Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Γιατί κλέβουν τα παιδιά

Γιατί κλέβουν τα παιδιά

Αρκετά παιδιά κάποια στιγμή θα φέρουν στο σπίτι κάτι που δεν τους ανήκει. Πριν σας πιάσει πονοκέφαλος όμως ρωτήστε το αν του το χάρισε κάποιο παιδί ή του το δάνεισε.

Η λέξη «δανείζω» και η λέξη «χαρίζω» είναι γνώριμες στο μικρό σας μιας και στις πρώτες τάξεις (προνήπια και νήπια) τις μαθαίνει.

Αν ωστόσο σας πει ότι, ούτε του το χάρισαν ούτε του το δάνεισαν, τότε θα πρέπει να του εξηγήσετε ότι αυτό που έκανε ονομάζεται «κλοπή» και διαφέρει πάρα πολύ από το «χαρίζω» και το «δανείζω.

Ποιοι όμως είναι αυτοί οι λόγοι που οδηγούν ένα παιδί να πάρει κάτι που δεν του ανήκει;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Δείτε μερικούς από αυτούς παρακάτω.

  • Ο φίλος ή η φίλη του παιδιού σας, αρνιόταν να χαρίσει ή να δανείσει κάτι που ήθελε το παιδί σας. Έτσι το πήρε μόνο του κρυφά.
  • Είδε κάποιον φίλο/φίλη να το κάνει και το έκανε και το ίδιο
  • Του είπε ένα άλλο παιδί να το κάνει
  • Για να στεναχωρήσει το παιδί από όπου πήρε το αντικείμενο
  • Γιατί το ήθελε δικό του
  • Γιατί το πήρε άθελά του

Άλλη μια σημαντική αιτία ή λόγος που τα παιδιά κλέβουν είναι η οικονομική δυσχέρεια. Πολλές φορές όταν τα οικονομικά των γονιών τους, δεν επιτρέπουν αγορές διάφορων παιχνιδιών και άλλων αντικειμένων, αναγκάζοντας τα παιδιά να στραφούν στην κλοπή για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν.

Τι πρέπει να κάνετε ως γονείς για να το αντιμετωπίσετε;

Αρχικά θα πρέπει να εξηγήσετε ότι αυτή του η κίνηση, να πάρει δηλαδή κάτι που δεν του ανήκει δεν είναι σωστή και ότι θα πρέπει να επιστρέψει το κλεμμένο αντικείμενο. Έπειτα θα πρέπει να του μάθετε τι σημαίνει «δανείζομαι» κάτι, τι σημαίνει «μου χαρίζουν» κάτι αλλά και τι σημαίνει «κλέβω» κάτι. Αν το χειριστείτε σωστά, να είστε σίγουροι ότι η πιθανότητα να ξαναπροσπαθήσει να κλέψει είναι μικρή.

Αφού σιγουρευτείτε ότι το μικρό σας κατάλαβε όλα τα παραπάνω, ζητήστε του να επιστρέψει αυτό που πήρε στον κάτοχό του, ζητώντας συγνώμη. Αν πάλι ντρέπεται ή νιώθει ενοχές και τύψεις για αυτό που έκανε ζητήστε τη βοήθεια της δασκάλας. Δώστε το αντικείμενο ώστε να το τοποθετήσει ή να το δώσει η ίδια στο παιδί από όπου εκλάπει και πείτε της να μιλήσει και η ίδια στο παιδί σας.

Τι δεν πρέπει να πείτε ποτέ στο παιδί σας

Δεν θα πρέπει να το απειλείτε και να το λέτε «κλέφτη». Οι φωνές σας θα αναγκάσουν το παιδί να σας λέει ψέματα από φόβο και μόνο. Η υπερβολική και αυστηρή αντιμετώπιση μπορεί να γίνει η αφορμή, για να επαναληφθεί αυτή η συμπεριφορά. Εξάλλου είναι γνωστό πως η αυστηρότητα και η έντονη επίπληξη οδηγεί στα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Κάτι που φυσικά δεν θέλετε!

Αν το παιδί σας είναι νηπιακής ηλικίας όλα τα παραπάνω μπορούν να σας βοηθήσουν να το διαχειριστείτε σωστά. Αν όμως το παιδί σας είναι 14-18 ετών τότε θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχολόγο.

 

 

 

Πηγή: mothersblog.gr