Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Νεφρωσικό σύνδρομο στα παιδιά: Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια

Νεφρωσικό σύνδρομο στα παιδιά: Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια

Το νεφρωσικό σύνδρομο στα παιδιά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, επηρεάζει όμως κυρίως όσα είναι μεταξύ 1,5 και 8 ετών και περισσότερο τα αγόρια.

Δεν αποτελεί αρρώστια από μόνο του, μπορεί όμως να είναι μια πρώτη ένδειξη ασθενειών, οι οποίες καταστρέφουν τα σπειράματα (φίλτρα) στα νεφρά, που φιλτράρουν το αίμα και παράγουν τα ούρα.

Η πιο συχνή μορφή του συνδρόμου (80%) στα παιδιά λέγεται Νεφρωσικό Σύνδρομο Ελαχίστων Αλλοιώσεων (ΝΣΕΑ) και έχει ονομαστεί έτσι επειδή παιδιά με αυτή την μορφή του συνδρόμου έχουν φυσιολογική ή σχεδόν φυσιολογική βιοψία νεφρού.

Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί το νεφρωσικό σύνδρομο στα παιδιά. Στο 20% των παιδιών με νεφρωσικό σύνδρομο η βιοψία νεφρού κρίνεται απαραίτητη και αποκαλύπτει ουλές ή εναποθέσεις αντισωμάτων στα σπειράματα. Οι δύο πιο συχνές παθήσεις οι οποίες καταστρέφουν τα σπειράματα είναι η εστιακή σπειραματοσκλήρυνση και η μεμβρανοϋπερπλαστική σπειραματονεφρίτιδα.

Πολύ σπάνια ένα παιδί μπορεί να γεννηθεί με συγγενές νεφρωσικό σύνδρομο, το οποίο οφείλεται σε παθολογικά γονίδια που κληρονόμησε και από τους δύο γονείς.

Συμπτώματα

-Οίδημα γύρω από τα μάτια παιδιού, στην κοιλιά και στα πόδια του.
-Το παιδί δεν ουρεί συχνά και μπορεί να πάρει βάρος λόγω της κατακράτησης υγρών.
-Ψηλά επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα.
-Χαμηλά επίπεδα πρωτεΐνης στο αίμα.
-Φούσκωμα λόγω της συσσώρευσης αλάτων και νερού.


Αντιμετώπιση

Αν το παιδί σας διαγνωσθεί με ΝΣΕΑ, ο γιατρός θα του χορηγήσει πρεδνιζόνη, η οποία ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται κορτικοστεροειδή. Η πρεδνιζόνη σταματά την πρωτεΐνη από το να διαφεύγει μέσα στα ούρα, αλλά έχει κάποιες παρενέργειες τις οποίες θα εξηγήσει ο γιατρός σας.

Ο γιατρός πιθανόν να χορηγήσει και ένα διουρητικό, το οποίο μειώνει το οίδημα και βοηθά το παιδί σας να ουρήσει.

Όταν πλέον δεν θα υπάρχει πρωτεΐνη στα ούρα, ο γιατρός θα ξεκινήσει να μειώνει την δοσολογία της πρεδνιζόνης. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται κάποιες βδομάδες.

Στα παιδιά που υποτροπιάζουν συχνά ή εξαρτώνται απόλυτα από την πρεδνιζόνη για να βρίσκονται σε ύφεση (χωρίς συμπτώματα) ή έχουν παρενέργειες από αυτή, μπορεί να χορηγηθεί κάποιο άλλο φάρμακο.

Κάποια παιδιά δεν ξαναεμφανίζουν το ΝΣΕΑ, αλλά τα πιο πολλά ξαναπαρουσιάζουν οίδημα και πρωτεΐνες στα ούρα συνήθως μετά από ιογενείς λοιμώξεις. Η νόσος υποχωρεί αυτόματα προς το τέλος της 2ης δεκαετίας της ζωής τους χωρίς υπολειμματικές βλάβες στα νεφρά.

Στις παθήσεις όπου εντοπίζονται ουλές στα νεφρά (πιο συχνές είναι εστιακή σπειραματοσκλήρυνση και η μεμβρανουπερπλαστική σπειραματονεφρίτιδα) η πρόγνωση δεν είναι καλή και τα παιδιά καταλήγουν μετά από κάποια χρόνια σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

 

 

 

Πηγή: onmed.gr