Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Πόσο ασφαλές είναι το σεξ στην εγκυμοσύνη;

Πόσο ασφαλές είναι το σεξ στην εγκυμοσύνη;

Όλες οι έγκυες γυναίκες και οι σύντροφοί τους συχνά αναρωτιούνται εάν είναι ασφαλές για το μωρό να κάνουν σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή; Θα βλάψει το μωρό; Υπάρχουν στάσεις τις οποίες πρέπει να αποφεύγουν;  Εδώ είναι όλες οι απαντήσεις για τις απορίες σας.

Πότε επιτρέπεται το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εφ ‘όσον η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται ομαλά, μπορείτε να κάνετε σεξ όσο συχνά θέλετε, αλλά μπορεί να μην έχετε όρεξη.

Κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης οι ορμονικές διακυμάνσεις, η κούραση και η ναυτία συνήθως υποσκάπτουν  τη σεξουαλική επιθυμία. Επιπλέον καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται η αύξηση του σωματικού βάρους, ο πόνος στην πλάτη και άλλα συμπτώματα μπορεί να μειώσουν ακόμη περισσότερο την διάθεση σας για το σεξ.

Για κάποιο διάστημα πάντως μπορεί να έχετε έντονη ερωτική διάθεση. Ειδικά μετά τον 6ο μήνα κύησης πολλές γυναίκες υποστηρίζουν ότι έχουν βιώσει έντονο οργασμό. Αυτό είναι πολύ υγιές και δεν είναι καθόλου κακό για την εγκυμοσύνη ή το μωρό.

Πότε απαγορεύεται η ερωτική επαφή;

Συνήθως ο γιατρός απαγορεύει το σεξ όταν συντρέχει ένας ή περισσότεροι από τους παρακάτω λόγους:

•    Υπάρχει κίνδυνος για αποβολή ή έχετε ιστορικό προηγούμενων αποβολών.
•    Υπάρχει κίνδυνος για πρόωρο τοκετό (συστολές πριν από τις 37 εβδομάδες της κύησης).
•    Έχετε κολπική αιμορραγία, εκκρίσεις ή κράμπες χωρίς γνωστή αιτία.
•    Αν έχει υπάρξει διαρροή υγρού από τον αμνιακό σάκο ή έχει υποστεί ρήξη μεμβρανών.
•    Αν ο τράχηλός έχει ανοίξει πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη ή ο πλακούντας είναι πολύ χαμηλά στη μήτρα.

•    Σε περίπτωση που περιμένετε δίδυμα ή τρίδυμα.

Να θυμάστε ότι αν ο γιατρός σας απαγορεύει το σεξ, εννοεί οτιδήποτε αφορά τον οργασμό ή τη σεξουαλική διέγερση, όχι δηλαδή μόνο μέσω της διείσδυσης.

Πώς μπορώ να κάνω σεξ άνετα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται είναι αναγκαίο να αλλάζετε στάσεις για να αισθάνεστε πιο άνετα. Για παράδειγμα πολλές γυναίκες μετά τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης παρατηρούν μια ζάλη ή ναυτία , όταν ξαπλώνουν στην πλάτη τους . Ο λόγος για αυτό είναι πως ένα από τα βασικά αγγεία, το vena cava ή αλλιώς κάτω κοίλη φλέβα, διατρέχει την πλάτη. Αυτό το αγγείο φέρνει στην καρδιά το αίμα από όλο το υπόλοιπο σώμα. Όταν μία έγκυος ξαπλώσει στην πλάτη της, το βάρος της μήτρας της μπορεί να συμπιέσει το vena cava και να ελαχιστοποιήσει την παροχή αίματος στην καρδιά της και στο μωρό. Αν λοιπόν ξαπλώσει στην πλάτη της για μεγάλο χρονικό διάστημα τα αποτελέσματα είναι να νιώσει ζαλάδα και να υπάρχει μειωμένη ροή αίματος στο έμβρυο. Φροντίστε λοιπόν να υπάρχει εναλλαγή στις στάσεις αναλόγως τον μήνα στο οποίο βρίσκεστε.
Να θυμάστε ότι κατά τη διάρκεια της διείσδυσης για κανέναν λόγο δεν πρέπει να αισθάνεστε πόνο. Κατά τη διάρκεια του οργασμού, η μήτρα συρρικνώνεται. Αν λοιπόν έχετε οποιεσδήποτε συσπάσεις που είναι επώδυνες επικοινωνήστε με το γιατρό σας .

Μιλώντας επίσης με τον σύντροφο σας για τις ανησυχίες όσον αφορά το σεξ θα σας κάνει να αισθανθείτε πιο άνετα. Η μεταξύ σας επικοινωνία θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τα συναισθήματα και τις επιθυμίες σας . Μην ξεχνάτε επίσης ότι η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι η περίοδος της έντονης τρυφερότητας, της αγκαλιάς και της στοργής. Είναι στο χέρι σας μετά τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης να ενεργοποιήσετε την σεξουαλική σας ζωή και να αναπληρώσετε για όλο αυτό το διάστημα της αποχής!

 

Πηγή: baby.gr