Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Ποια εποχή είναι έντονη η βρογχιολίτιδα στα μωρά

Ποια εποχή είναι έντονη η βρογχιολίτιδα στα μωρά

Η βρογχιολίτιδα είναι η πιο συχνή λοίμωξη του αναπνευστικού για τα βρέφη κάτω των 12 μηνών και η συνηθέστερη αιτία για την εισαγωγή τους σε νοσοκομείο.

Είναι η μόλυνση από ιό στην περιοχή των βρόγχων και χαρακτηρίζεται από γοργή και ακανόνιστη αναπνοή που γίνεται με δυσκολία, με σφυριχτό ήχο ή βράσιμο στο στήθος.

Η βρογχιολίτιδα παρουσιάζεται σε παιδιά ηλικίας 2-18 μηνών. Τα περισσότερα περιστατικά βρογχιολίτιδας αφορούν παιδιά ηλικίας 6 μηνών. Εμφανίζεται συχνά σε επιδημίες το χειμώνα και την άνοιξη.

H βρογχιολίτιδα στο βρέφος συνήθως εκδηλώνεται αρχικά με συνάχι και προοδευτικά αυξανόμενη ρινική απόφραξη και ξηρό βήχα, που στη συνέχεια γίνεται βαθύς και υγρός καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να αποβάλει τις εκκρίσεις. Ο πυρετός πάνω από 38,5ο είναι μία από τις πρώτες εκδηλώσεις για το 50% των ασθενών. Σε νεογέννητα βρέφη μέχρι 40 ημερών και ιδιαίτερα στα πρόωρα ενδέχεται να συμβούν και επεισόδια άπνοιας.

Αν το μωρό εμφανίσει αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να το δει αμέσως ο παιδίατρος, ο οποίος θα χορηγήσει φάρμακα που λύνουν το βρογχοσπασμό.

Η οξεία φάση διαρκεί 3-5 μέρες, όμως ο βήχας μπορεί να επιμείνει ακόμα και δύο εβδομάδες.

Κάποιες φορές μια ίωση που ξεκίνησε με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος μπορεί να επεκταθεί προς τους πνεύμονες προκαλώντας πνευμονία.

 

 

 

 

Πηγή: mothersblog.gr