Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Μαμ και Νάνι: Οι πιο χρήσιμες συμβουλές

Μαμ και Νάνι: Οι πιο χρήσιμες συμβουλές

Από τη μια πετάτε από τη χαρά σας που επιτέλους κρατάτε το αγγελούδι σας αγκαλίτσα, από την άλλη ένα βουνό με ερωτηματικά και άγχη ορθώνεται μπροστά σας, σαν να θέλει να επισκιάσει την ευτυχία σας… Αμφιβολίες σας κατακλύζουν για το αν θα τα καταφέρετε στα νέα σας καθήκοντα την ώρα που η μαμά σας, σαν σωστός επιτηρητής, στέκεται από πάνω σας και βαθμολογεί τις επιδόσεις σας στη μητρότητα. Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να  περάσετε με επιτυχία τις εξετάσεις της νέας μαμάς; Πρώτον, διώχνοντας τον πανικό που σαμποτάρει κάθε σας προσπάθεια να εξελιχθείτε στην καλύτερη μανούλα του κόσμου και δεύτερον, διαβάζοντας τις παρακάτω συμβουλές για τον ύπνο και το φαγητό του μωρού, που έχουμε ετοιμάσει ειδικά για σας.

Επιχείρηση «Ύπνος» 

Το βλέπετε να κουρνιάζει στην αγκαλιά σας, να ηρεμεί και να χαλαρώνει με τη γνώριμη μυρωδιά του σώματός σας. Η αγκαλιά σας είναι για το μωρό σας η καλύτερη του κόσμου! Η δεύτερη καλύτερη αγκαλιά του κόσμου για το πλασματάκι σας είναι η αγκαλιά του Μορφέα την οποία μπορεί επίσης να απολαμβάνει με τις ώρες… Άλλωστε, όλα τα νεογέννητα κοιμούνται κυριολεκτικά με τις ώρες: συνολικά 16-20 την ημέρα! Εσείς δεν έχετε παρά να σεβαστείτε αυτή την ανάγκη του και να του εξασφαλίσετε ένα ιδανικό περιβάλλον για να κάνει τα πρώτα του γλυκά όνειρα.

  • Θέλει… μανούλα!

Εκείνο κοιμάται γαλήνιο στην κούνια του κι εσείς προσπαθείτε να μην χάσετε πολύτιμο χρόνο: όσο το φαγητό ψήνεται και τα ρούχα είναι στο πλυντήριο, ξεσκονίζετε και συμμαζεύετε το βομβαρδισμένο με βρεφικά αξεσουάρ σπίτι σας. Ξαφνικά ακούτε τον άγγελό σας να κλαίει. Στέκεστε ακίνητη και περιμένετε να ηρεμήσει μόνο του για να αποκοιμηθεί ξανά. Άλλωστε, δεν θέλετε να το κακομάθετε με αγκαλιές.

Η συμβουλή μας: Ανταποκρίνεστε αμέσως στο κλάμα του μωρού. Το κλάμα είναι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνεί μαζί σας για να σας εκφράζει τα «θέλω» του: μπορεί να πεινάει, να ζεσταίνεται ή να κρυώνει, να έχει βρέξει την πάνα του, να πονάει ή απλώς να του έχετε λείψει και να θέλει να σας δει. Ό,τι και να ισχύει, σαν καλή μαμά, πρέπει να είστε δίπλα στο μικροσκοπικό σας πλασματάκι γιατί σας έχει ανάγκη για… κάθε του ανάγκη! Από την άλλη, βλέποντας πως το αγαπημένο του πρόσωπο είναι κοντά του όποτε το χρειάζεται, το μωρό σας αισθάνεται ασφάλεια και σιγουριά με αποτέλεσμα να χτίζεται μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσά σας. Να θυμάστε: Ένα νεογέννητο δεν κακομαθαίνει με τη φροντίδα και την αγκαλιά. Έχει ανάγκη την αγάπη της μαμάς του.

  •  Το νανούρισμα του μίξερ

Χαμηλώνετε τηλέφωνα, περπατάτε στις μύτες και αποφεύγετε να βάλετε πλυντήριο κάθε φορά που ο άγγελός σας παίρνει τον υπνάκο του για να μην τον ενοχλήσετε; Αν ναι, θα σας προτείναμε να σκεφτείτε καλύτερα το καθεστώς απόλυτης σιωπής που έχετε επιβάλλει στον εαυτό σας και στους επισκέπτες σας, αφού όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν μπορεί να ισχύει για πάντα!

