Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Όσα πρέπει να προσέξετε για το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

Το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου είναι ο ξαφνικός, ανεξήγητος θάνατος ενός μωρού, συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενός φαινομενικά υγιούς βρέφους.

Παρόλο που τα αίτια παραμένουν άγνωστα, φαίνεται να σχετίζεται με κάποια ανωμαλία στο τμήμα του εγκεφάλου του βρέφους που ελέγχει την αναπνοή και την αφύπνιση.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει κάποιους παράγοντες που ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο για τα μωρά. Έχουν επίσης καταλήξει σε κάποια μέτρα πρόληψης που μπορούν να λάβουν οι γονείς για να προστατέψουν τα παιδιά. Ίσως το πιο σημαντικό να είναι να τοποθετούν το μωρό ανάσκελα για να κοιμηθεί.

Αίτια

Ο συνδυασμός των φυσικών και περιβαλλοντικών παραγόντων κατά τον ύπνο, μπορεί να κάνει ένα βρέφος πιο ευάλωτο στον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο.

Φυσικοί παράγοντες

Οι φυσικοί παράγοντες περιλαμβάνουν:

Ανωμαλίες του εγκεφάλου: Μερικά βρέφη γεννιούνται με προβλήματα που τα καθιστούν πιο πιθανά στον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο. Σε πολλά από αυτά τα μωρά, το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την αναπνοή και τη διαδικασία του ξυπνήματος δεν λειτουργεί σωστά.

Το ελλιπές βάρος γέννησης: Ο πρόωρος τοκετός μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα της ελλιπούς ανάπτυξης του εγκεφάλου ενός βρέφους.

Λοίμωξη του αναπνευστικού: Πολλά βρέφη που πέθαναν από το εν λόγω σύνδρομο, είχαν πρόσφατα περάσει κρύωμα, κάτι που μπορεί να συμβάλει σε αναπνευστικά προβλήματα.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες ύπνου

Τα αντικείμενα που υπάρχουν μέσα στην κούνια του μωρού και η στάση του κατά τον ύπνο μπορούν να αποτελέσουν κινδύνους.

Ύπνος σε πρηνή θέση (μπρούμυτα): Τα μωρά που κοιμούνται μπρούμυτα ή στο πλάι, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στην αναπνοή.

Ύπνος στα μαλακά: Ένα πολύ απαλό και άνετο στρώμα, πάπλωμα ή στρώμα νερού, μπορεί να εμποδίσει τους αεραγωγούς του μωρού. Το να τοποθετείτε πάνω στο κεφάλι του μια κουβέρτα είναι επίσης επικίνδυνο.

Ύπνος με τους γονείς: Ενώ ο κίνδυνος για αιφνίδιο βρεφικό θάνατο μειώνεται αν το μωρό κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς του, ο κίνδυνος αυξάνεται όταν κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι.

 

Οι παράγοντες κινδύνου

Αν και το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου μπορεί να «χτυπήσει» οποιοδήποτε βρέφος, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει διάφορους παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο. Αυτοί περιλαμβάνουν:

Φύλο: Τα αγόρια είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.
Ηλικία: Τα βρέφη είναι πιο ευάλωτα κατά τη διάρκεια του δεύτερου και του τρίτου μήνα της ζωής τους.
Φυλή: Για λόγους που δεν έχουν κατανοηθεί, οι Αφροαμερικανοί, οι Ινδιάνοι και οι Εσκιμώοι έχουν αυξημένο κίνδυνο.
Οικογενειακό ιστορικό: Τα μωρά που είχαν αδέλφια ή τα ξαδέλφια που πέθαναν από το σύνδρομο, είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Το παθητικό κάπνισμα: Τα μωρά που ζουν με καπνιστές έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο.
Τα πρόωρα μωρά: Τόσο το να γεννηθεί το βρέφος πρόωρα όσο και το να γεννηθεί με χαμηλό σωματικό βάρος αυξάνει τις πιθανότητες του συνδρόμου.

Μητρικοί παράγοντες κινδύνου

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο κίνδυνος επηρεάζεται επίσης από τη μητέρα, ειδικά εάν:

• Είναι ηλικίας κάτω των 20
• Καπνίζει
• Κάνει χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ
• Έχει ανεπαρκή προγεννητική φροντίδα

Πρόληψη

Δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος για να προληφθεί το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου αλλά μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμάται με μεγαλύτερη ασφάλεια, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

Η θέση ύπνου

Τοποθετήστε το μωρό σας να κοιμηθεί στηριζόμενο στην πλάτη του και όχι στο στομάχι ή στο πλάι. Αυτό δεν είναι απαραίτητο όταν το μωρό σας είναι ξύπνιο ή είναι σε θέση να κυλήσει από τη μία πλευρά στην άλλη, χωρίς βοήθεια.
Συμβουλή: Μην υποθέσετε ότι οι άλλοι θα τοποθετήσουν το μωρό σας σωστή θέση. Επιμείνετε σε αυτό, τονίστε το στην νταντά ή τα άλλα παιδιά σας.

Κρατήστε την κούνια ασφαλή

Χρησιμοποιήστε ένα σκληρό στρώμα και αποφεύγετε να τοποθετείτε το μωρό σας σε ένα παχύ, αφράτο στρώμα ή πάπλωμα. Μην αφήνετε πολλά μαξιλάρια, χνουδωτά παιχνίδια ή λούτρινα ζωάκια μαζί του.

Η θερμοκρασία του μωρού

Για να κρατήσετε το μωρό σας ζεστό, δοκιμάστε έναν υπνόσακο ή άλλα ρούχα ύπνου που δεν απαιτούν άλλα πρόσθετα καλύμματα.  Εάν χρησιμοποιείτε κουβέρτα, να είναι ελαφριά.

Το μωρό να κοιμάται μόνο του

Το να κοιμάστε στο ίδιο δωμάτιο με το μωρό σας είναι πολύ καλή ιδέα. Ωστόσο τα κρεβάτια των ενηλίκων δεν είναι ασφαλή για τα βρέφη καθώς ένα μωρό μπορεί πιο εύκολα να παγιδευτεί και να πάθει ασφυξία στα σημεία μεταξύ κρεβατιού και τοίχου, στρώματος και κρεβατιού ή ακόμη και από λάθος των γονιών.

Θηλασμός

Ο θηλασμός του μωρού για τουλάχιστον έξι μήνες μειώνει τον κίνδυνο.

Αποφύγετε τις συσκευές παρακολούθησης μωρού

Μην χρησιμοποιείτε τέτοιες συσκευές και άλλες που υποτίθεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics) αποθαρρύνει τη χρήση τους λόγω ανεπαρκούς αποτελεσματικότητας και θεμάτων ασφαλείας.

Πιπίλα

Το να φοράει πιπίλα το μωρό κατά τη διάρκεια του ύπνου του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Καλύτερα είναι να περιμένετε να δώσετε πιπίλα στο μωρό σας μετά τις 3-4 εβδομάδες ώστε να έχει σταθεροποιηθεί ο θηλασμός σας. Αν το μωρό δεν ενδιαφέρεται για την πιπίλα, μην το πιέσετε αλλά δοκιμάστε ξανά μια άλλη μέρα. Τέλος, αν του φύγει το βράδυ η πιπίλα μην την βάλετε πάλι στο στόμα του.

 

Πηγή: baby.gr