Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
«Ποιο είναι το φυσιολογικό βάρος για το μωρό μου;» Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρώτο χρόνο ζωής του μωρού σας

«Ποιο είναι το φυσιολογικό βάρος για το μωρό μου;» Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρώτο χρόνο ζωής του μωρού σας

Το πρώτο διάστημα με ένα μωρό στο σπίτι όλα είναι καινούρια και άγνωστα, πόσο μάλλον αν γίνατε για πρώτη φορά μαμά. Οι απορίες είναι αρκετές και ανησυχίες ακόμα περισσότερες. Μία από αυτές είναι και για το βάρος του μωρού σας, αν είναι δηλαδή στα φυσιολογικά του κιλά και ποιο πρέπει να είναι το βάρος του όσο περνάνε οι μήνες. Τι ισχύει τελικά;

Τα περισσότερα μωρά όταν γεννιούνται ζυγίζουν γύρω στα 3.400 κιλά αν και βέβαια όλοι έχουμε ακούσει αρκετά περιστατικά που αποτελούν εξαιρέσεις στον γενικό «κανόνα». Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φυσιολογικό βάρος για ένα νεογέννητο κυμαίνεται από 2.490 μέχρι 4.500 και οι λόγοι που το καθορίζουν είναι πολλοί και ποικίλοι.

Αυτό που οι περισσότεροι γονείς δε γνωρίζουν, είναι ότι μετά τον τοκετό τα μωρά χάνουν περίπου το 5-10% του βάρους της γέννησής τους, χωρίς όμως αυτό να είναι κάτι ανησυχητικό, ίσα ίσα είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το πρώτο δεκαήμερο, σταδιακά, το μωρό σας θα ανακτήσει όλα τα γραμμάρια που έχασε και θα επανέλθει στο βάρος που γεννήθηκε. Μην σας κάνει εντύπωση αν κάποιες ημέρες τις πρώτες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα λαίμαργο και απαιτεί περισσότερο γάλα. Κατά πάσα πιθανότητα είναι ένα από τα πέντε στάδια ανάπτυξης και αύξησης βάρους που θα περάσει το μωρό σας στον πρώτο χρόνο ζωής του και το κάθε ένα διαρκεί περίπου δύο ημέρες.

Ένα μωρό παίρνει περίπου 170 με 225 γραμμάρια ανά εβδομάδα για τους πρώτους έξι μήνες. Μετά τον τέταρτο παίρνει περισσότερα από ότι τους προηγούμενους και φτάνοντας στον έκτο μήνα το φυσιολογικό βάρος είναι περίπου 5 με 9 κιλά. Μέχρι το πρώτο χρόνο το μωρό σας πρέπει να ζυγίζει 7,5 με 12 κιλά, ανάλογα πάντα με την κάθε περίπτωση.

Μη διστάζετε να ζητάτε συχνά συμβουλές από τον παιδίατρο, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες που έτσι και αλλιώς η υγεία του μωρού σας είναι υπό στενή παρακολούθηση. Στο βιβλιάριο υγείας του υπάρχουν και οι καμπύλες ανάπτυξης που υποδεικνύουν ποιο είναι το κατάλληλο ύψος και βάρος σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης του μωρού σας και ελέγχονται σε κάθε επίσκεψη στον γιατρό. Καλή δύναμή νέες μανούλες!

Πηγή: mothersblog.gr