Η συμβουλή μας: Μην σταματάτε το χρόνο όταν το μωρό σας κοιμάται μέσα στη μέρα. Έχετε υπόψη σας πως πολύ πριν γεννηθεί, είχε μάθει να ηρεμεί ακούγοντας τους θορύβους του σώματός σας -τους χτύπους της καρδιάς, το γουργουρητό σας κ.λπ.- οι οποίοι πιστέψτε μας, κάθε άλλα παρά χαμηλοί ήταν! Έτσι, λοιπόν, δεν πρόκειται να του προκαλέσουν υπερένταση οι ήχοι της ηλεκτρικής σκούπας ή του μίξερ, μάλλον θα το νανουρίσουν! Θυμηθείτε: Αν το μωρό μάθει να κοιμάται στην απόλυτη ησυχία, θα δυσκολευτεί αργότερα να μάθει μόνο του να ηρεμεί κλείνοντας τα μάτια ή αγκαλιάζοντας ένα αρκουδάκι. Από την άλλη πλευρά, εσείς θα πρέπει να κάθεστε αγαλματάκι ακούνητο τις ώρες που το μικρό σας θα κοιμάται, οι οποίες όπως είπαμε, θα είναι πολλές! Γίνεται; Δεν γίνεται!

  • Κρεβάτι όοολο δικό του!

Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ είναι χορτάτο και με καθαρή πάνα, αρχίζει να κλαίει με τέτοιο παράπονο που σας πιάνουν κι εσάς τα κλάματα. Κι εκεί που κάθε προσπάθεια να το ηρεμήσετε πέφτει στο κενό, διαπιστώνετε πως μόλις το ακουμπάτε στο διπλό κρεβάτι ακριβώς δίπλα σας, αποκτά και πάλι την αγγελική του μορφή.

Η συμβουλή μας: Μάθετε το μωρό να κοιμάται στην κούνια του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι με τη μαμά και τον μπαμπά, κρύβει κινδύνους για σοβαρούς τραυματισμούς από πτώσεις αλλά και για ασφυξία. Η καλύτερη λύση είναι να βάζετε το μωρό σας στην κούνια του – της οποίας τα κάγκελα πρέπει να είναι ψηλά για να μην κινδυνεύει να πέσει ενώ το κενό μεταξύ τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5,5 εκ. ώστε να μην μπορεί να περάσει το κεφάλι του. Έτσι μόνο θα συνδέσει από την αρχή την κούνια του με τον ύπνο. Και φυσικά, καλό είναι να την έχετε κοντά στο διπλό κρεβάτι ώστε να ανταποκρίνεστε αμέσως στο κλάμα του. Όσο για την ιδανική θέση ύπνου, είναι η πλάγια και η ανάσκελη (η θέση μπρούμυτα έχει συνδεθεί με το σύνδρομο του αιφνιδίου βρεφικού θανάτου αλλά και με την ασφυξία).

  • Μπρρρ, τι κρύα σεντόνια!

Ενώ τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να ταράξει τον ύπνο του κουρασμένου μωρού σας, που εδώ και ώρα κοιμάται στο καρότσι του, αμέσως μόλις το μεταφέρετε και το ακουμπήσετε στην κούνια του ξυπνά, όχι μόνο εκείνο, αλλά κι όλη η πολυκατοικία… Εκεί που είχε χαλαρώσει, σκεπασμένο με την κουβερτούλα του, ξαφνικά βρίσκεται πάνω σε κρύα σεντόνια. Δυσανασχετεί λοιπόν και σας το δείχνει! Απόλυτα λογικό, δεν νομίζετε;

Η συμβουλή μας: Δίνετε σημασία στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος που βρίσκεται το μωρό σας και ειδικά την ώρα του ύπνου. Πρώτα απ’ όλα λοιπόν, ρυθμίστε τη θερμοκρασία του δωματίου του έτσι ώστε να μην υπερβαίνει τους 22-25°C και φροντίστε τα πιτζαμάκια του να είναι ελαφριά: ένα βαμβακερό φορμάκι που αναπνέει είναι ό,τι πρέπει. Όσον αφορά τα σκεπάσματα και ειδικά τώρα το χειμώνα, μην το παρακάνετε -ένα σεντονάκι και μια κουβερτούλα είναι αρκετά- ενώ όσον αφορά τα κρύα σεντόνια μια καλή ιδέα είναι να τα ζεσταίνετε λίγο πριν «υποδεχτούν» το μωρό σας, με μια θερμοφόρα. Επίσης, θυμηθείτε: Κάτω από το κατωσέντονο, στρώστε καλού κακού ένα σελτεδάκι για να εμποδίσει πιθανές διαρροές που θα λερώσουν το στρώμα. Αποφύγετε το πολύ μαλακό στρώμα και φυσικά το μαξιλάρι.

