Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες υγιεινής που πρέπει να μάθει ένα παιδί;

Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες υγιεινής που πρέπει να μάθει ένα παιδί;

Τα παιδιά είναι παιδιά και δεν καταλαβαίνουν και πολλά από κανόνες. Ειδικά όταν η μαμά επιμένει με φράσεις, «Πλύνε δόντια», «Βγάλε παπούτσια», «Πλύνε χέρια», «Μην σκουπίζεσαι από τη μπλούζα σου» και άλλα τέτοια που τα παιδιά τα βλέπουν σαν απειλές παρά σαν συμβουλές!

Οι κανόνες όμως υγιεινής, είναι σημαντικοί για ένα παιδί. Πρέπει να βάλει στην καθημερινή του ρουτίνα κάποια πράγματα που είναι αναγκαία και πράγματα που θα τα κάνει για μια ζωή. Ποιοι είναι όμως οι βασικότεροι κανόνες υγιεινής που πρέπει να μάθει ένα παιδί;

Παπούτσια μέσα στο σπίτι
Αναρωτηθείτε, πόσες φορές δεν μπήκε από την είσοδο και έτρεξε κατευθείαν στον καναπέ με τα παπούτσια; Πολλές. Καλό θα είναι να μάθετε στο παιδί σας, μόλις μπαίνει στο σπίτι να βγάζει στην είσοδο τα παπούτσια του και να φοράει τις παντόφλες του ή έστω τα καλτσάκια του. Με αυτό τον τρόπο, τα μικρόβια από τις σόλες δεν θα πάνε στα χαλιά, τους καναπέδες και τα κρεβάτια.

Βήχας και φτάρνισμα
Δυστυχώς ο βήχας και το φτάρνισμα είναι κάτι που θα συμβεί γρήγορα. Θα πρέπει λοιπόν να μάθουμε στο παιδί μας να κρύβει το πρόσωπό του στην εσωτερική μεριά του αγκώνα του, κάθε φορά που βήχει ή κάθε φορά που φταρνίζεται. Αν πάλι δεν τα καταφέρνει με τον αγκώνα, θα πρέπει να βάζει τις χούφτες του που μετά από κάθε βήχα και φτάρνισμα θα πλένει πολύ καλά.

Πλύσιμο των χεριών
Είναι ένας από τους βασικότερους κανόνες υγιεινής που πρέπει να μάθετε στο παιδί σας να κάνει καθημερινά είτε βρίσκεται στο σπίτι είτε στο σχολείο. Τα χέρια μαζεύουν κατά τη διάρκεια της ημέρας αρκετά βακτήρια, έτσι κάθε φορά που γυρίζει τουλάχιστον από το σχολείο, πριν κάνει οτιδήποτε θα πρέπει να πλένει πολύ καλά τα χέρια του. Αν στο σχολείο είναι δύσκολο να τα πλένει, βάλτε στην τσάντα του ένα υγρό αντισηπτικό ώστε να βάζει στα χέρια του κάθε φορά που θέλει να είναι καθαρά.

Πλύσιμο των δοντιών
Μια βαριέται και μια ξεχνάει. Τα δόντια όμως πρέπει να τα βουρτσίζει ένα παιδί τουλάχιστον 2 φορές τη μέρα. Μία το πρωί πριν φύγει για το σχολείο και μία το βράδυ πριν ξαπλώσει στο κρεβάτι του.

Μην ακουμπά τα χέρια στη λεκάνη της τουαλέτας
Αυτό είναι ίσως και το πιο δύσκολο που πρέπει να μάθει ένα παιδί. Να μην ακουμπά τα χέρια στη λεκάνη. Επειδή όμως τα μικρότερα παιδιά ηλικίας 3 έως 7 δεν μπορούν να κάτσουν χωρίς να ακουμπήσουν τα χέρια τους επάνω, καλύτερα να τους έχετε παιδικό καθισματάκι με χερούλια, που μετά από κάθε χρήση θα περνάτε με αντισηπτικό.

Πηγή: mothersblog.gr