Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024
Ο αυτιστικός εγκέφαλος παρουσιάζει διαφορές ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια

Ο αυτιστικός εγκέφαλος παρουσιάζει διαφορές ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια

Ο αυτισμός είναι μια διαταραχή που προβληματίζει τους ειδικούς και η διαδικασία της διάγνωσης περιπλέκεται ακόμη περισσότερο αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι η αναλογία αγοριών-κοριτσιών που διαγιγνώσκονται είναι τέσσερα προς ένα.

Έχουν γίνει επανειλημμένα προσπάθειες να εξηγηθεί αυτό το χάσμα και τώρα μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο MIND του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια UC Davis έρχεται να ρίξει λίγο περισσότερο φως στο παράδοξο φαινόμενο.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Molecular Autism υποδεικνύει ότι οι λόγοι που οι διαγνώσεις είναι λιγότερες στον υποπληθυσμό των κοριτσιών είναι τόσο βιολογικοί όσο και κοινωνικοί.

Οι ερευνητές εξέτασαν 112 αγόρια και 27 κορίτσια με αυτισμό, ηλικίας 3 έως 5 ετών, αλλά και μια ομάδα ελέγχου που περιελάμβανε 53 αγόρια και 29 κορίτσια που δεν έπασχαν από αυτισμό, με τη βοήθεια μαγνητικής τοµογραφίας διάχυσης (diffusion-tensor imaging). Συγκεκριμένα, μελέτησαν το τυλώδες σώμα (corpus callosum), τη μεγαλύτερη δέσμη νευρικών ινών, στον εγκέφαλο των παιδιών.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει σημαντικές διαφορές σε αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου των ατόμων με αυτισμό, σε σύγκριση με υγιή άτομα.

Βάσει της απεικόνισης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η οργάνωση των νευρικών ινών στον εγκέφαλο των αγοριών διαφέρει από αυτή των κοριτσιών, ιδιαίτερα στον μετωπιαίο λοβό, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο σε ευρύ φάσμα εκτελεστικών λειτουργιών.

«Το δείγμα ήταν μικρό, όμως τα ευρήματα ενισχύουν τη θεωρία που υποδεικνύει ότι τα αγόρια και τα κορίτσια με αυτισμό παρουσιάζουν υποκείμενες νευροανατομικές διαφορές», αναφέρει η ερευνήτρια Christine Wu Nordahl, καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Επιστημών της Συμπεριφοράς του UC Davis.

 

 

 

Πηγή: onmed.gr