Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Πίνατε αλκοόλ πριν καταλάβετε ότι είστε έγκυος; Ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες

Πίνατε αλκοόλ πριν καταλάβετε ότι είστε έγκυος; Ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες

Μπορεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες έως ότου μπουν οι πρώτες υποψίες εγκυμοσύνης, για παράδειγμα λόγω καθυστέρησης της περιόδου ή άλλων τυπικών συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης.

Τι μπορεί να συμβεί στο έμβρυο εάν η γυναίκα καταναλώνει αλκοόλ κατά το διάστημα αυτό;

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι έρχεται να δώσει μια πρώτη εκτίμηση σχετικά με το σημαντικότατο αυτό ζήτημα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση αλκοόλ τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στο αγέννητο μωρό.

Στο πρώτο στάδιο της εγκυμοσύνης, διάστημα κατά το οποίο αρκετές γυναίκες δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι πράγματι περιμένουν παιδί, η έκθεση στο αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει το λεγόμενο σύνδρομο του εμβρυικού αλκοολισμού (foetal alcohol syndrome), το οποίο συνεπάγεται ελλιπή ανάπτυξη και υπερκινητικότητα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη τους βασίστηκε σε ποντίκια, όμως διευκρινίζουν ότι τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν πως αντίστοιχες είναι οι επιδράσεις και στον άνθρωπο.

Βάσει των δοκιμών που πραγματοποίησαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αλκοόλ αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα γονίδια στον εγκέφαλο των μωρών και μάλιστα οι αλλαγές αυτές είναι μόνιμες, καθώς διατηρήθηκαν όσο τα πειραματόζωα μεγάλωναν.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο να εκδηλώσει το παιδί μαθησιακές δυσκολίες και συγγενείς ανωμαλίες. Ωστόσο, δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμη οι ακριβείς μηχανισμοί επίδρασης του αλκοόλ στο έμβρυο.

 

 

 

Πηγή: onmed.gr