Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Πόσες φορές πρέπει να γίνεται ο εμβολιασμός κατά του κοκκύτη;

Πόσες φορές πρέπει να γίνεται ο εμβολιασμός κατά του κοκκύτη;

Ο κοκκύτης είναι  είναι οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, άκρως μεταδοτική, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και ένα μήνα!

Αρχίζει σαν απλό κρυολόγημα με χαμηλό πυρετό, καταρροή, βήχα που προοδευτικά αυξάνεται σε 1-2 βδομάδες και γίνεται παροξυσμικός. Ο βήχας είναι κουραστικός και στην προσπάθεια του το παιδί να αποβάλει κάποια βλέννα μπορεί να καταλήξει σε εμετό. Αυτό το στάδιο διαρκεί 2-4 βδομάδες και σταδιακά το παιδί αρχίζει να αναρρώνει.

Σε βαριές περιπτώσεις, η νόσος μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους, να εμπλακεί με πνευμονία, ενώ ο βήχας μπορεί να γίνει τόσο σοβαρός ώστε τα παιδιά να αισθάνονται ναυτία, μέχρι λιποθυμία και ενίοτε κατάγματα πλευρών. Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα νεογνά, βρέφη και τα νήπια που δεν έχουν εμβολιαστεί η δεν εμβολιάστηκαν πλήρως καθώς και οι παππούδες – γιαγιάδες που λόγω ηλικίας και μειωμένης ανοσίας χάνουν την προστασία έναντι του κοκκύτη .

Τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, οι έφηβοι και οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τον κοκκύτη στα βρέφη όπως και οι νέοι γονείς.

Ο εμβολιασμός κατά του κοκκύτη γίνεται κατά το πρώτο έτος της ζωής του βρέφους, αρχίζοντας από την ηλικία των 2 μηνών. Ωστόσο η προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός δεν είναι ισόβια και εξασθενεί μετά από 4 έως 12 έτη.

Ο αναμνηστικός εμβολιασμός κατά του κοκκύτη σε έφηβους, ενήλικες, γονείς, παππούδες είναι απαραίτητος για την πρόληψη εμφάνιση της νόσου και της μετάδοσης του βακτηριδίου σε μη εμβολιασμένα η μερικώς εμβολιασμένα βρέφη.

Η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου συνιστά να γίνεται το εμβόλιο Tdap(,Τετάνου, Διφθερίτιδας Ακυτταρικό Κοκκύτη) στα παιδιά ηλικίας 11-12 χρονών στην έκτη τάξη του δημοτικού .

Οι έφηβοι 10-18 χρονών που εμβολιάστηκαν με το διπλά εμβόλιο (dT )( Διφθερίτιδας ,τετάνου ) θα πρέπει να κάνουν μια αναμνηστική δόση Tdap . Το ίδιο συνιστάται και για τους ενήλικες έως 65 χρονών που δεν έκαναν ακυτταρικό εμβόλιο.

 

 

 

 

Πηγή: mothersblog.gr