Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Ώρα για ζωγραφική; Αφήστε το παιδί σας να «δημιουργήσει» ελεύθερα, κάνει καλό!

Ώρα για ζωγραφική; Αφήστε το παιδί σας να «δημιουργήσει» ελεύθερα, κάνει καλό!

Τα παιδιά λατρεύουν τη ζωγραφική! Πριν καλά καλά μάθουν πως να κρατάνε το μαρκαδόρο, κάνουν ασυνάρτητα σχήματα και χρωματίζουν όπου βρουν! Κάτι όμως που οι περισσότερες μαμάδες δε γνωρίζουν είναι ότι αυτές οι μουτζούρες είναι τρομερά ωφέλιμες για τα παιδιά!

Τα μωρά ήδη από τη στιγμή που βρίσκονται στην κοιλιά της μαμάς τους, καλλιεργούν τη δική τους προσωπικότητα. Ο τρόπος που κινούνται και που αντιδρούν μέσα στην κοιλιά, αλλά και η συμπεριφορά και οι μορφασμοί τους από τις πρώτες κιόλας μέρες που έρχονται στον κόσμο, δείχνουν πολλά πράγματα για το χαρακτήρα τους. Τα διάφορα ερεθίσματα λοιπόν, από το περιβάλλον τους ,η συμπεριφορά μας και η δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνται από μικρά, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του χαρακτήρα τους.

Η ζωγραφική είναι ένα από τα αγαπημένα χόμπι των παιδιών και σύμφωνα με μία ακόμα τελευταία έρευνα, ένα χόμπι που συμβάλει στη διαμόρφωση ενός υγιούς χαρακτήρα. Γενικά, όλες οι δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με το στοιχείο της δημιουργικότητας είναι πολύ ωφέλιμες για τα παιδιά, καθώς δίνουν το κίνητρο για να προσπαθήσουν ακόμα περισσότερο και για να πάρουν πρωτοβουλίες να κάνουν κάτι μόνα τους. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν κάθε φορά που το μικρό μας παίρνει χαρτί και μαρκαδόρο;

• Αφήστε το να ζωγραφίσει ό,τι και όπως του αρέσει. Ακόμα και αν κάνει κάτι λάθος, σιγά σιγά θα βελτιωθεί και έχει σημασία στη δεδομένη φάση να εκφράσει ακριβώς αυτό που θέλει.

• Όταν έρχεται να σας δείξει όλο χαρά το «έργο» του, εμψυχώστε το! Μόνο έτσι θα προσπαθεί όλο και περισσότερο και θα νιώσει ότι κάνει κάτι όμορφο και σημαντικό.

• Κολλήστε τις ζωγραφιές του στον τοίχο ή στο ψυγείο. Θα χαρεί, θα νιώσει αυτοπεποίθηση και θα του δώσει κίνητρο να ζωγραφίσει ακόμα περισσότερο.

• Δείξτε κατανόηση στον χαμό που μπορεί να προκαλέσει ζωγραφίζοντας. Τα παιδιά πολλές φορές δεν περιορίζουν το ταλέντο τους μόνο στο χαρτί που ζωγραφίζουν! Το πάτωμα, οι τοίχοι, τα έπιπλα γίνονται οι καμβάδες για το μικρό σας και γεμίζουν μουτζούρες! Απολαύστε το!

• Κάντε τη ζωγραφική συνήθεια. Στην αρχή, μέχρι να συνηθίσει αυτή τη δραστηριότητα στην καθημερινότητά του, βάλτε στο πρόγραμμα για μία ώρα την ημέρα να κάτσετε με το μικρό σας και να ζωγραφίσετε παρέα. Θα το λατρέψει!

Πηγή: mothersblog.gr