Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Αιτίες τσακωμού των νέων γονιών

Αιτίες τσακωμού των νέων γονιών

Όταν είστε λίγο «έξω από τα νερά» σας, άυπνοι και σε διαδικασίας προσαρμογής με το μωρό στο σπίτι, όπως είναι λογικό τα νεύρα σας είναι σε τεντωμένο σκοινί και δεν θέλει και πολύ για να τσακωθείτε με τον σύντροφό σας.

Παρακάτω θα δείτε τους λόγους για τους οποίους βράζει το αίμα των νέων γονιών καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να συγκρατήσετε τα νεύρα σας και να επικρατήσει η ειρήνη!

“Μπορείς να σηκωθείς εσύ το βράδυ για το μωρό; Είμαι εξαντλημένη.”

Με την άφιξη του μωρού, ο ύπνος γίνεται ξαφνικά ένα πράγμα που πρέπει να μοιράζεται, είτε με βάρδιες είτε με διαπραγματεύσεις.

«Αυτό που θυμάμαι είναι ότι και οι δύο ήμασταν πολύ κτητικοί με τον ύπνο μας και τσακωνόμασταν συνέχεια για το ποιος αξίζει να κοιμηθεί περισσότερο» θυμάται μια μαμά.

Προσπαθήστε να μην γίνεστε ανταγωνιστικοί και αποφύγετε τις φράσεις τύπου “Είμαι πιο κουρασμένη/ος από εσένα”.

«Κανείς δεν μπορεί να πει ποιος είναι πιο κουρασμένος, επειδή κανένας από ‘σας δεν ξέρει πραγματικά. Η πραγματικότητα είναι ότι είστε και οι δύο συναισθηματικά εξαντλημένοι και χρειάζεστε βοήθεια και οι δύο», λέει η Carolyn Pirak, μια κοινωνική λειτουργός στις ΗΠΑ.

Εάν αντέχετε οικονομικά καλό είναι να προσλάβετε μια μπέιμπι σίτερ έστω και για λίγες ώρες ώστε να μπορείτε να ξεκουράζεστε. Διαφορετικά ζητήστε βοήθεια από το οικογενειακό και το φιλικό σας περιβάλλον.

Για να αποφευχθούν οι διαφωνίες φροντίστε να φτιάξετε ένα πρόγραμμα με βάρδιες μαζί με τον/την σύντροφό σας. Εάν για παράδειγμα ο ένας γονέας εργάζεται και η άλλος μένει στο σπίτι με το μωρό, μπορείτε να κανονίσετε το πρόγραμμα έτσι ώστε ο εργαζόμενος γονέας να κοιμάται περισσότερο τις καθημερινές αλλά να παίρνει τη σκυτάλη τα Σαββατοκύριακα ώστε να ξεκουράζεται και ο άλλος μετά από μια κουραστική εβδομάδα.

Να θυμάστε ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να κάνει τους ανθρώπους οξύθυμους, καταθλιπτικούς και πιο επιρρεπείς σε καυγάδες. Λίγες ώρες επιπλέον ύπνου όμως μπορούν να κάνουν εκπληκτική διαφορά στην διάθεση και την συμπεριφορά σας.

«Ορίστε, το μωρό εσένα θέλει»

Αν ο σύντροφός σας επίμονα σας ζητά να κρατάτε εσείς το μωρό κάθε φορά που κλαίει, προφανώς καταβάλετε μεγάλες προσπάθειες για να μην ουρλιάξετε.

«Κάθε φορά που ο γιος μας χρειάζεται κάτι ή αρχίζει να κλαίει, ο σύζυγός μου, τον δίνει σε μένα», εξομολογείται μια μαμά. «Τον κρατάει στην αγκαλιά του μόνο όταν είναι χαρούμενος», συμπληρώνει η ίδια.

Για να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας σκεφτείτε ότι ο σύντροφός σας δεν προσπαθεί επίτηδες να αποφύγει τα καθήκοντα του. Όπως εξηγεί ένα μπαμπάς  «Θέλω να παρηγορήσω το παιδί μου, αλλά μου είναι δύσκολο, καθώς όταν βάζει τα κλάματα αισθάνομαι πώς εγώ κάτι δεν κάνω καλά!»

Συνεργαστείτε λοιπόν με τον σύντροφό σας και επιτρέψτε του να μάθει κι εκείνος όλη την ρουτίνα του μωρού ώστε να μην αισθάνεται ότι δεν τα κάνει καλά

«Μα τι κάνεις όλη μέρα τελοσπάντων;»

Τα μωρά στην αρχή τουλάχιστον έχουν ανάγκη τα βασικά, αλλά για να ανταποκριθείτε σε αυτές τις βασικές ανάγκες τρέχετε όλη μέρα! Πιάτα συσσωρεύονται στο νεροχύτη, στο πλυντήριο υπάρχουν άπλυτα και πολλές εξωτερικές δουλειές αναβάλλονται από μέρα σε μέρα. Το γεγονός ότι ένα τόσο μικροσκοπικό πλασματάκι βγάζει τόσο εκτός από το χρονοδιάγραμμα της μια νέα μαμά, είναι μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της μητρότητας και μπορεί να είναι δύσκολο για έναν γονέα που είναι εκτός σπιτιού όλη μέρα, να το καταλάβει.

