Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Οι γονείς αδυνατούν να κρίνουν αντικειμενικά αν το παιδί τους είναι παχύσαρκο

Οι γονείς αδυνατούν να κρίνουν αντικειμενικά αν το παιδί τους είναι παχύσαρκο

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Journal of General Practice επιβεβαιώνει το αυτονόητο: Είναι δύσκολο να είναι κανείς αντικειμενικός με το βάρος του παιδιού του.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές του London School of Hygiene and Tropical Medicine μελέτησαν σχεδόν 3.000 οικογένειες σε πέντε περιοχές της Αγγλίας, μετρώντας τον δείκτη μάζας σώματος (BMI) των παιδιών (κανονικό βάρος, υπέρβαρος, ή πολύ υπέρβαρος).

Στη συνέχεια ρώτησαν τους γονείς σε ποια ομάδα πιστεύουν ότι ανήκει το παιδί τους.

Όπως αποδείχθηκε, οι γονείς έπεφταν πολύ έξω στις εκτιμήσεις τους σχετικά με το αν τα παιδιά τους είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Αναλυτικά, από τα 369 παιδιά που ήταν υπέρβαρα, μόνο 4 γονείς θεωρούσαν ότι είναι.

Παράλληλα, οι γονείς που είναι ιδιαίτερα πιθανό να υποτιμήσουν το βάρος του παιδιού τους είναι οι γονείς αγοριών και ιδιαίτερα όσοι προέρχονται από χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα.

Και προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των γονιών με υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά πιστεύει ότι το παιδί τους ανήκει σε μια από αυτές τις κατηγορίες, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει ότι το παιδί έχει κανονικό βάρος.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αν και ο δείκτης BMI δεν είναι πάντα ακριβής, αφού μυώδη ή λιγότερο μυώδη σωματότυποι αλλοιώνουν το αποτέλεσμα, είναι μια αρχή που δίνει μια ιδέα.

 

Πηγή: onmed.gr