Πέμπτη , 21 Ιανουάριος 2021
Γονείς που τρώνε πολλά λιπαρά: Οι επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού

Γονείς που τρώνε πολλά λιπαρά: Οι επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού

Οι γονείς που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε λιπαρά, εκτός από τις βλάβες που προκαλούν στη δική τους υγεία, είναι πιθανό να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους κάποιες ασθένειες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης.

Οι ερευνητές χορήγησαν σε γενετικά όμοια ποντίκια δίαιτα υψηλής, μέσης ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, για διάστημα 6 εβδομάδων. Τα ποντίκια που κατανάλωσαν την πλούσια σε λίπος δίαιτα εμφάνισαν παχυσαρκία και διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη.

AdTech Ad

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ωάρια και σπερματοζωάρια από τα ποντίκια που είχαν καταναλώσει δίαιτες διαφορετικής σύστασης, εμφύτευσαν έμβρυα σε υγιείς παρένθετες μητέρες και χορήγησαν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά στους απογόνους.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως τα ποντίκια που προέρχονταν από δύο παχύσαρκους γονείς πήραν περισσότερο βάρος ακολουθώντας την υψηλή σε λίπος δίαιτα, συγκριτικά με εκείνα που είχαν έναν παχύσαρκο γονέα.

bigstock Doctor Measuring Blood Sugar L 98664995

Αντίστοιχα, η μικρότερη αύξηση βάρους παρατηρήθηκε στα ποντίκια που προήλθαν από γονείς φυσιολογικού βάρους, ενώ παρόμοια ήταν τα ευρήματα και για την ανοχή στη γλυκόζη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως για την αυξημένη τάση εμφάνισης παχυσαρκίας και δυσανοχής στη γλυκόζη, ευθύνονται επιγενετικοί παράγοντες, ένα είδος «αποτυπώματος» δηλαδή, που δημιουργείται στο γενετικό υλικό από την επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων, το οποίο περνά και στις επόμενες γενιές.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, της πρώτης που δείχνει ότι οι απόγονοι μπορεί να κληρονομήσουν επίκτητες μεταβολικές διαταραχές μέσω των ωαρίων και σπερματοζωαρίων δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature Genetics.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr