Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024
Πότε πρέπει να κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης;

Πότε πρέπει να κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης;

Αν αναρωτιέστε μήπως είστε έγκυος ή όχι, υπάρχει ένας πολύ εύκολος και αρκετά αξιόπιστος τρόπος να το μάθετε και δεν είναι άλλο από το τεστ εγκυμοσύνης.

«Τα τεστ εγκυμοσύνης έχουν βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια», λέει ο Stephen Rechner, προϊστάμενος του τμήματος της Γενικής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Spectrum Υγείας στο Grand Rapids. «Μπορούν πλέον και ανιχνεύουν την εγκυμοσύνη νωρίτερα και τις περισσότερες φορές είναι ακριβές το αποτέλεσμα.» Όμως, ο ίδιος εξηγεί οι πιθανότητές να βγει ακριβές το αποτέλεσμα εξαρτάται από την χρονική στιγμή που θα κάνετε το τεστ.

Μπορώ να κάνω το τεστ εγκυμοσύνης πολύ νωρίς;

Ναι. Αν ανυπομονείτε να διαπιστώσετε αν είστε έγκυος ή όχι και σας έχει «φάει η αγωνία» εννοείται πώς μπορείτε να κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης. Το αποτέλεσμα ωστόσο θα είναι πιο έγκυρο αν έχετε ήδη χάσει «μια περίοδο». Αυτό επειδή τα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι διαβάζουν την ποσότητα της ορμόνης της «εγκυμοσύνης», που δεν είναι άλλη από την χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG), στα ούρα σας.

Αναρωτιέστε αν είστε έγκυος;

Σε γενικές γραμμές, «μια εξέταση ούρων χρειάζεται 50 μονάδες της ορμόνης hCG για να βγει θετικό το αποτέλεσμα», εξηγεί ο Daniel Roshan, καθηγητής, Μαιευτικής και Γυναικολογίας στη Νέα Υόρκη. Κάθε γυναίκα και κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική – μπορεί να έχετε δηλαδή την ορμόνη σε αυτά τα επίπεδα ακόμη κι αν δεν χάσετε την περίοδό σας. Ή μπορεί το σώμα σας να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να παράγει την εν λόγω ποσότητα.

Τι γίνεται αν αυτό που δείχνει είναι ένα πρώιμο αποτέλεσμα;

Τα τεστ εγκυμοσύνης πράγματι μπορεί να δείξουν τα αυξημένα ποσοστά της ορμόνης  hCG ακόμη και πριν χάσετε την περίοδό σας. Ελέγξτε τη συσκευασία σας για να μάθετε πόσο ακριβές είναι.

Αν κάνω το τεστ εγκυμοσύνης ακόμα κι αν δεν έχω καθυστέρηση περιόδου, μπορώ να έχω ένα έγκυρο αποτέλεσμα;

Κάντε το τεστ εγκυμοσύνης το πρωί, δεδομένου ότι τα ούρα σας θα έχουν μεγαλύτερα ποσοστά της ορμόνης hCG νωρίς το πρωί. Σε κάθε περίπτωση, κάντε το τεστ ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες και δε καμιά περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε ένα τεστ που έχει λήξει.

Μπορεί ένα τεστ εγκυμοσύνης να βγει αρνητικό, ακόμα κι αν είμαι έγκυος;

Ναι! Όπως εξηγεί ο Δρ Roshan, το επίπεδο της ορμόνης hCG διπλάσιάζονται κάθε  48-72 ώρες, οπότε αν είστε στις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα είναι ακόμη χαμηλά. Κάντε το τεστ περίπου στη μια βδομάδα καθυστέρησης της περιόδου σας και εμπιστευθείτε το αποτέλεσμα.

Μπορώ να κάνω τεστ εγκυμοσύνης πολύ αργά;

Είναι σημαντικό να καλέσετε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό από τη στιγμή που θα μάθετε ότι είστε έγκυος. Με αυτό τον τρόπο θα πάρετε σωστή προγεννητική φροντίδα και τις σωστές συμβουλές από τον γιατρό σας για μια υγιή εγκυμοσύνη.

 

 

 

Πηγή: baby.gr