Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Οδηγός φροντίδας: Πώς θα καθαρίσετε τη μύτη, τα μάτια και τα αυτιά του μωρού σας σωστά!

Οδηγός φροντίδας: Πώς θα καθαρίσετε τη μύτη, τα μάτια και τα αυτιά του μωρού σας σωστά!

Πολλές είναι οι μαμάδες που δεν γνωρίζουν πώς πρέπει να καθαρίσουν σωστά και με ασφάλεια τη μύτη, τα μάτια και τα αυτιά των νεογέννητων μωρών τους.

Τις πρώτες εβδομάδες και μέχρι να πέσει ο ομφάλιος λώρος του μωρού σας δεν θα μπορείτε να το κάνετε μπάνιο καθώς δεν πρέπει να βραχεί καθόλου το σημείο του αφαλού. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι παιδίατροι, συνιστούν τοπικό πλύσιμο σε κάθε σημείο του σώματος του μωρού.

Με την ίδια φροντίδα και προσοχή πρέπει να γίνεται και η περιποίηση του προσώπου ενός μωρού.

Πώς θα καθαρίσετε τα ματάκια του μωρού

670px Clean a Babys Eyes Ears and Nose Step 1
Με μία αποστειρωμένη γάζα που θα έχετε βρέξει με φυσιολογικό ορό, θα αρχίσετε να καθαρίζετε τα ματάκια του μωρού σας ξεκινώντας από την εσωτερική γωνία κοντά στη μύτη, προς την εξωτερική γωνία. Για το άλλο μάτι θα χρησιμοποιείτε καινούρια γάζα όπως και για το ίδιο μάτι αν χρειαστεί να περάσετε για δεύτερη φορά.

Πώς θα καθαρίσετε τα αυτάκια του μωρού

BATH TOP TAIL 005 DSC 0406 web
Στρίψτε ένα κομμάτι βαμβάκι ή μια αποστειρωμένη γάζα που θα έχετε βρέξει με φυσιολογικό ορό, και καθαρίστε το πτερύγιο του αυτιού, περνώντας καλά όλες τις πτυχώσεις. Προσοχή! Περιοριστείτε στο εξωτερικό μέρος του αυτιού καθώς μπορεί να σπρώξετε το «κερί» προς το τύμπανο. Για το άλλο αυτί όπως και στα μάτια, θα χρησιμοποιήσετε άλλο κομμάτι βαμβάκι ή γάζας.

Πώς θα καθαρίσετε τη μυτούλα του μωρού

clean baby nose
Όπως και στη μύτη, στρίψτε ένα βαμβάκι ή μια αποστειρωμένη γάζα που θα έχετε βρέξει με φυσιολογικό ορό. Βάλτε ελαφρώς μέσα τη γάζα και καθαρίστε πολύ προσεκτικά το κάθε ρουθουνάκι. Αν χρειαστεί μπορείτε να ρίξετε και μερικές σταγόνες φυσιολογικό ορό ώστε να υγράνετε τη ρινική βλέννα. Είναι σημαντικό να αφαιρέσετε όλες τις μικρές ξερές κρούστες που ενοχλούν την αναπνοή του μωρού σας τόσο πριν από κάθε γεύμα όσο και πριν από τον ύπνο του.

 

 

 

 

 

Πηγή: mothersblog.gr