Τρίτη , 16 Αύγουστος 2022
Γέννα με καισαρική και κολπικά υγρά: Η μόδα που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των νεογνών

Γέννα με καισαρική και κολπικά υγρά: Η μόδα που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των νεογνών

Μία μόδα που ξεκίνησε από την Αυστραλία και εξαπλώθηκε γρήγορα στη Βρετανία, θέλει τις γυναίκες που γεννούν με καισαρική να εκθέτουν τα νεογέννητα στα κολπικά υγρά τους, επειδή πιστεύουν ότι τα μωρά θα αποκτήσουν πιο γερό ανοσοποιητικό.

Πρόκειται ωστόσο για μια πρακτική εξαιρετικά επικίνδυνη για τα μωρά, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις βρετανών επιστημόνων.

Όπως γράφουν στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ) έξι ειδικοί από τη Βρετανία και την Αυστραλία, όχι μόνο δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη γι’ αυτή την θεωρία, αλλά τα μωρά εκτίθενται αναίτια στα παθογόνα μικρόβια των κολπικών υγρών.

Όταν γεννιέται ένα μωρό με φυσικό τοκετό, φέρει αρχικά μικρόβια παρόμοια με αυτά του κόλπου της μητέρας του, ενώ με την καισαρική τομή το αρχικό μικροβίωμά του μοιάζει με αυτό του δέρματός της.

Το μικροβίωμα είναι η κοινότητα των βακτηρίων που αποικούν το σώμα μας και τα οποία είναι δεκαπλάσια απ’ ό,τι τα σωματικά κύτταρα. Η κοινότητα αυτή διαφέρει από το ένα σημείο του σώματος στο άλλο και από τον ένα άνθρωπο στον άλλο, και δεν είναι στατική, αλλά αλλάζει διαρκώς καθώς μεγαλώνουμε.

Η έκθεση των μωρών της καισαρικής στα κολπικά υγρά γίνεται με επίχρισμα, το οποίο λαμβάνεται από τον κόλπο της μητέρας αμέσως μετά την γέννηση του μωρού και αλείφεται στο πρόσωπο, στο στόμα και στο σώμα του.

Η κίνηση αυτή θεωρητικώς «αποκαθιστά» το μικροβίωμα των νεογέννητων και έτσι τα προστατεύει από λοιμώξεις, κάτι που έχει πολυδιαφημιστεί από διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, εξ ου και η δημοφιλία της μεθόδου.

bigstock Childbirth In Operation Room C 92869100

Κανείς όμως δεν έχει εξετάσει ούτε την αποτελεσματικότητα, ούτε την ασφάλεια της μεθόδου, γράφουν οι ειδικοί με επικεφαλής τον δρ Όμπρεϊ Κάνινγκτον, λέκτορα Παιδιατρικών Λοιμωδών Νόσων στο Imperial College του Λονδίνου (ICL).

Έτσι τα μωρά μπορεί να εκδηλώσουν σοβαρές λοιμώξεις από μικρόβια, τα οποία μπορεί να μην δημιουργούν καν συμπτώματα στη μητέρα. Στα μικρόβια αυτά συμπεριλαμβάνονται ο στρεπτόκοκκος Β (αποτελεί την συνηθέστερη αιτία σηψαιμίας στα νεογέννητα), τα χλαμύδια και η ναϊσσέρια της γονόρροιας (προκαλούν νεογνική επιπεφυκίτιδα) και ο ιός του απλού έρπητα.

Αν και τα μωρά μπορεί να εκτεθούν στα ίδια μικρόβια μέσω του φυσικού τοκετού, οι έξι γιατροί λένε πως άλλο είναι η φυσική έκθεση σε μικρόβια και άλλο η ηθελημένη, ειδικά όταν δεν υπάρχουν στοιχεία πως ωφελεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα μωρά.

«Είναι γεγονός ότι οι διαφορές στο μικροβίωμα των ανθρώπων σχετίζονται με τον κίνδυνο αναπτύξεως προβλημάτων υγείας, όπως οι αλλεργίες, η παχυσαρκία και ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα», δήλωσε ο δρ Κάνινγκτον.

«Από το σημείο αυτό, όμως, έως το να λέμε ότι η καισαρική καταστρέφει το ανοσοποιητικό του μωρού, υπάρχει τεράστια απόσταση – και είναι ακόμα μεγαλύτερη μέχρι την άποψη ότι ένα κολπικό επίχρισμα μπορεί να αποκαταστήσει την ισορροπία των πραγμάτων».

Και κατέληξε: «Για να προχωρήσεις σε μία ιατρική πράξη, τα δυνητικά οφέλη πρέπει να υπερκαλύπτουν τους δυνητικούς κινδύνους και στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει κανένα αποδεδειγμένο όφελος».

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr