Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Είστε έτοιμες να κάνετε δεύτερο παιδί;

Είστε έτοιμες να κάνετε δεύτερο παιδί;

Και γίναμε και γονείς… Έχουμε ένα παιδάκι, νιώθουμε όμορφα, αρχίζουμε όμως και αισθανόμαστε και τις πιέσεις από συγγενείς, φίλους ή ακόμα και από τον εαυτό μας τον ίδιο για ένα δεύτερο.

Γιατί όπως λέει και ο λαός μας: «ένα ίσων κανένα!» Τα συναισθήματα κάποιες φορές μπορεί να είναι αμφιθυμικά. Από τη μία να θέλω ένα ακόμη παιδάκι, από την άλλη να αναρωτιέμαι αν είναι τώρα ο καιρός για κάτι τέτοιο.

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που χρειάζεται να προσέξω;

• Θα ξεκινήσω λοιπόν από τον οικονομικό παράγοντα, που στις δύσκολες μέρες που περνάμε και που δεν γνωρίζουμε αν θα τελειώσουν και πότε, σίγουρα το οικονομικό είναι πρωταρχική σκέψη, καθώς θέλω να του προσφέρω τα πάντα! Όταν μάλιστα και οι δύο γονείς ζούμε με την αγωνία για το αν την επόμενη ημέρα θα έχουμε τις εργασίες μας ή πόσο θα μειωθεί το μηνιαίο μας εισόδημα, γινόμαστε ακόμα πιο επιφυλακτικοί στην σκέψη ενός ακόμη παιδιού. Στις μέρες μας μάλιστα, δεν είναι ασυνήθιστο το ζευγάρι, ειδικά μετά την δημιουργία οικογένειας, να στηρίζεται οικονομικά από τους δικούς του γονείς, οι οποίοι μπορεί να τους προσφέρουν πρακτική βοήθεια, όπως ρούχα, φαγητό ή ό,τι άλλο μπορούν να δώσουν. Ακόμη, προκειμένου να μειωθούν κάποια από τα έξοδα, συχνά να αποφασίζει να επιστρέψει σε ένα από τα πατρικά σπίτια ζώντας ξανά με τους δικούς του γονείς.

Η περίοδος προσαρμογής από το πρώτο παιδί μπορεί να μην έχει περάσει… Ναι, μπορεί ακόμη να μην έχουμε προσαρμοστεί στις αλλαγές (ψυχοσυναισθηματικές, κοινωνικές, σωματικές, οικονομικές) που έφερε η γέννηση του πρώτου παιδιού. Μπορεί να θέλουμε και οι δύο γονείς να «χαρούμε» λίγο ακόμη το μοναχοπαίδι μας, μπορεί να είμαστε κουρασμένοι, μπορεί… Μπορεί η επιπλέον ευθύνη που συνεπάγεται το μεγάλωμα δύο παιδιών να μας φοβίζει και να φέρνουμε στο μυαλό μας ότι θα χρειαστεί να στερηθούμε πολλά περισσότερα πράγματα με δύο παιδιά… Βέβαια, λέμε ότι το δεύτερο παιδί είναι καλύτερα να έρχεται λίγα χρόνια μετά το πρώτο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στη μητέρα να μπορεί να ανταποκριθεί απερίσπαστα στις ανάγκες του, που τα πρώτα 2 με 3 χρόνια είναι πολύ μεγάλες. Αντίστοιχα, όταν σε αυτές τις ηλικίες αποκτηθεί ένα αδερφάκι, το πρώτο διαθέτει μια σχετική αυτονομία και η μητέρα και πάλι μπορεί να αποδώσει το κατάλληλο βάρος στην φροντίδα του δεύτερου παιδιού.

Η ηλικία της μητέρας είναι ένα ακόμη σημαντικό κριτήριο που συμβάλλει στο πόσο έτοιμη νιώθει για το δεύτερο παιδί. Μια νεαρή γυναίκα γνωρίζει ότι έχει πολύ «βιολογικό χρόνο» μπροστά της με συνέπεια να μην βιάζεται να αποφασίσει άμεσα. Έτσι ενδεχομένως να προτιμά να χαρεί την ζωή της με το πρωτότοκό της, να έχει την ευκαιρία να επιστρέψει ξανά στην εργασία της και αργότερα να την απασχολήσει το συγκεκριμένο θέμα. Μία γυναίκα που είναι πιο μεγάλη ηλικιακά, θα πρέπει να βιαστεί αν θέλει και ένα δεύτερο. Δυστυχώς αυτοί είναι οι νόμοι της φύσης!

Τέλος το πώς είναι η σχέση του ζευγαριού, πως τους επηρέασε συναισθηματικά και σεξουαλικά το πρώτο παιδί και το πώς νιώθουν ως σύντροφοι και εραστές επηρεάζει την απόφασή τους για ένα δεύτερο. Όταν αισθάνονται κοντά ο ένας στον άλλον, επικοινωνούν ανοιχτά τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τις σκέψεις τους και γενικότερα όταν υπάρχει ένα ζεστό υποστηρικτικό κλίμα μεταξύ τους, είναι πιο εύκολο να θέλουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους. Από την άλλη, όταν στην ζωή του ζευγαριού κυριαρχούν τα προβλήματα, ο θυμός, η απογοήτευση, η μοναξιά και οι αλληλοχρεώσεις, τότε πιθανά και οι δύο να αισθάνονται ανασφάλεια. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι πιθανότερο να αποφεύγεται η απόκτηση ενός ακόμη παιδιού κυρίως εξαιτίας του φόβου για το πόσο μια τέτοια σχέση μπορεί να το αντέξει.

Ο ερχομός ενός δεύτερου παιδιού χρειάζεται να έχει παρθεί και από τους δύο συντρόφους ή αν η γυναίκα μείνει έγκυος χρειάζεται να συμφωνήσουν και οι δύο στο να το φέρουν στον κόσμο. Ας έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι ένα παιδί, είτε είναι πρώτο, είτε δεύτερο, δεν μπορεί να φτιάξει τη σχέση του ζευγαριού αν δεν είναι καλά, μπορεί όμως να την χαλάσει ακόμα πιο γρήγορα!

Πηγή: mothersblog.gr