Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Είναι ασφαλές να ανάβω το τζάκι αν έχω βρέφος στο σπίτι;

Είναι ασφαλές να ανάβω το τζάκι αν έχω βρέφος στο σπίτι;

Μπορεί ο καιρός να είναι ακόμα φθινοπωρινός και οι θερμοκρασίες να είναι υψηλές για την εποχή, όμως ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Τα τζάκια θα «πάρουν» φωτιά και το ερώτημα που τίθεται είναι: Είναι ασφαλές για το μωρό να βρίσκετε κοντά στο τζάκι;

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, συνιστούν ότι αν έχετε νεογέννητο, καλό είναι να αποφεύγετε να ανάβετε το τζάκι πριν γιορτάσει τα πρώτα του γενέθλια.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν σε σχεδόν 12.000 βρέφη και νήπια τα οποία παρουσίασαν βρογχιολίτιδα, διαπίστωσαν πως όσα ζούσαν σε σπίτι όπου έκαιγαν ξύλα στο τζάκι είχαν 8% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο.

Η βρογχιολίτιδα είναι ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία νοσηλείας κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής, σημειώνουν οι ερευνητές. Η νόσος αρχίζει συνήθως με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και συχνά προκαλείται από ιούς, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αρκετά σοβαρή και απαιτείται νοσηλεία του βρέφους, κατά τους ερευνητές.

Η ίδια μελέτη έδειξε πως αυξημένο κίνδυνο βρογχιολίτιδας (κατά 6%) διατρέχουν όσα βρέφη ζουν εντός ακτίνας 50 μέτρων από αυτοκινητόδρομους.Οι ειδικοί αποδίδουν τα ευρήματά τους στα αέρια που εκλύονται από την καύση του ξύλου και τα αυτοκίνητα.

Σε κάθε περίπτωση , αν θέλετε να χρησιμοποιείται το τζάκι, είναι απαραίτητο να παραμένει ένα μισάνοιχτο παράθυρο, για την ανανέωση του εσωτερικού αέρα στο διαμέρισμα ενώ θα πρέπει να κάνετε τακτικό καθαρισμό της καμινάδας.

 

 

 

 

Πηγή: mothersblog.gr