Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Παιδιά και φανταστικοί φίλοι: Πρέπει να ανησυχήσουμε;

Παιδιά και φανταστικοί φίλοι: Πρέπει να ανησυχήσουμε;

Έχετε παρατηρήσει το παιδί σας να μιλάει σε κάποιον δίπλα του, χωρίς όμως να είναι κάποιος άλλος στο δωμάτιο; Αν ναι, το μικρό σας έχει αποκτήσει τον πρώτο του φανταστικό φίλο! Πρέπει να ανησυχήσετε;

Πολλά παιδιά στη μικρή τους ηλικία δημιουργούν με τη φαντασία τους φανταστικούς φίλους και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν το θυμούνται καν μεγαλώνοντας.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Η ανάγκη ενός φανταστικού φίλου δεν πηγάζει από κάποιο αίσθημα μοναξιάς, όπως νομίζουν πολλοί. Έχει να κάνει περισσότερο με την επιθυμία να βρουν νέους ευρηματικούς τρόπους να περάσουν το χρόνο τους και είναι κάθε άλλο παρά ανησυχητικό! Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες έρευνες, παιδιά ηλικίας 3 έως 5, έχουν φανταστικό φίλο σε ποσοστό πάνω από 65%.

Ποια είναι τα οφέλη;
Οι φανταστικοί φίλοι έχουν αποδεικτοί πολύ χρήσιμοι για τα παιδιά. Τα βοηθούν να εξωτερικεύουν τα συναισθήματα και τις επιθυμίες τους, να καταπολεμούν τους φόβους τους και να μπαίνουν πιο εύκολα στη θέση των άλλων. Βέβαια δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά χρησιμοποιούν τους φανταστικούς τους φίλους για μία σκανταλιά που έχουν κάνει και να γλιτώσουν από μία πιθανή τιμωρία!

Πώς πρέπει να αντιδράσετε;
Αν αντιληφθείτε ότι το μικρό σας έχει φανταστικό φίλο, σε καμία περίπτωση μην το αποπάρετε! Ρωτήστε περισσότερα για τον περίφημο φίλο του και έτσι θα μάθετε για επιθυμίες, φόβους και συναισθήματα του παιδιού σας που είναι πολύ πιθανόν να αγνοούσατε. Μετά την ηλικία των έξι, τα περισσότερα παιδιά «αποχαιρετούν» τους φανταστικούς τους φίλους και βρίσκουν ενδιαφέρον σε άλλες ασχολίες, ενώ σιγά σιγά και μπαίνοντας πια στον κόσμο του σχολείου, αρχίζουν να αποκτούν τις πρώτες πραγματικές τους φιλίες.

 

 

 

 

Πηγή: mothersblog.gr