Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Oι πέντε καλύτερες ασκήσεις γυμναστικής στην εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μία ιδιαίτερη περίοδος για κάθε γυναίκα, γεμάτη αλλαγές και πρωτόγνωρα συναισθήματα. Παλιά, η γυμναστική θεωρούνταν απαγορευτική για τη μέλλουσα μητέρα, πλέον όμως ολοένα και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν το πόσο ωφέλιμη είναι για την έγκυο.

Τα οφέλη της γυμναστικής την περίοδο της εγκυμοσύνης ποικίλουν. Μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση τα δύο πρώτα τρίμηνα της εγκυμοσύνης, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και να διευκολύνει την κύηση στο τρίτο τρίμηνο, καθώς και τον τοκετό. Επίσης, η άσκηση βοηθάει το σώμα να επανέλθει πιο εύκολα μετά τη γέννα, ενώ τελευταία έρευνα στο Πανεπιστήμιου του Montreal έδειξε ότι η συστηματική άσκηση είκοσι λεπτά επί τρεις φορές την εβδομάδα, συμβάλλει θετικά και στην εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού.

Ποια είναι όμως τα καλύτερα είδη γυμναστική την ιδιαίτερη αυτή περίοδο της ζωή σας;

Kegel

Οι ασκήσεις Kegel (που ονομάζονται επίσης άσκηση πυελικού εδάφους) ενισχύουν τη δυνατότητα να ελέγχετε και να χαλαρώνετε τους μυς που υποστηρίζουν τη μήτρα, την ουροδόχο κύστη και τα έντερα. Μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε αυτούς τους μύες κατά τη διάρκεια του τοκετού, καθώς και να μειώσετε την ακράτεια που είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης.  

Μπορείτε να κάνετε  Kegels τρεις φορές την ημέρα, με 10-20 επαναλήψεις το καθένα, όπου κι αν είστε.

Pelvic Titl

To Pelvic Titl τονώνει τους μυς του κόλπου, της κάτω πλάτης και της κοιλιάς. Μπορεί να αυξήσει την κινητικότητα του ισχίου και να μειώσει τον πόνο στην πλάτη κατά τη διάρκεια του τοκετού. To Pelvic Titl μπορεί να εκτελεστεί στο πάτωμα στα χέρια και τα γόνατά σας ή σε όρθια θέση.

Cardio

Οι ασκήσεις που «γυμνάζουν» την καρδιά είναι πολύ ωφέλιμες στην εγκυμοσύνη. Τέτοιες είναι το αερόμπικ, η κολύμβηση, ακόμα και το περπάτημα. Σε αυτού του είδος τις ασκήσεις, χρειάζεται προσοχή ώστε να κάνετε γυμναστική όσο αντέχετε. Μία γενική οδηγία είναι εάν, όσο κάνετε γυμναστική νιώθετε ότι δεν μπορείτε να συνομιλήσετε, τότε πρέπει να σταματήσετε.

Stretching

Οι ασκήσεις stretching  θα σας βοηθήσουνε να διατηρήσετε το σώμα σας χαλαρό. Κάποιο τέντωμα που μπορείτε να κάνετε περιλαμβάνουν περιστροφή του λαιμού, των ώμων και των αστραγάλων.

Yoga

H yoga είναι από τα πιο δημοφιλή είδη γυμναστικής την περίοδο της εγκυμοσύνης. Τα οφέλη για τη μέλλουσα μαμά είναι πολλά. Η yoga συμβάλει στα:

  • Σωστό τέντωμα
  • Τεχνικές αναπνοής
  • Διαλογισμός και συγκέντρωση
  • Καλή στάση σώματος
  • Συνειδητές τεχνικές χαλάρωσης

Πηγή: bundoo.com


Πηγή