Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024
Με ποιους φόβους έρχεται αντιμέτωπη η εργαζόμενη μητέρα

Με ποιους φόβους έρχεται αντιμέτωπη η εργαζόμενη μητέρα

Πολλές μαμάδες εργάζονται για να στηρίξουν τις οικογένειές τους γεγονός που δυσκολεύει την καθημερινότητά τους με το μωρό.

Η στεναχώρια που νιώθουν αφήνοντας ένα μωρό στη φροντίδα ενός ξένου είναι μια τρομακτική εμπειρία. Παρουσιάζουμε τους φόβους που αισθάνονται πολλές εργαζόμενες μανούλες καθώς και τρόπους για την αντιμετώπισή τους.

Κακοποίηση και παραμέληση

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μιας μητέρας που δουλεύει είναι ότι η νταντά ενδέχεται να μην προσφέρει την απαραίτητη φροντίδα στο μωρό. Ενώ λοιπόν η κακοποίηση και η παραμέληση εκ μέρους των νταντάδων, στατιστικά τουλάχιστον είναι σπάνια, αποτελεί ωστόσο «αγκάθι» στο μυαλό πολλών μητέρων.

“Ανησύχησα πολύ όταν άφησα το κοριτσάκι μου στα χέρια της νταντάς” λέει η Μπέλο Ματχέους, μητέρα της δίχρονης Λιζέτ. “Τα μωρά δεν μπορούν να εκφραστούν οπότε αναρωτιόμουν αν ήταν καλά, σωματικά και ψυχικά, τις ώρες που έλειπα. Φοβόμουν ότι θα μπορούσε να πληγωθεί”, συμπληρώνει.

Κάντε την έρευνά σας. Ζητήστε από φίλους, γνωστούς και οικογένεια να σας δώσουν συστάσεις. Εάν μάλιστα κάποιος δικός σας άνθρωπος έχει μια νταντά που τη γνωρίζει καιρό μπορείτε να ρωτήσετε την ίδια εάν έχει κάποια γνωστή που ενδιαφέρεται για τέτοιου είδους δουλειά. Παράλληλα καλό θα είναι να έχετε καταλήξει στα προσόντα που θα θέλατε να έχει η νταντά, για παράδειγμα την ηλικία της, αν θα μένει μαζί σας ή όχι, έτσι ώστε να περιοριστούν οι χώροι στους οποίους θα ψάξετε και να μην χάνετε άδικα τον χρόνο σας.

Κακίες συνήθειες και μεταδοτικές ασθένειες

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι αφήνοντας το παιδί για πολλές ώρες στον παιδικό σταθμό μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτα προβλήματα στο μέλλον, όπως η έλλειψη αυτοπειθαρχίας, η ανυπακοή και ο εκφοβισμός. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη  του 2007 του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης των ΗΠΑ, τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό έχουν καλύτερη γνωστική και γλωσσική ανάπτυξη, δυνατή μνήμη  και κοινωνικοποιούνται πιο εύκολα συγκριτικά με εκείνα που μένουν με τις μητέρες τους στο σπίτι.

Επιπλέον άλλη μια παράμετρος που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους οι μητέρες και τους δημιουργεί ανησυχία είναι πως όταν τα παιδιά ξεκινάνε το νηπιαγωγείο και έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με άλλα συνομήλικά τους αρχίσουν να αρρωσταίνουν. Οι γιατροί βέβαια τονίζουν την ανάγκη για εμβόλια και το πλύσιμο των χεριών, επειδή οι ιοί και τα βακτήρια είναι ανεξέλεγκτα σε  τέτοιο περιβάλλον.

«Το πρώτο έτος ήταν πολύ δύσκολο με τα κρυολογήματα να είναι μέρος της καθημερινότητας μας», δήλωσε η Τζίνα Τουμπαρέλο, εργαζόμενη μαμά ενός τρίχρονου αγοριού, “αλλά συνειδητοποίησα ότι πραγματικά ήταν ένα από εκείνα τα αναπόφευκτα”, καταλήγει.

Θα με ξεχάσει το μωρό μου;

Οι μητέρες φοβούνται ότι τα μωρά τους βλέποντας καθημερινά μια άλλη γυναίκα να τα φροντίζει θα μπερδέψουν τους ρόλους και θα ξεχάσουν ποια πραγματικά είναι η μαμά τους.

“Είμαι βέβαιη ότι έχει όλη την απαραίτητη προσοχή και φροντίδα αλλά φοβάμαι ότι θα αγαπάει τη νταντά περισσότερο” παραδέχτηκε η Τζέιν Ρίζεμ, μητέρα ενός  αγοριού 4 μηνών. “Περνάει πέντε ημέρες την εβδομάδα μαζί της και με εμάς μόνο δύο. Στεναχωριέμαι πολύ όταν πάω να τον πάρω από το σπίτι της νταντάς και φεύγουμε με κλάματα.”

Μέρος αυτής της ανησυχίας αναλύεται και στο βιβλίο της Βρετανίδας ψυχολόγου Πενέλοπε Λίτς με τίτλο Children First. Σύμφωνα με την κα Λίτς τα παιδιά θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι με τη μητέρα τους τα πρώτα δύο χρόνια  για να αποκτήσουν ασφαλή συναισθηματική βάση. Σκεφτείτε λοιπόν προσεκτικά ποιος είναι ο λόγος που θέλετε να στείλετε το παιδί σας στο παιδικό σταθμό και προετοιμάστε το όσο το δυνατόν καλύτερα.

Σε κάθε περίπτωση όλες οι μαμάδες, εργαζόμενες και μη, έρχονται αντιμέτωπες με  φοβίες. Το κλειδί για να διαχειριστείτε αυτό το άγχος είναι να αξιολογήσετε τις επιλογές σας με βάση το τι είναι καλύτερο για την οικογένειά σας.

 

 

 

 

Πηγή: baby.gr