Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Μάθετε αν θα αλλάξουν χρώμα τα μάτια του μωρού

Μάθετε αν θα αλλάξουν χρώμα τα μάτια του μωρού

Το μωράκι σας γεννήθηκε με καταγάλανα ματάκια! Θα μείνουν όμως έτσι; Μάθετε αν θα αλλάξουν χρώμα τα μάτια του.

Αν σας αρέσουν τα μπλε μάτια, απολαύστε τα στο μωρό σας όσο προλαβαίνετε. Γιατί πολύ πιθανώς να μην μείνουν έτσι. Τα Καυκάσια μωρά γεννιούνται συνήθως με σκούρα μπλε ή γκρι μάτια και συχνά αλλάζουν χρώμα μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια.

Ποιος είναι υπεύθυνος όμως για αυτή τη μαγική μεταμόρφωση; Η απάντηση βρίσκετια στην ποσότητα μελαμίνης που υπάρχει στην ίριδα του ματιού, κάτι που καθορίζεται από τα γονίδια που έχει κληρονομήσει το μωρό σας αλλά και από άλλους παράγοντες.

Ο ρόλος της μελανίνης

Η μελανίνη, που παράγεται από κύτταρα, είναι η χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το χρώμα του δέρματός σας και των μαλλιών σας όταν ήσασταν παιδιά. Ακριβώς όπως το φως του ήλιου κάνει το δέρμα πιο σκούρο, έτσι συμβαίνει και στην ίριδα του ματιού. Από την πρώτη στιγμή που το μωρό αντικρίζει τον έξω κόσμο (και τα φώτα της αίθουσας τοκετού), το φως ενεργοποιεί την παραγωγή μελανίνης στην ίριδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο χρώμα των ματιών. Μία πολύ μικρή ποσότητα μελανίνης είναι αρκετή για να αποκτήσει το μωρό σας μπλε μάτια. Προσθέστε λίγο περισσότερο και θα γίνουν πράσινα, γκρι ή καστανά.

Πότε αλλάζουν χρώμα τα μάτια του μωρού

Οι πιο δραματικές αλλαγές κατά πάσα πιθανότητα θα συμβούν όταν το μωρό σας είναι μεταξύ έξι και εννέα μηνών. Μέχρι εκείνη την περίοδο η ίριδα έχει αποθηκεύσει αρκετή χρωστική ουσία και θα μπορείτε να προβλέψετε καλύτερα ποια θα είναι η τελική απόχρωση των ματιών του παιδιού σας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες εκπλήξεις. Μπορεί να συνεχίσετε να παρατηρείτε μικρές αλλαγές στο χρώμα των ματιών μέχρι το παιδί να φτάσει τριών ετών. Αν όμως γίνουν σκούρα, μην περιμένετε να ανοίξει πάλι το χρώμα τους. Μάλιστα, περίπου στο 10% των ανθρώπων τα μάτια συνεχίζουν να αλλάζουν χρώμα ακόμα και στην ενήλικη ζωή τους.

Ο ρόλος της γενετικής στα μάτια του μωρού

Η τελική απόχρωση των ματιών εξαρτάται επίσης από εσάς, το σύντροφό σας και μία… γενετική ζαριά. Δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν είναι κατανοητά για την επίδραση των γονιδίων και τον ρόλο τους στον καθορισμό του χρώματος των ματιών, είναι δύσκολο να κάνει κανείς ακριβείς προβλέψεις. Υπάρχουν όμως κάποιες πιθανότητες: Αν τόσο τα δικά σας όσο και τα μάτια του συντρόφου σας είναι καφέ αλλά ένας από εσάς έχει γονιό με μπλε μάτια, τότε υπάρχει μια μικρή πιθανότητα τα μάτια του μωρού σας να γίνουν μπλε. Αν κάποιος από εσάς έχει μπλε μάτια και ο άλλος γονέας καφέ, τότε τα μάτια του μωρού σας να έχουν 50-50 πιθανότητες να γίνουν μπλε ή καφέ. Αν και οι δύο από σας έχετε μπλε μάτια, τότε είναι πολύ πιθανό τα μπλε μάτια του μωρού σας να παραμείνουν έτσι.

 

Πηγή: baby.gr

Αφήστε μια απάντηση