαρκία: Πόσα κιλά πρέπει να χάσετε για να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης

Ακόμη και μια μικρή μείωση του βάρους της γυναίκας βοηθά να επιτευχθεί φυσικά η σύλληψη χωρίς τεχνητή γονιμοποίηση, δείχνει μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στο Ελσίνκι.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης χάνοντας μερικά κιλά χάρη στη γυμναστική και την υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

bigstock Pregnant belly with red ribbon 18983012

Η νέα μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Χρόνινγκεν στην Ολλανδία, περιελάμβανε 577 υπέρβαρες/παχύσαρκες γυναίκες (με Δείκτη Μάζας Σώματος 29-35) που αντιμετώπιζαν προβλήματα γονιμότητας. Οι μισές έπρεπε να ακολουθήσουν ειδικό πρόγραμμα διατροφής και γυμναστικής με στόχο να χάσουν το 5% του συνολικού τους βάρους, ενώ οι υπόλοιπες γυναίκες (ομάδα ελέγχου) δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα παρέμβασης.

Απώλεια βάρους της τάξης των 4,4 κιλών σε διάστημα έξι μηνών στην ομάδα παρέμβασης φάνηκε να διπλασιάζει τις πιθανότητες σύλληψης με φυσικό τρόπο. Μία στις τέσσερις γυναίκες στην ομάδα παρέμβασης κατάφεραν να συλλάβουν, ενώ στην ομάδα ελέγχου η αναλογία ήταν περίπου μία στις δέκα (ποσοστό 12,6%).

Ο Στιούαρτ Λάβερι, σύμβουλος γυναικολόγος στο Νοσοκομείο του Χάμερσμιθ στο Λονδίνο, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, αναφέρει πως η μείωση στο Δείκτη Μάζας Σώματος δεν χρειάζεται να είναι τεράστια για να προκύψουν οφέλη και η διαπίστωση αυτή είναι ιδιαίτερα καθησυχαστική για όσες γυναίκες έχουν αρκετά περιττά κιλά.

Ο Δρ Άνταμ Μπάλεν, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρίας Γονιμότητας, επισημαίνει με τη σειρά του πως η παχυσαρκία έχει σοβαρό αντίκτυπο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, ιδιαίτερα όσον αφορά την αναπαραγωγική υγεία. Επίσης, αναφέρει πως η απώλεια βάρους από την πλευρά της μητέρας επιδρά θετικά στην υγεία του παιδιού μακροπρόθεσμα.

Τέλος, ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας Νικ Μάκλον από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον αναφέρει πως τα ευρήματα της νέας μελέτης είναι πολύ σημαντικά, αφού υπογραμμίζουν τη σημασία των μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται πριν τη σύλληψη, όπως η απώλεια κιλών στην περίπτωση των υπέρβαρων γυναικών.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr