Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Μωρό και φαγητό: Έτσι θα αποφύγετε τις τροφικές αλλεργίες

Μωρό και φαγητό: Έτσι θα αποφύγετε τις τροφικές αλλεργίες

Πολλές φορές μία αλλεργική αντίδραση μπορεί να αποβεί μοιραία . Ειδικά όταν τα παιδιά είναι μωρά, είναι πολύ δύσκολο να ξέρει ένας γονιός αν το παιδί του είναι αλλεργικό σε κάποια τροφή ή όχι.

Πώς θα ανακαλύψετε αν το μωρό σας είναι αλλεργικό σε κάποιο φαγητό

Αρχικά ως γονείς θα πρέπει να ακολουθείτε κατά γράμμα τις συστάσεις του παιδιάτρου σας. Αυτός είναι και ο λόγος που εντάσσει σιγά-σιγά ένα νέο φρούτο ή μία νέα τροφή στο διαιτολόγιό του. Για παράδειγμα αν αρχίσετε να δίνετε μήλο στο παιδί σας, θα πρέπει να περιμένετε 3-5 μέρες για να δείτε εάν το παιδί σας είναι αλλεργικό σε αυτό ή όχι. Μόλις ο γιατρός σας βεβαιωθεί ότι το μικρό σας δεν είναι αλλεργικό (καθώς δεν θα έχει εμφανίσει κάποιο αλλεργικό σύμπτωμα), θα εντάξει μια νέα τροφή.

8 τρόφιμα που συνήθως προκαλούν αλλεργία σε ένα μωρό

Σίγουρα με κάθε νέα τροφή που θα δίνετε στο μικρό σας, θα περιμένετε και κάποιο σύμπτωμα αλλεργικής αντίδρασης. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες τροφές όπου ως γονείς θα πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή. Αν και υπάρχουν περισσότερα από 160 αλλεργιογόνες τροφές, σύμφωνα με το αμερικανικό site webmd, 8 είναι εκείνες οι τροφές όπου πρέπει ως γονείς να προσέξετε:

  1. Γάλα
  2. Αυγά
  3. Φιστίκια
  4. Καρπούς με κέλυφος, όπως αμύγδαλα και καρύδια
  5. Ψάρια
  6. Οστρακοειδή
  7. Σόγια
  8. Σιτάρι

Ποια όμως είναι εκείνα τα αλλεργικά συμπτώματα που πρέπει να προσέξει ένας γονιός;

Συνήθως τα αλλεργικά συμπτώματα εμφανίζονται λίγα λεπτά ή μερικές ώρες μετά το τελευταίο γεύμα. Έτσι κάθε φορά, καλό θα είναι οι γονείς να ελέγχουν το μωρό τους για τα παρακάτω συμπτώματα ειδικά όταν έχουν δώσει στο μικρό τους να φάει κάτι νέο.

  • Κνίδωση ή ερυθρότητα
  • Εξάνθημα
  • Πρήξιμο στο πρόσωπο, τη γλώσσα ή τα χείλια
  • Εμετό και διάρροια
  • Βήχα
  • Δύσπνοια
  • Απώλεια αισθήσεων

Πότε ένας γονιός πρέπει να καλέσει το 166

Αν για οποιοδήποτε λόγο το μωρό σας αρχίσει να έχει δυσφορία στην αναπνοή του, να φταρνίζεται, να δυσκολεύεται να καταπιεί ή να έχει διάρροια ή να κάνει εμετό μετά το γεύμα του, τότε θα πρέπει πρώτα να καλέσετε το 166 και μετά να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας ώστε να τον ενημερώσετε.

Οι περισσότεροι παιδίατροι ξεκινούν τις παραπάνω «επικίνδυνες» για αλλεργία τροφές όταν το μωρό είναι πάνω από 10 μηνών. Επίσης συστήνουν στους γονείς να μη δίνουν κανένα φαγητό στο μωρό τους εάν δεν τους το έχει επιτρέψει ο ίδιος.

 

 

Πηγή: mothersblog.gr