«Η γυναίκα μου μόλις μπαίνει σπίτι από τη δουλειά και αρχίζει αμέσως να περπατά πέρα δώθε και να μαζεύει πράγματα. Στο τέλος αρχίζει τις φωνές και λέει Μα τι κάνεις όλη μέρα στο σπίτι και έχει αυτό το χάλι;» λέει ο Cary Levine, ένας πατέρας δύο παιδιών που μένει στο σπίτι με τα παιδιά μια μέρα την εβδομάδα.

«Είναι αλήθεια ότι το σπίτι ήταν ένα χάος, αλλά τις τελευταίες ώρες τις πέρασα προσπαθώντας να ταΐσω και να ψυχαγωγήσω ένα μωρό 6-μηνών και το τελευταίο πράγμα που χρειάζομαι είναι μια διάλεξη» συμπληρώνει ο ίδιος.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να περιμένετε μέχρι το μωρό σας να κοιμηθεί και τότε μόνο να κάνετε μια ήρεμη και πολιτισμένη συζήτηση.

«Επιστρέφω αμέσως!»

«Να τσεκάρω κάτι στον υπολογιστή και επιστρέφω αμέσως», λέει ο σύζυγος και πετάγεται μέχρι την κρεβατοκάμαρα. Όταν επιστρέφει μετά από 45 λεπτά απορεί γιατί βγάζω ατμούς από τα αυτιά; Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στο δικό σας το σπίτι;

«Ο σύζυγός μου θα πέταγε για εξωτερικό σε λίγες ώρες» λέει μια μαμά. “Έπρεπε να πάει να ψωνίσει κάτι και όταν δεν το βρήκε αποφάσισε να πάει σε ένα άλλο κατάστημα και μετά σε ένα άλλο κατάστημα …ενώ εγώ το μόνο που ήξερα είναι ότι έπρεπε να φύγει σε λίγες ώρες και ήμουν κλεισμένη στο σπίτι με το μωρό. Θύμωσα πάρα πολύ γι’ αυτό» εξηγεί η ίδια.

Είτε το κάνετε επίτηδες ή είτε κατά λάθος, η αλήθεια είναι ότι οι νέοι γονείς «διψάνε» για λίγο ελεύθερο χρόνο και προσπαθούν να κλέψουν έστω και λίγα λεπτά για τον εαυτό τους. Αλλά ο γονέας που μένει πίσω, προφανώς αισθάνεται «ριγμένος».

Για να λυθεί το πρόβλημα εκφράστε τα συναισθήματά σας στον/στην σύντροφό σας. Φτιάξτε από κοινού ένα πλάνο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο. Μια ωραία ιδέα είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο για να παρακολουθείτε τον χρόνο που σας απορροφά η δουλειά και να αξιοποιείτε τον ελεύθερο χρόνο σωστά κάνοντας δραστηριότητες όλοι μαζί οικογενειακώς αλλά και κάτι που να χαροποιεί τον καθένα ξεχωριστά!

Έξτρα tips

Μην κάνετε τον επόπτη
Αν είναι η σειρά σας να κάνετε ένα διάλειμμα, κάντε το! Μην χρησιμοποιείτε το διάλειμμά σας για να συμβουλεύσετε τον σύντροφό σας για το πώς να χειριστεί το μωρό. Θυμηθείτε, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ηρεμήσει και να διασκεδάσει και αν το στυλ του συντρόφου σας είναι διαφορετικό από το δικό σας, τόσο το καλύτερο για την ευελιξία του μωρού σας.

Πηγαίνετε κανένα ραντεβού που και που
Σίγουρα λατρεύετε το μωρό σας αλλά είναι σημαντικό να περνάτε λίγο χρόνο μόνοι σας ως ζευγάρι.

Δείξτε την εκτίμηση που τρέφετε ο ένας στον άλλον
Είναι μια μικρή απόδειξη της αγάπης σας. Εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας για τα πράγματα που κάνει η σύντροφός σας, όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις. Δεν χρειάζεται για παράδειγμα κάθε φορά να σας υπενθυμίζει εκείνη να πετάξετε έξω τα σκουπίδια, μπορείτε και μόνοι σας ή πηγαίνετε μια φορά μόνος σας σουπερ μάρκετ. Να είστε σίγουρος ότι θα το εκτιμήσει και θα το ανταποδώσει!

 

 

 

Πηγή: baby.gr