Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024
Ναυτία στην εγκυμοσύνη; Καταπολεμήστε τη φυσικά

Ναυτία στην εγκυμοσύνη; Καταπολεμήστε τη φυσικά

Οι ναυτίες στην εγκυμοσύνη και οι εμετοί είναι συμπτώματα που συνήθως μετριάζονται στην 14η εβδομάδα της κύησης. Είναι ίσως, από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα που μπορεί να νιώσει μια εγκυμονούσα κατά τη διάρκεια του 1ου και του 2ου τριμήνου.

Ναυτίες στην εγκυμοσύνη: Αίτια

Τα αίτια της ναυτίας και των εμετών δεν είναι απολύτως σαφή, αλλά πιστεύεται ότι μπορεί να οφείλονται στα αυξανόμενα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης, στην οξύνση της αίσθησης της όσφρησης και σε περίσσεια γαστρικών οξέων. Επίσης, οι διακυμάνσεις του σακχάρου, το άγχος και η κόπωση μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο.

morning sickness

Ναυτίες στην εγκυμοσύνη: Τι μπορείτε να κάνετε

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για τις ορμόνες σας, ωστόσο θα σας βοηθήσει να τρώτε λίγο και τακτικά, τόσο για να απορροφάται η περίσσεια των γαστρικών οξέων όσο και για να εξισορροπείται το σάκχαρό σας.

Επίσης μπορείτε να καταναλώνετε υδατάνθρακες ολικής άλεσης και λίγες πρωτεΐνες, τζίντζερ (φημίζεται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες) και κρακεράκια που τα συστήνουν πολλές μαμάδες.

Επίσης:

  1. Τρώτε λίγο και συχνά
  2. Πίνετε πολλά υγρά αλλά αργά
  3. Αποφεύγετε τις δυνατές οσμές (π.χ αρώματα)
  4. Αποφεύγετε το πιπέρι, τον καφές και τα πικάντικα φαγητά
  5. Τρώτε περισσότερες τροφές πλούσιες σε σίδηρο (π.χ σύκα, δαμάσκηνα και μπρόκολο)
  6. Ξεκουραστείτε όσο μπορείτε

Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν υποχωρούν οι ναυτίες ή γίνουν εντονότερες, καλό θα είναι να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας ώστε να γίνει καλύτερη διάγνωση, η οποία θα οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη θεραπεία.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr