Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Πέντε πράγματα που όλες οι μαμάδες πρέπει να γνωρίζουν για τα νήπια!

Πέντε πράγματα που όλες οι μαμάδες πρέπει να γνωρίζουν για τα νήπια!

Όταν το μωράκι σας μαθαίνει τις πρώτες του λέξεις, κάνει τα πρώτα του βηματάκια, εξερευνά τα πάντα γύρω του με την περιέργεια που έχει κάθε παιδί της ηλικίας του, ξεκινάει μία πολύ όμορφη περίοδος όπου το μικρό σας καθημερινά θα σας εκπλήσσει!

Αυτά τα πρώτα χρόνια είναι μονάχα η αφετηρία ενός πολύ όμορφου ταξιδιού, ταυτόχρονα όμως είναι και τα πιο απολαυστικά! Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά που την κάνουν και τόσο μοναδική! Ποια είναι αυτά;

1. Δεν έχουν καμία αίσθηση του χρόνου!
Πόσες φορές λέτε στο μικρό σας να κάνει κάτι τώρα και φυσικά το «τώρα» το δικό σας με το το δικό του, δε συμπίπτει ποτέ! Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία δεν έχουν αναπτύξει ακόμα την αίσθηση του χρόνου. Όταν λοιπόν εσείς λέτε στο παιδί σας ότι θα φύγετε σε 5 λεπτά, αυτό καταλαβαίνει ότι απλά δε θα φύγετε τώρα χωρίς όμως να συνειδητοποιεί πόση ώρα είναι τα 5 λεπτά!

2. Και όμως! Θέλουν να έχουν τον έλεγχο!
Για το παιδί σας, ότι έχει να κάνει με την καθημερινότητά του, περνάει από το χέρι σας και αυτό παρά τη μικρή ακόμα ηλικία του, το καταλαβαίνει! Σε αυτό το στάδιο μαθαίνει πως να παίρνει αποφάσεις και έχει άποψη για τα ρούχα που θα βάλει, για το φαγητό του, για το πότε θα κοιμηθεί, για τα πάντα! Δώστε του εναλλακτικές, όχι όμως πάρα πολλές, και θα το βοηθήσετε να παίρνει αποφάσεις όσο ακόμα είναι μικρό!

3. Θα εκπλαγείτε από το τι μπορεί να τους προσφέρει χαρά και ασφάλεια!
Αν νομίζετε ότι η αγορά ενός παιχνιδιού ή ό,τι αλλου υλικού αγαθού αρκεί για αν κάνει ένα παιδί χαρούμενο, κάνετε λάθος. Μπορεί σε αυτήν την ηλικία να είναι ακόμα μικρά, αλλά καταλαβαίνουν ότι γίνεται γύρω τους. Ίσως λοιπόν είναι περισσότερος εποικοδομητικός χρόνος μαζί τους, μία βόλτα, ακόμα και μία συζήτηση να τα κάνει πιο ευτυχισμένα από το τελευταίο παιχνίδι που κυκλοφορεί!

4. Πέφτουν και ξανασηκώνονται! Είναι στη φύση τους!
Αυτό συμβαίνει μεταφορικά και κυριολεκτικά. Κάθε γονιός θέλει το καλύτερο για το παιδί του και να το προστατέψει από κάθε τι που μπορεί να το βλάψει. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάτε ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας, από τις «τούμπες» μας και άλλωστε όλα αυτά δε γίνεται να μην υπάρχουν όσο μεγαλώνουμε!

5. Έχουν όλα κάποια κοινά στοιχεία στον χαρακτήρα τους.
Αυτή ηλικία αν μπορούσε να χαρακτηριστεί με κάποια ουσιαστικά αυτά θα ήταν, ανεξαρτησία, περιέργεια, πάθος και πείσμα! Μπορεί αυτή τη στιγμή τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά να σας δημιουργούν κάποια μικροπροβλήματα στην καθημερινότητά σας και να κάνουν το παιδί σας να φαίνεται ένα μικρό διαβολάκι, όμως αν το σκεφτείτε αυτά είναι χαρακτηριστικά που θα θέλατε να διατηρήσει το μικρό σας σε έναν βαθμό όσο μεγαλώνει. Σίγουρα θα το κάνουν να επιβιώσει στο στίβο της καθημερινότητας!

Πηγή: mothersblog.gr