Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024
Ουσίες που υπάρχουν σε όλες τις ηλ. συσκευές μπορεί να είναι "παράγοντας παχυσαρκίας"

Ουσίες που υπάρχουν σε όλες τις ηλ. συσκευές μπορεί να είναι “παράγοντας παχυσαρκίας”

Η ελλιπής σωματική άσκηση και η κακή διατροφή είναι δύο από τους βασικότερους παράγοντες παχυσαρκίας και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Τώρα, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Χιούστον έρχονται να δείξουν ότι δύο ουσίες με τις οποίες ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή μέσω των ηλεκτρονικών συσκευών, μπορεί να αποτελούν εξίσου σημαντικό παράγοντα παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Maria Bondesson, πρόκειται για την ουσία TBBPA (tetrabromobisphenol-A) και την ουσία TCBPA (tetrachlorobisphenol-A), οι οποίες χρησιμοποιούνται στις ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλεοράσεις, τάμπλετ, κονσόλες παιχνιδιών) επειδή προστατεύουν απέναντι στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό τους.

Οι ουσίες ΤΒΒΡΑ και TCBPA χρησιμοποιούνται επάνω στα μικροτσίπ των συσκευών αυτών, για να τα εμποδίσουν να πιάσουν φωτιά. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε αυτά τα τσιπ είναι υψηλές και χωρίς την απαραίτητη επικάλυψη θα έπιαναν φωτιά αν δεν υπήρχαν βραδύκαυστες ουσίες όπως αυτές.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι ενώσεις αυτές απελευθερώνονται από τις ηλεκτρονικές συσκευές και μπορούν να βρεθούν στον αέρα που εισπνέουμε ή και να απορροφηθούν (σε πολύ μικρές ποσότητες) μέσω του δέρματος. Έχει αποδειχθεί ότι τα μικρά παιδιά, που περνούν πολύ χρόνο στο πάτωμα, έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτών των ενώσεων στο αίμα τους απ’ ό,τι οι ενήλικες. Επίσης, έχει βρεθεί ότι αυτές οι ενώσεις περνούν στα παιδιά μέσω του μητρικού γάλακτος της μητέρας.

Τόσο η ΤΒΒΡΑ όσο και η TCBPA είναι μορφές της δισφαινόλης-Α (BPA), η οποία σε παλαιότερες έρευνες έχει αποδειχτεί ότι είναι μια ένωση που προκαλεί παχυσαρκία.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η Bondesson και οι συνεργάτες της εξέτασαν την επίπτωση των ουσιών ΤΒΒΡΑ και TCBPA στο ψάρι “zebra”, επειδή πρόκειται για διαφανές ψάρι που επιτρέπει στους ερευνητές να εντοπίζουν με ακρίβεια την συσσώρευση λιπιδίων ή κυττάρων λίπους στο εσωτερικό του.

Μετά από 1 μήνα παρατήρησης, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα ψάρια εκείνα που είχαν εκτεθεί σε ΤΒΒΡΑ και TCBPA ήταν πολύ βαρύτερα και είχαν ένα πολύ υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν εκτεθεί σε αυτές ενώσεις.

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι τα ψάρια που εκτέθηκαν στις ενώσεις αυτές είχαν πολύ μεγαλύτερη συσσώρευση λιποκυττάρων στο συκώτι, στην περιοχή της καρδιάς, στο κεφάλι και στα αιμοφόρα αγγεία.

 

 

Πηγή: onmed.gr