Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Πώς αντιμετωπίζονται οι καούρες της εγκυμοσύνης;

Πώς αντιμετωπίζονται οι καούρες της εγκυμοσύνης;

Υπάρχουν συμπτώματα που είναι κοινά σε όλες τις εγκύους. Μερικά από αυτά είναι η ναυτία, οι καούρες στο στομάχι, η δυσκοιλιότητα, η εμφάνιση αιμορροΐδων, οι κιρσοί, το πρήξιμο των αστραγάλων, οι κράμπες, οι πόνοι στην πλάτη και στα οστά, η κούραση, η υπνηλία.

Οι καούρες εμφανίζονται περίπου στο τρίτο τρίμηνο που το έμβρυο απωθεί το στομάχι προς τα πάνω και η δυσπεψία είναι εντονότερη.

Επιστημονικά αυτό ερμηνεύεται ως εξής : Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης χαλαρώνουν το σφιγκτήρα που βρίσκεται μεταξύ στομάχου και οισοφάγου κι αυτό επιτρέπει στα στομαχικά υγρά να παλινδρομούν προς τον οισοφάγο, πράγμα που προκαλεί ένα αίσθημα καψίματος στο κατώτερο σημείο του στέρνου.

Το πρώτο λοιπόν που συνιστούν οι γιατροί στις εγκύους είναι να αποφεύγουν τον καφέ, τη σοκολάτα, το τσάι και τους χυμούς μετά τις 7 το απόγευμα, γιατί οι ουσίες αυτές χαλαρώνουν τον γαστρο-οισοφαγικό σφιγκτήρα και ευνοούν την παλινδρόμηση. Επίσης, η έγκυος θα πρέπει να κοιμάται με το κεφάλι πιο ψηλά σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα ώστε να εμποδίζει με αυτό τον τρόπο τη γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση.

Παράλληλα, βοηθούν τα μικρά και συχνά γεύματα με προτίμηση στο κρέας , το κοτόπουλο και το ψάρι ψημένα στη σχάρα όπως και τα λαχανικά (πράσινα) βρασμένα με λίγο ωμό λάδι ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται το λάχανο, το κουνουπίδι, τα φασόλια και τα σπαράγγια.

Εάν οι καούρες είναι πολύ έντονες, κατόπιν ιατρικής συμβουλής, μπορεί να γίνει λήψη από το στόμα διαλυμάτων αργίλου κα μαγνησίου.

 

 

 

 

Πηγή: mothersblog.gr