Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Εμβόλια: Όταν η Επιστήμη νικά το φόβο

Εμβόλια: Όταν η Επιστήμη νικά το φόβο

Νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ δείχνει ολοφάνερα ότι η κοινή λογική υπερισχύει της κινδυνολογίας.

Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς δεδομένα που έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά. Η ταχύτητα του φωτός είναι 299.792.458 μέτρα το δευτερόλεπτο, είτε το πιστεύουν όλοι είτε κάποιοι το αμφισβητούν. Το ίδιο ισχύει και για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων, ασχέτως αν κάποιοι –αυθαίρετα– επιλέγουν να υποστηρίξουν το αντίθετο.

Οι υπέρμαχοι του αντιεμβολιαστικού κινήματος ανήκουν σε αυτήν την τελευταία κατηγορία. Πρόκειται για ανθρώπους που επιλέγουν να μην κάνουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα εμβόλια που συνιστούν οι γιατροί, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών αυτών αλλά και όσων δεν μπορούν να εμβολιαστούν λόγω ηλικίας ή κάποιου προβλήματος υγείας.

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα ήρθε στο προσκήνιο πριν από μερικούς μήνες, όταν ένας και μόνο ανεμβολίαστος επισκέπτης της Ντίσνεϋλαντ προκάλεσε ξέσπασμα ιλαράς στις ΗΠΑ. Φυσικά, τα κρούσματα θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί εάν είχαν εφαρμοστεί οι προγραμματισμένοι και απαραίτητοι εμβολιασμοί. Το ξέσπασμα αυτό μπορεί να βρίσκεται και πίσω από τον πρόσφατο θάνατο μιας γυναίκας με εκτεθειμένο ανοσοποιητικό στην Ουάσινγκτον από ιλαρά, τον πρώτο θάνατο από ιλαρά που καταγράφεται στις ΗΠΑ εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια.

Αποτελεί λοιπόν εξαιρετικά αισιόδοξη είδηση το γεγονός ότι η στάση των γονέων απέναντι στα εμβόλια αλλάζει ταχύτατα και προς το καλύτερο. Όπως μας μεταφέρει το ΤΙΜΕ, μια νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από γιατρούς στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν δείχνει ότι οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν πλέον να κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια στα παιδιά τους.

Επιλέγοντας ένα τυχαίο δείγμα 1.416 ατόμων που είχαν τουλάχιστον ένα παιδί 17 ετών και κάτω, οι ερευνητές έθεσαν μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τα πιθανά οφέλη των εμβολίων, τους κινδύνους που λέγεται πως σχετίζονται με τους εμβολιασμούς αλλά και την ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με τα εμβόλια.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων απεδείχθη επαρκώς ενημερωμένο και σύμφωνο με την κοινή παραδοχή που αφορά στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η στάση των γονέων επηρεάστηκε σημαντικά από το ξέσπασμα ιλαράς των προηγούμενων μηνών αλλά και την πληρέστερη πληροφόρηση για τα εμβόλια που προωθήθηκε λόγω αυτού.

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα συρρικνώνεται και η τάση αυτή ωφελεί τη δημόσια υγεία. Όμως μέχρι να εξαφανιστεί, οι προσπάθειες για πληρέστερη και αξιόπιστη ενημέρωση πρέπει να παραμείνουν αμείωτες.

Πηγή: onmed.gr