Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024
Μαιευτήριο: 5 πράγματα που οι νοσοκόμες θα θέλανε να ξέρετε

Μαιευτήριο: 5 πράγματα που οι νοσοκόμες θα θέλανε να ξέρετε

Πρωτοσέλιδο έγινε ένα περιστατικό που συνέβη σε μαιευτήριο των ΗΠΑ, όταν μια νοσοκόμα αποκοιμήθηκε με ένα βρέφος στην αγκαλιά της με αποτέλεσμα εκείνο να της πέσει και να υποστεί κάταγμα στο κεφαλάκι του.

Οι γονείς του μωρού όπως είναι φυσικό αναστατώθηκαν όταν αντίκρισαν το μωρό τους με κολάρο στο λαιμό τους. Σε ανακοίνωσή του το νοσοκομείο, έλεγε πως ζητά συγγνώμη από την οικογένεια για το γεγονός πως ένα χαρμόσυνο γεγονός επισκιάστηκε από κάτι τόσο λυπηρό. «Νιώθουμε ευγνώμονες που δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός τραυματισμός» συνέχιζε η δήλωση, ενώ στο τέλος τάσσονταν στο πλευρό της νοσοκόμας για το γεγονός πως έχει προσφέρει πολλά με τη δουλειά της τόσα χρόνια και της αναγνωρίζονται οι δύσκολες ώρες που περνά.  Με αφορμή λοιπόν αυτό το περιστατικό, η Shelly Lopez Gray, επίσης νοσοκόμα σε μαιευτήριο αισθάνεται την ανάγκη να υπογραμμίσει ορισμένα πράγματα σε όλες τις νυν και μέλλουσες μανούλες.

Το «τυχαίο κακό» είναι ένας από τους μεγαλύτερούς μας φόβους

«Καμιά νοσοκόμα όταν πηγαίνει στη δουλειά της δεν θέλει να βλάψει κανέναν. Κανείς από εμάς δεν αφήνει το σπίτι του με την σκέψη «Θέλω πραγματικά να κάνω κάποιον να υποφέρει. Υπάρχουν όμως ένα εκατομμύριο πράγματα που μπορεί να κάνει λάθος μια νοσοκόμα. Κάθε μέρα έχουμε πλήρη συναίσθηση αυτού του γεγονότος και δουλεύουμε σκληρά  για να παρέχουμε την καλύτερη φροντίδα που μπορεί να επιδείξει κανείς, ακόμα κι αν το έργο μας είναι δύσκολο, ακόμα κι αν το προσωπικό είναι μειωμένο. Ξέρουμε ότι μπορεί να κάνουμε λάθη… η μόνη μας ελπίδα είναι τα λάθη να μην έχουν κόστος.

Αυτό η νοσοκόμα πήρε πολλές σωστές αποφάσεις

Δείτε το ρεαλιστικά: αυτή η νοσοκόμα θα μπορούσε να χειριστεί την κατάσταση εντελώς λάθος. Θα μπορούσε να είχε ρίξει το μωρό και να μην το πει σε κανέναν. Πιθανότατα ήταν πολύ φοβισμένη και αλλόφρων ότι η πράξη της προκάλεσε μεγάλο κακό στο μωρό. Επέλεξε όμως να το χειριστεί σωστά και να γίνουν αμέσως εξετάσεις στο μωρό.

Το λάθος μιας νοσοκόμας μπορεί να έχει φοβερές συνέπειες

Κανείς δεν ρωτά γιατί είχε η νοσοκόμα το μωρό στην αγκαλιά της. Βάζω στοίχημα ότι ήθελε να ξεκουράσει την εξαντλημένη μητέρα. Και παρόλο που δεν συμφωνώ με αυτή την πρακτική, είμαι βέβαιη ότι οι προθέσεις της ήταν καθαρές. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι άνθρωποι που δεν κάνουν το δικό μας επάγγελμα είναι ότι τα λάθη μας έχουν πολλές συνέπειες. Αν κάνουμε λάθος, περνάμε από επιτροπή που θα καθορίσει το νοσηλευτικό μας μέλλον. Μπορεί να χάσουμε τη δουλειά μας που σημαίνει ότι δεν μπορούνε να στηρίζουμε οικονομικά την οικογένειά μας. Αν αποφασιστεί ότι ήμασταν αμελείς θα ασκηθούν ποινικές διώξεις, βαριά πρόστιμα ή ακόμη και φυλάκιση.

Αυτή η νοσοκόμα υποφέρει τώρα

Δεν το λέω αυτό για να μειώσω την αγωνία της οικογένειας για το μωρό αλλά πρέπει να ξέρετε ότι και η νοσοκόμα αυτή υποφέρει τώρα. Όπως σας είπα και προηγουμένως καμία νοσοκόμα δεν πηγαίνει στη δουλειά της για να βλάψει κάποιον. Αυτό είναι ένα περιστατικό που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε, ένα περιστατικό που πιθανότατα θα συζητιέται για τουλάχιστον 30 χρόνια ακόμη.

Αν σας πέσει το μωρό ενώ βρίσκεστε ακόμη στο μαιευτήριο, θα κατηγορηθεί και η νοσοκόμα

Δεν πιστεύω ότι οι υγιείς μητέρες και τα υγιή μωρά θα πρέπει να χωρίζονται στο μαιευτήριο. Δεν συμφωνώ ότι οι νοσοκόμες πρέπει να παίρνουν τα μωρά από τις μητέρες, ακόμη και κατόπιν αιτήσεώς τους για να μπορέσουν να κοιμηθούν. Κι αυτό επειδή από την πρώτη στιγμή καλό είναι οι μητέρες να αλληλεπιδρούν με τα μωρά τους. Αλλά αυτό οδηγεί σε άλλο θέμα. Ακόμα κι αν το μωρό πέσει από την αγκαλιά της μητέρας, την ευθύνη την έχει η νοσοκόμα και το μαιευτήριο. Ως νοσοκόμες πρέπει να είμαστε πάντα εκεί για όλους.

Είμαστε όλοι άνθρωποι. Όσο θα πηγαίνω αύριο στη δουλειά, θα σκέφτομαι τους ασθενείς μου και την υγεία τους. Κι όταν θα περνάω την πόρτα του μαιευτηρίου θα σκέφτομαι το ίδιο πράγμα που σκεφτόμουν την ημέρα που αποφοίτησα από την Σχολή μου: να μην κάνω ποτέ κακό σε κανέναν. Ξέρω ότι όλοι κάνουμε λάθη. Είμαστε άνθρωποι. Ελπίζω όμως ποτέ κανένα λάθος μου να πονέσει ή να σκοτώσει κάποιον. Και αυτό είναι ένας φόβος που έχουν όλες οι νοσοκόμες. Οι σκέψεις μου είναι κοντά στην οικογένεια αυτή και οι σκέψεις μου είναι επίσης κοντά σε αυτή την νοσοκόμα. Σε κάθε νοσοκόμα εκεί έξω…»

 

 

 

Πηγή: baby.gr