Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Οι 10+1 «κανόνες» για ασφαλή γυμναστική στην εγκυμοσύνη

Οι 10+1 «κανόνες» για ασφαλή γυμναστική στην εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μία πολύ ιδιαίτερη και σημαντική περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας. Από τη στιγμή που μαθαίνετε ότι θα γίνετε μαμά, πρώτη προτεραιότητά σας είναι το μωράκι που μεγαλώνει μέσα σας και εννοείται ότι αυτούς τους μήνες πρέπει να προσέχετε πολύ την υγεία σας.

Η γυμναστική στην εγκυμοσύνη έχει πολλά οφέλη τόσο για εσάς όσο και για το μωράκι σας. Το Α και το Ω όμως στη δεδομένη φάση, είναι η γυμναστική αυτή να γίνεται με το σωστό τρόπο. Αν λοιπόν και εσείς σε λίγους μήνες θα γίνετε μανούλα και θέλετε να κάνετε γυμναστική, πριν ξεκινήσετε πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη τα παρακάτω:

1. Συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας
Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και ότι ισχύει για μία μαμά δεν ισχύει απαραίτητα και για την άλλη. Πριν ξεκινήσετε λοιπόν, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να μην κάνετε κάποια άσκηση που θα βάλει σε κίνδυνο εσάς και το μωρό σας.

2. Σωστή διατροφή
Μην ξεχνάτε ότι αυτούς τους μήνες τρώτε για δύο! Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε υπερβολές, πρέπει όμως να φροντίζετε καθημερινά να καταναλώνετε τροφές που θα παρέχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία στον οργανισμό σας. Η γυμναστική καίει θερμίδες, οπότε ενδεχομένως να πρέπει να τρώτε περισσότερα γεύματα ή περισσότερη ποσότητα!

3. Αποφύγετε τα επικίνδυνα αθλήματα
Μπορεί πριν την εγκυμοσύνη σας να τα προτιμούσατε, καλό όμως είναι τώρα που πρέπει να φροντίσετε και το μωράκι που μεγαλώνει μέσα σας, να τα αποφύγετε! Αν θέλετε κάτι πιο εναλλακτικό, υπάρχουν πολλά είδη γυμναστικής ιδανικά για μέλλουσες μαμάδες: γιόγκα, κολύμβηση, χορός και πολλά πολλά ακόμα!

4. Βάλτε τα κατάλληλα ρούχα
Για να είστε άνετη την ώρα της γυμναστική σας και να μην επιβαρύνετε την κατάσταση του σώματός σας είναι πολύ σημαντικό να φοράτε τα κατάλληλα ρούχα. Διαλέξτε κάτι άνετο που δεν θα πιέζει την κοιλιά σας ή το στήθος σας.

5. Κάντε σωστή προθέρμανση
Στην κατάσταση της εγκυμοσύνης η προθέρμανση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία. Αυτήν την περίοδο είστε πιο ευαίσθητη σε μικροτραυματισμούς και είναι πολύ σημαντικό πριν ξεκινήσετε την όποια γυμναστική σας, να προετοιμάσετε το σώμα σας!

6. Πίνετε πολύ νερό
Την ώρα της άσκησης θα ιδρώσετε πολύ και ο οργανισμό σας θα αφυδατωθεί. Πίνετε όσο πιο πολύ νερό μπορείτε! Μόνο οφέλη έχει!

7. Μην το παρακάνετε
Η γυμναστική σε αυτή τη φάση θα κάνει πολύ καλό σε εσάς και το μωρό σας, δεν πρέπει όμως να το παρακάνετε. Παν μέτρον άριστον!

8. Προσοχή στη ζέστη!
Ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο που δημιουργούνται τα όργανα του μωρού σας, πρέπει να προσέξετε τις υπερβολές. Μην ζεσταθείτε πολύ την ώρα της γυμναστικής και μόλις αρχίσετε να ιδρώνετε έντονα ή να ζαλίζεστε σταματήστε!

9. Όχι στις απότομες κινήσεις
Σηκωθείτε αργά από το έδαφος όταν τελειώσετε και προσέξτε την ώρα της γυμναστικής τις εναλλαγές των κινήσεών σας.

10. Στιγμές χαλάρωσης
Μετά τη γυμναστική σας χαλαρώστε για ένα δεκάλεπτο χωρίς να κάνετε τίποτα. Χαλαρώστε το σώμα σας, πάρτε βαθιές ανάσες, κλείστε τα μάτια και ηρεμήστε.

11. Κάντε το συνήθειο
Από τη στιγμή που το πήρατε απόφαση, είναι καλό να φτιάξετε ένα πρόγραμμα για το κάθε πότε και για πόση ώρα θα γυμνάζεστε. Έτσι το σώμα σας θα συνηθίσει και όσο περνάει ο καιρός θα σας φαίνεται πιο εύκολο.

 

 

Πηγή: mothersblog.gr