Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Mαμά και διατροφή: Τι να φας ανάλογα με το σωματότυπό σου

Η προσεγμένη διατροφή και η συστηματική άσκηση είναι ο καλύτερος συνδυασμός για γρήγορη, υγιή και αποτελεσματική απώλεια βάρους. Η κάθε γυναίκα ωστόσο είναι διαφορετική, και σύμφωνα με έρευνες το πόσο αποτελεσματική θα είναι μία συγκεκριμένη διατροφή ή δίαιτα, εξαρτάται μεταξύ άλλων και από το ίδιο της το σώμα και τον σωματότυπο.

Σωματότυπος “μήλο”

Οι γυναίκες που έχουν αυτό το σωματότυπο έχουν φαρδείς ώμους, στενή λεκάνη και λεπτά άκρα. Το λίπος τείνει να συσσωρεύεται περισσότερο στην κοιλιά, κάτι που μπορεί να γίνει και εξαιρετικά επικίνδυνο και για την υγεία, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη.

Εάν έχεις αυτόν τον σωματότυπο απόφυγε τις τροφές πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη και περιόρισε την πρόσληψη υδατανθράκων. Προτίμησε τα προϊόντα ολικής άλεσης και τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά ωμέγα-3, καθώς θα σε κάνουν να νιώθεις χορτάτη για περισσότερη ώρα, να τρως λιγότερο και να χάσεις πιο εύκολα βάρος. Τέτοιες τροφές είναι οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός.

Σωματότυπος “αχλάδι”

Στις γυναίκες που έχουν σωματότυπο “αχλάδι”, το λίπος συσσωρεύεται κυρίως στην περιοχή των γοφών και των μηρών. Οι ώμοι και η μέση είναι αρκετά στενοί, ενώ η λεκάνη είναι εμφανώς πιο φαρδιά.

Σε αυτήν την περίπτωση στόχος σου είναι να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα και να διατηρήσεις το σωματικό βάρος σου στα όρια του φυσιολογικού. Εάν λοιπόν, ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία γυναικών που έχουν αυτό τον σωματότυπο, προτίμησε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και φυτικές ίνες. Τέτοιες είναι το άπαχο κρέας, το αυγό και τα φυλλώδη λαχανικά. Απόφυγε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες όπως είναι το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι και το πολύ αλάτι.

Σωματότυπος “κλεψύδρα”

Πηγή φωτογραφίας: pexels.com / pixabay

Εάν έχεις σωματότυπο κλεψύδρα η μέση σου θα είναι πολύ λεπτή και το λίπος μοιράζεται ομοιόμορφα στο πάνω και στο κάτω μέρος. Παίρνεις βάρος χωρίς να το καταλάβεις, κάτι που είναι επικίνδυνο για την υγεία σου.

Ένταξε στη διατροφή σου μικρά και συχνά σνακ αλλά και πολλά φρούτα και λαχανικά. Απόφυγε τροφές πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη όπως τα πατατάκια, οι σοκολάτες κ.α. και προτίμησε τα προϊόντα ολικής άλεσης που είναι μία πιο υγιεινή πηγή υδατανθράκων.

Σωματότυπος “χάρακας”

Οι γυναίκες που έχουν αυτό το σωματότυπο έχουν μακρύ κορμό, χωρίς καμπύλες και οι περισσότερες δεν παίρνουν εύκολα κιλά. Το μυστικό στη διατοφή σε αυτήν την περίπτωση είναι η ισορροπία στη διατροφή και η συστηματική αύξηση. Μπορείς να φας ό,τι θέλεις άφοβα αφού δύσκολα παίρνεις βάρος, ωστόσο είναι σημαντικό να επιλέξεις υγιεινές τροφές στο διαιτολόγιό σου που έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία για τον οργανισμό.

Πηγή: thehealthy.com


Πηγή