Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Νυχτερινοί επισκέπτες στο κρεβάτι σας; Δείτε πώς θα περιορίσετε αυτό το φαινόμενο!

Νυχτερινοί επισκέπτες στο κρεβάτι σας; Δείτε πώς θα περιορίσετε αυτό το φαινόμενο!

Είναι συχνό το φαινόμενο των παιδιών προσχολικής ηλικίας να ξυπνάνε τη νύχτα για να πάνε στο κρεβάτι των γονιών τους είτε για να κοιμηθούν εκεί είτε γιατί θέλουν να παίξουν.

Είναι καλό όμως για τα παιδιά να ξεχωρίζουν τις ώρες και τα μέρη του παιχνιδιού. Αν τη νύχτα αρχίσουμε τα παιχνίδια και τις συζητήσεις πώς θα αντέξουμε τη μέρα και εμείς και το παιδί; Αρχικά λοιπόν, πρέπει να διερευνήσουμε κατά πόσο το παιδί μας έχει όντως ανάγκη (βράχηκε, πονάει κλπ) ή αν απλά θέλει να συνεχίσει τον ύπνο του με την παρέα των γονιών του. Το αν θα παραμείνει στο κρεβάτι μας εξαρτάται μόνο από εμάς.

– Προλαμβάνουμε !
Μπορούμε σε ουδέτερο χρόνο να συζητήσουμε με το παιδί τη σημαντικότητα του ύπνου και να συμφωνήσουμε από κοινού κάποιους κανόνες. Μπορούμε να πούμε : «όταν πούμε ένα συγκεκριμένο τραγουδάκι τότε ξεκινάει η διαδικασία του ύπνου, και μπορεί να διαλέξει δύο βιβλία για να διαβάσουμε παρέα. Μετά θα μείνεις στη κούνια και θα τα πούμε το πρωί.»

– Εξωτερικοί βοηθοί
Μπορούμε να ζωγραφίσουμε ή να γράψουμε κάπου με τρόπο που κατανοεί το παιδί αυτά που συμφωνήσαμε. Έτσι την ώρα που θα ξυπνήσει εμείς χωρίς πολλά λόγια του δείχνουμε τη ζωγραφιά που κάναμε παρέα και του θυμίζουμε τον κανόνα.

– Επαινούμε!
Τις μέρες που το παιδί καταφέρνει να μην έρθει στο κρεβάτι μας, το επαινούμε το πρωί και κάνουμε μία αγαπημένη δραστηριότητα μόλις ξυπνήσει. Μπορεί να διαλέξει ένα βιβλίο να του διαβάσουμε ή ό,τι άλλο θέλει. Έτσι συνδέει το γεγονός ότι παρέμεινε στο δωμάτιό του με ευχάριστα γεγονότα.

– Τηρούμε τους κανόνες
Τα παιδιά δοκιμάζουν τα όρια συνέχεια. Αν λοιπόν έστω και ένα βράδυ επιτρέψουμε στο παιδί να έρθει στο κρεβάτι μας, την επόμενη μέρα είναι λογικό να θέλει να το επαναλάβει. Είναι δύσκολο μέσα στη νύχτα να εφαρμόζουμε κανόνες, ιδιαίτερα αν το παιδί κλαίει, αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε ότι του κάνουμε καλό με αυτή τη συμπεριφορά. Αν είμαστε εμείς ασυνεπείς ως προς αυτά που λέμε, το παιδί θα μας μιμηθεί και δεν θα τηρεί και αυτό τις υποσχέσεις του.

– Αποφεύγουμε να ενισχύουμε τον φόβο
Αρκετοί γονείς χρησιμοποιούν τρομακτικές ιστορίες για αποτρέψουν τα παιδιά τους να βγουν από το δωμάτιο τους το βράδυ. Συνήθως πρόκειται για μια αρκούδα, ένα λύκο που θα εμφανιστούν με άσχημες διαθέσεις μόλις το παιδί θελήσει να πάει στο δωμάτιο των γονιών. Αυτή η τακτική προκαλεί φόβο και ανησυχία στο παιδί, κάτι που θέλουμε να κατευνάσουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ακόμη και αν το παιδί υπακούσει σε αυτές τις απειλητικές ιστορίες και δεν βγει από το δωμάτιο, θα του δημιουργηθούν καινούριοι φόβοι και εμείς θα πρέπει ή να αναιρέσουμε όσα είπαμε ή όντως να εμφανίσουμε ένα λύκο!

Είναι φυσιολογική η ανάγκη των παιδιών να θέλουν να έρθουν σε επαφή με τους γονείς το βράδυ. Ωστόσο, είναι στο χέρι των γονέων να το επιτρέψουν ή όχι. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πηγή: mothersblog.gr