Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

HPV κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο HPV ή αλλιώς ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων είναι η πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (STI) του αναπαραγωγικού συστήματος. Περίπου το 75% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών και ανδρών εμφανίζει HPV κάποια στιγμή στη ζωή του.

Μπορεί ο ιός να επηρεάσει τις πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης;

Δεδομένου ότι ο ιός HPV δεν προκαλεί συγκεκριμένα συμπτώματα, είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς τη σοβαρότητα ή την κατάσταση της λοίμωξης. Όπως αναφέρει και ο γυναικολόγος του Mothersblog, Μενέλαος Λυγνός, όταν μιλάμε για τον HPV στην πραγματικότητα δεν αναφερόμαστε σε έναν μόνο ιό, αλλά σε μία οικογένεια ιών, η οποία αριθμεί σήμερα κοντά στα 200 στελέχη (μέλη). Τα καταγεγραμμένα στελέχη της οικογένειας αυτής ιών μάλιστα βαίνουν αυξανόμενα, αφού οι ερευνητές ανακαλύπτουν τακτικά νέα. Στο κάθε στέλεχος HPV αντιστοιχεί και ένας αριθμός.

Η λοίμωξη από τον ιό αυτό έχει συσχετισθεί με την εκδήλωση καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, αλλά και με τον καρκίνο του κόλπου, του πρωκτού και του λάρυγγα. Το 2008 μάλιστα απονεμήθηκε το Nobel ιατρικής στον Harald zur Hausen, διότι απέδειξε τη σχέση της λοίμωξης από τον ιό αυτό με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Γίνονται εξετάσει για HPV κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον HPV δεν αποτελούν μέρος της συνήθους εξέτασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει τα κονδυλώματα μέσα από άλλες εξετάσεις.

Οι εξετάσεις αυτές είναι:

  • Τest PAP: Το test Παπανικολάου γίνεται για να δει ο γιατρός αν υπάρχει κάποια αλλοίωση στον τράχηλό σας.
  • Κολποσκόπηση: H κολποσκόπηση (κόλπος & σκοπός = κοιτάζω) είναι ένας τρόπος ενδελεχούς οπτικής εξέτασης του κόλπου. Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτήν, που ακολουθείται για τη λήψη επιχρίσματος για το test Παπανικολάου.
  • Test DNA: Με το test αυτό θα διαπιστωθεί, αν έχετε προσβληθεί από στέλεχος υψηλού κινδύνου ή όχι. Έτσι θα μπορεί να καταρτισθεί το πρόγραμμα ενδεδειγμένο παρακολούθησής σας ή, αν αυτό κριθεί σκόπιμο, να συσταθούν θεραπευτικά μέτρα.

Πώς αντιμετωπίζεται ο HPV κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι περισσότερες λοιμώξεις από τον ιό HPV εξαφανίζονται μόνοι τους. Η θεραπεία απαιτείται μόνο όταν υπάρχουν ορατά κονδυλώματα και μη φυσιολογικά κύτταρα του τραχήλου της μήτρας.

Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

  • Κρυοχειρουργική
  • Καυτηρίαση
  • Διαδικασία ηλεκτροχειρουργικής αποκοπής βρόχου (LEEP)
  • Βιοψία κώνου
  • Θεραπεία με λέιζερ
  • Φαρμακευτική αγωγή με κάποια κολπική κρέμα

Ο γιατρός σας θα συνεχίσει να εξετάζει τις μεταβολές των κυττάρων κατά τις συνήθεις προγεννητικές εξετάσεις σας.

Μπορεί ο HPV να επηρεάσει μια εγκυμοσύνη;

Σύμφωνα με το momjunction.com, ναι, ο HPV μπορεί να επηρεάσει μια εγκυμοσύνη καθώς αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού και του μεγέθους των κονδυλωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν μπορεί να σας προτείνει κάποια θεραπεία. Η θεραπεία κονδυλωμάτων προγραμματίζεται συνήθως μετά τον τοκετό εκτός και αν τα κονδυλώματα είναι μεγάλα και εμποδίζουν την περιοχή του κόλπου.


Πηγή