Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Νέο τεστ προβλέπει τη μυωπία στα παιδιά

Νέο τεστ προβλέπει τη μυωπία στα παιδιά

Τα προβλήματα όρασης κάνουν συνήθως την εμφάνισή τους κατά την παιδική ηλικία. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Ophthalmology, οι οφθαλμίατροι θα μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια εάν ένα παιδί θα εμφανίσει μυωπία μέχρι να φτάσει στην εφηβεία με τη βοήθεια ενός νέου τεστ που θα αξιολογεί τις διαθλαστικές ανωμαλίες του ματιού.

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε 4.512 παιδιά, ηλικίας 6-11 ετών κατά το ξεκίνημα της μελέτης πριν από 20 χρόνια. Αξιολογήθηκε σε συστηματική βάση η οπτική τους οξύτητα και μετά το πέρας της 20ετίας διαπιστώθηκε πως 414 από τα παιδιά είχαν εμφανίσει μυωπία στην ηλικία των 7-11 ετών.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 13 πιθανούς παράγοντες κινδύνου για τη μυωπία, όπως οφθαλμολογικούς δείκτες και αναφορές των γονέων σχετικά με τις καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού, ώστε να εντοπίσουν τον πιο ισχυρό δείκτη πρόβλεψης για τη μυωπία.

Ορισμένοι από τους παράγοντες κινδύνου φάνηκε να είναι πιο καθοριστικοί από άλλους. Εάν, για παράδειγμα, και οι δύο γονείς έχουν εμφανίσει μυωπία, αυτομάτως αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσει και το παιδί μυωπία.

Από όλους τους παράγοντες κινδύνου, ο πλέον καθοριστικός φάνηκε να είναι οι διαθλαστικές ανωμαλίες του ματιού στην παιδική ηλικία.

Στα άτομα με μυωπία, ο οφθαλμός έχει επιμηκυνθεί αντί να έχει σφαιρικό σχήμα. Μοιάζει περισσότερο με μια ρώγα από σταφύλι ή μια ελιά αντί για ένα κεράσι. Τα παιδιά που δεν θα εμφανίσουν μυωπία μεγαλώνοντας έχουν ελαφρά υπερμετρωπία στην ηλικία των 6 ετών.

Ένα παιδί 6 ετών με χαμηλότερη υπερμετρωπία είναι πιο πιθανό να εμφανίσει μυωπία σε μικρή ηλικία. Έτσι, η εκτίμηση του κινδύνου μυωπίας μπορεί να γίνει σε αυτήν την ηλικία βάσει αξιολόγησης για πιθανές διαθλαστικές ανωμαλίες του ματιού.

Πηγή: onmed.gr