  •  Ώρα βρεφικής ησυχίας

Εκεί που το μωρό σας απολαμβάνει τον ύπνο του, απόλυτα χαλαρωμένο στο κρεβατάκι του, κάτι το γαργαλά στα μαγουλάκια… Είστε εσείς που γλυκά- γλυκά προσπαθείτε να το ξυπνήσετε. «Γιατί μαμά;» θα σας ρώταγε με παράπονο αν μπορούσε να μιλήσει. «Γιατί έχουν περάσει αρκετές ώρες από την τελευταία φορά που έφαγες και σίγουρα θα πεινάς» θα του απαντούσατε εσείς. 

Η συμβουλή μας: Προσπαθήστε να σέβεστε την ανάγκη του μωρού σας για ξεκούραση. Με τον ίδιο σεβασμό που αντιμετωπίζετε την ανάγκη του για φαγητό και για καθαριότητα, πρέπει να αντιμετωπίζετε και την ανάγκη του για ύπνο. Εντάξει, το μητρικό γάλα το οποίο είναι ακόμα αρκετά αραιό δεν κρατά χορτάτο το αγγελούδι σας πολλές ώρες. Μην φοβάστε όμως, δεν υπάρχει κίνδυνος να αφυδατωθεί ούτε πεινάει κάθε φορά που κοιμάται πάνω από 2 ώρες. Αν το μωρό σας αναπτύσσεται φυσιολογικά, δεν υπάρχει λόγος να ζείτε με αυτό το άγχος. Άλλωστε, όταν πεινάσει θα ξυπνήσει μόνο του και θα σας το δείξει: το πιθανότερο είναι να βγάλει έξω τη γλώσσα του ή να φέρνει τη γροθιά του στο στόμα. Όσο για τα σημάδια με τα οποία το μωρό σας σας «λέει» πως είναι κουρασμένο είναι τα εξής: χασμουριέται, γκρινιάζει, τινάζει απότομα χέρια πόδια, κάνει μορφασμούς δυσαρέσκειας, δείχνει αφηρημένο. Μην τα αγνοείτε!

  • Στο φως του φεγγαριού

Ξαγρυπνά όλη νύχτα και με τις πρωινές ηλιαχτίδες τα ματάκια του κλείνουν -σε αντίθεση με τα δικά σας που παραμένουν ορθάνοιχτα-; Όχι, το γλυκό σας μωράκι δεν παίζει με τα νεύρα σας! Υπεύθυνη γι αυτή την προκλητική του αδιαφορία για το αν είναι ημέρα ή νύχτα, είναι η εννεάμηνη φιλοξενία που του προσφέρατε στη σκοτεινή μήτρα.

Η συμβουλή μας: Βοηθήστε το μωρό να μάθει να ξεχωρίζει το φως από το σκοτάδι. Κάθε πρωί ανοίγετε τα παράθυρα και τραβάτε τις κουρτίνες για να μπαίνει ήλιος, βάζετε μουσική, μιλάτε ζωηρά και βάζετέ το περισσότερο στο ριλάξ. Όσο βραδιάζει, αλλάζετε το περιβάλλον του σπιτιού: κλείνετε τα πατζούρια, μιλάτε πιο ήρεμα και προτιμήστε το χαμηλό φωτισμό και τη σχετική ησυχία. Αν ακολουθήσετε τη συμβουλή μας θα διαπιστώσετε πως από τις 7 περίπου εβδομάδες ζωής, το μωρό σας θα κοιμάται λιγότερο στη διάρκεια της ημέρας και περισσότερο τη νύχτα ενώ από τους 2,5- 3 μήνες θα αρχίσει να κοιμάται  5-6 ώρες συνεχόμενες τη νύχτα.

Επιχείρηση «φαγάκι»

Η πιο συναρπαστική πράξη μητρότητας, ο θηλασμός, εκτός από το ότι εξασφαλίζει στο μωρό σας τα πιο πολύτιμα εφόδια για να αναπτυχθεί σωστά, είναι ο καλύτερος τρόπος για να του δείξετε την αγάπη σας. Όσο για το πόσο γάλα χρειάζεται την ημέρα και κάθε πόση ώρα πρέπει να το ταΐζετε, ο πλέον αρμόδιος να σας απαντήσει είναι ο παιδίατρος. Πάντως, τα περισσότερα φυσιολογικά μωράκια θηλάζουν σχεδόν κάθε 2,5- 3 ώρες και η μέση ποσότητα γάλατος που πίνουν σε κάθε γεύμα είναι:

  • Μέχρι 2 εβδομάδων: 60 – 90ml
  • Μέχρι 2 μηνών: 120 – 150ml
  • Μέχρι 3 μηνών: 150 – 180ml
  • Μέχρι 4 μηνών: 180 – 210ml
  • Μέχρι 12 μηνών: 210 -240ml

 

  • Με επιμονή κι υπομονή

Δεν μπορεί, κάτι δεν κάνετε καλά και το μωρό σας αντί να θηλάζει, κλαίει και αντιδρά τόσο έντονα, σαν να του συμβαίνει το χειρότερο πράγμα του κόσμου. «Μα τόσες και τόσες νέες μανούλες τα κατάφεραν, εγώ γιατί όχι;»,αναρωτιέστε εκνευρισμένη με τον εαυτό σας. Ηρεμήστε! Ούτε μία νέα μαμά δεν ήξερε από πριν πώς να θηλάζει το μωρό της, το έμαθαν όλες ύστερα από πολλές ώρες… προπόνησης.

Η συμβουλή μας: Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και στο μωρό για να εξοικειωθείτε με το θηλασμόΑφού αποδεχτείτε πως θα χρειαστείτε κάτι παραπάνω από μερικά δευτερόλεπτα για να θηλάσετε με επιτυχία, ακολουθήστε τα εξής βήματα: Καθίστε αναπαυτικά σε μια καρέκλα ή πολυθρόνα, βάλτε ένα μαξιλάρι στα γόνατά σας και κρατήστε το μωρό σε ημικαθιστική θέση στην αγκαλιά σας -το κεφαλάκι του πρέπει να ακουμπά στο εσωτερικό του αγκώνα σας και το χέρι σας αγγίζει την πλάτη του για να στηρίζει το κορμάκι. Έπειτα, με το ελεύθερο χέρι σας πιάστε το στήθος σας και κουνήστε λίγο ολόκληρο το μαστό για να χαϊδέψει η θηλή το στοματάκι του. Μπορεί στην αρχή να πιπιλά αδέξια το στήθος σας, γρήγορα όμως θα καταλάβει πως εκεί υπάρχει νόστιμο γαλατάκι και θα αρχίσει να θηλάζει κανονικά. Αφού θηλάσετε περίπου 10- 15 λεπτά από τον κάθε μαστό, κρατήστε το μωρό για λίγο στον ώμο σας μέχρι να ρευτεί. Θυμηθείτε: Το νερό είναι περιττό αφού το μητρικό γάλα περιέχει περίπου 80% νερό, ποσότητα αρκετή για τις ανάγκες του οργανισμού του.

  • Πάνω απ’ όλα η υγιεινή

Ακουμπά στο εσώρουχο και στα ρούχα, το αγγίζετε με τα χέρια σας, έρχεται σε επαφή με τα χειλάκια το μωρού σας για να του προσφέρει το νόστιμο γαλατάκι! Το μέχρι τώρα σήμα κατατεθέν της γυναικείας σας φύσης, το στήθος σας, αναλαμβάνει έναν πολύ σπουδαίο ρόλο: να αποτελέσει πηγή ζωής για τη νέα ζωούλα και χάρη στο πολύτιμο γάλα που κρύβει να τη μεγαλώσει σωστά.

Η συμβουλή μας: Φροντίζετε για την καθημερινή φροντίδα και περιποίηση του στήθους σας. Πριν από κάθε θηλασμό, πλένετε προσεκτικά το στήθος σας και φυσικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό σκουπίζοντας στο τέλος καλά με απαλές κινήσεις. Αφού θηλάσετε, πλένετε ή σκουπίζετε με μια καθαρή πετσέτα την περιοχή και φοράτε έναν καθαρό στηθόδεσμο, ειδικό για νέες μαμάδες. Στην περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο ξεφλούδισμα, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να εφαρμόσετε λίγη κρέμα γλυκερίνης για να σας ανακουφίσει. Αν όμως δείτε έντονες κοκκινίλες, φυσαλίδες που σας προκαλούν φαγούρα ή τσούξιμο, ενημερώστε άμεσα τον γιατρό.

  • Ένας θησαυρός σε μπουκάλι

Μετά την εμπειρία του φυσιολογικού τοκετού, θέλατε τόσο πολύ να βιώσετε και αυτή του θηλασμού! Κάθε φορά όμως που το μωρό ακουμπά τις θηλές σας υποφέρετε απ’ τον πόνο… Μπορεί να μην μπορείτε να ζήσετε το μεγαλείο του θηλασμού -όπως χαρακτηριστικά λένε οι φίλες σας- αυτό όμως δεν σημαίνει πως το μικρό σας θα στερηθεί το πολύτιμο γάλα σας.

Η συμβουλή μας: Αποθηκεύστε το γάλα της ημέρας σε μπιμπερό. Με τη βοήθεια του θήλαστρου απελευθερώστε το γάλα από το στήθος σας και φυλάξτε το σε μπουκάλια που έχετε προηγουμένως αποστειρώσει. Έπειτα, βάλτε τα στο ψυγείο έχοντας στο μυαλό σας πως το γάλα διατηρείται έως και 24 ώρες στη συντήρηση. Όταν έρθει η ώρα του φαγητού, βάλτε το γεμάτο μπουκάλι σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό για λίγα λεπτά για να ζεσταθεί και αφού το γάλα αποκτήσει την ιδανική θερμοκρασία, προσφέρετέ το στο μωρό. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως πρέπει να κρατάτε το μπουκάλι σε κλίση 45 μοιρών την ώρα που ταΐζετε το παιδί για να είναι γεμάτη η θηλή με γάλα και όχι με αέρα –ο αέρας του φέρνει λόξιγκα.

Εννοείται πως η ίδια διαδικασία ισχύει και όταν το μωρό πίνει γάλα εμπορίου, μόνο που εδώ πρέπει να προσέξετε ώστε να ακολουθείτε ακριβώς τις οδηγίες παρασκευής για να έχει τα γάλα του πάντα την ίδια υφή και γεύση. Σε κάθε περίπτωση, πετάτε πάντα το γάλα που περίσσεψε.

Ρουτίνα, η αγαπημένη μας φίλη

Μπορεί εσείς να μισείτε όσο τίποτα άλλο τη λέξη «επανάληψη», το μωρό σας όμως τη λατρεύει. Αν αναρωτιέστε γιατί, σας πληροφορούμε πως η ρουτίνα, η σταθερή τήρηση δηλαδή κάποιου ημερήσιου προγράμματος, δημιουργεί στο μωρό την αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς. Αισθάνεται με άλλα λόγια πως βρίσκεται σε ένα οικείο περιβάλλον που ξέρει ποια δραστηριότητα διαδέχεται αυτή που τώρα είναι σε εξέλιξη. Ορίστε δυο ενδεικτικές ρουτίνες…

…για το βραδινό ύπνο. Όταν πλησιάζει η ώρα του ύπνου, κάντε το μωρό σας ένα ζεστό μπάνιο και συνεχίστε με ένα μασάζ που θα το χαλαρώσει. Έπειτα θηλάστε το και όση ώρα το κρατάτε για να ρευτεί, ψιθυρίστε του γλυκά λογάκια στο αφτί κάνοντας μια βόλτα στα δωμάτια του σπιτού. Μόλις ρευτεί, βάλτε το στο κρεβατάκι του, σκεπάστε το και διαβάστε ένα παραμύθι. Σε όλες τις δραστηριότητες, ο φωτισμός πρέπει να είναι χαμηλός.

…για το φαγητό. Εκτός από το βραδινό γεύμα που εντάσσεται στη ρουτίνα του ύπνου, ακολουθήστε διαφορετικό πρόγραμμα για τα υπόλοιπα της ημέρας: Όταν πλησιάζει λοιπόν η ώρα για φαγάκι, αλλάξτε την πάνα του και φορέστε του κάτι άνετο. Δέστε γύρω απ’ το λαιμό του μια σαλιάρα και αφήστε το μερικά δευτερόλεπτα στο γυμνό σας στήθος. Στη συνέχεια θηλάστε κοιτάζοντάς το στα μάτια, τραγουδώντας του σιγά ή απλώς μιλώντας του.

 

 

Πηγή: paidimag.gr