Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Πώς να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση των παιδιών σας

Πώς να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση των παιδιών σας

Η αυτοπεποίθηση χτίζεται σταδιακά και γι’ αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι μαζί με άλλες αρετές όπως η αυτοεκτίμηση και η αυτογνωσία, χτίζεται από το σπίτι.

Κι ενώ δεν είναι στο χέρι των γονιών να ελέγξουν  τι ακριβώς γίνεται στο σχολείο και τι εισπράττουν τα παιδιά από τα Μέσα, έχουν τουλάχιστον τον έλεγχο του σπιτιού τους. Κάνοντας μερικές αλλαγές μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ασφαλή χώρο για τα παιδιά που να ενισχύει την αυτοεκτίμησή τους και τους διδάσκει να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

Μην ξεχνάτε τους επαίνους

Όχι βέβαια υπερβολικά πολλούς! Μπορεί μεν οι συνεχείς επικρίσεις να κάνουν το παιδί σας να αμφισβητεί τις ικανότητές τους, από την άλλη οι άφθονες φιλοφρονήσεις μπορεί να διογκώσουν το «εγώ» τους. Τα πάντα θέλουν μέτρο. Μπορείτε λοιπόν να τον/την συγχαρείτε για κάποιο επίτευγμα χωρίς όμως να παραλείψετε και μια εποικοδομητική κριτική, όταν χρειάζεται.

Δείξτε στοργή

Θα εκπλαγείτε από το τι μπορεί να κάνει μια αγκαλιά και ένα «σ’αγαπώ» στην αυτοπεποίθηση ενός παιδιού. Όχι μόνο του υπενθυμίζει πόσο σημαντικός είναι αλλά τον/την βοηθάει τα εκφράζει τα συναισθήματά τους, πράγμα που θα κάνει τη ζωή του ευκολότερη στο μέλλον.

Διώξτε την αρνητικότητα

Γνωρίζουμε ότι είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη. Και επίσης δεν είναι απόλυτα ρεαλιστικό. Όλοι πιάνουμε τους εαυτούς μας κατά καιρούς να είμαστε λίγο αρνητικοί και είναι δύσκολο καμιά φορά να κρατήσουμε αυτές τις σκέψεις μόνο για ‘μας, προσπαθήστε όμως να μην παραπονιέστε για θέματα εμφάνισης μπροστά στο παιδί σας. Σίγουρα μπορεί να ακούει παρόμοια λόγια στο σχολείο, αλλά το θέμα είναι να δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον τουλάχιστον στο σπίτι, εκεί δηλαδή που μπορείτε.

Να είστε ένα καλό πρότυπο

Το λογικό είναι να τηρείτε αυτά που προσπαθείτε να διδάξετε. Αν αποκαλείτε τον εαυτό σας άσχημο ή χαζό τότε το παιδί σας είναι πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμά σας. Δείτε το ως μια ευκαιρία να ενισχύσετε όχι μόνο την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας αλλά και τη δική σας.

Περάστε χρόνο μαζί

Κατανοούμε το γεγονός ότι κάθε μαμά χρειάζεται κάποιο χρόνο χωριστά, αλλά ο ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά σας μόνο καλό θα κάνει. Έτσι, απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας και περάστε λίγο χρόνο μαζί. Με τη συμμετοχή των παιδιών σε ένα δείπνο σε κάποιο εστιατόριο ή σε ένα ταξίδι τα κάνετε να αισθάνονται πολύ σημαντικά και ενισχύει την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή τους!

 

 

 

 

Πηγή: baby.gr