Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Πρώτα δόντια στο μωρό: Ποια συμπτώματα είναι φυσιολογικά και ποια όχι

Πρώτα δόντια στο μωρό: Ποια συμπτώματα είναι φυσιολογικά και ποια όχι

Η διαδικασία της οδοντοφυΐας αποτελεί ένδειξη υγιούς ανάπτυξης του μωρού, ωστόσο χαρακτηρίζεται από κάποια ιδιαίτερα συμπτώματα, μερικά από τα οποία μπορεί να «συγκαλύψουν» ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί το μωρό.

Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics παρουσιάζει ποια συμπτώματα θεωρούνται φυσιολογικά κατά την ανάπτυξη των πρώτων δοντιών και ποια χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Οι ερευνητές εστίασαν κυρίως στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, κοινώς στον πυρετό, και πώς συνδέεται ως σύμπτωμα με την οδοντοφυΐα.

bigstock baby thermometer to measure th 108346811

Εάν ένα παιδί εμφανίζει πολύ υψηλό πυρετό, δυσανασχετεί πολύ έντονα ή δεν τρώει ή πίνει τίποτα για μέρες, τότε χρειάζεται ο γονέας να δώσει προσοχή, επισημαίνει ο Δρ Πωλ Καζαμάσσιμο, από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδικής Οδοντιατρικής. «Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα δεν είναι κάτι χρόνιο. Εμφανίζονται για λίγο και υποχωρούν, οπότε δουλειά κάθε γονέα είναι να ανακουφίσει το παιδί και να ελέγχει το σφυγμό του», αναφέρει ο ειδικός, συμπληρώνοντας πως πρέπει κάθε γονέας να έχει κατά νου βασικά ερωτήματα, όπως: «Τρώει κανονικά το παιδί;» ή «Είναι επαρκώς ενυδατωμένο;»

Ο πυρετός ή μια λοίμωξη δεν συνδέονται απαραίτητα με την ανάπτυξη των πρώτων δοντιών, οπότε οι γονείς πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον παιδίατρο ώστε να εντοπιστεί η πραγματική αιτία των ενοχλήσεων.

Τα περισσότερα μωρά ξεκινούν να βγάζουν τα πρώτα τους δόντια στην ηλικία των τεσσάρων έως έξι μηνών. Επειδή δεν εκδηλώνουν όλα τα μωρά ακριβώς τα ίδια συμπτώματα κατά την περίοδο της οδοντοφυΐας, οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Άλλα μωρά έχουν έντονη σιελόρροια, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν εξανθήματα στο πρόσωπό τους, ενώ άλλα παρουσιάζουν οίδημα και ευαισθησία στα ούλα ή προβλήματα στον ύπνο. Επίσης, αρκετά μωρά δείχνουν ότι δυσανασχετούν λόγω της οδοντοφυΐας τραβώντας τα αφτιά τους ή το δέρμα του προσώπου τους, αρνούνται να φάνε ή να πιούν λόγω του πόνου ή ανεβάζουν δέκατα.

Όσον αφορά τον πυρετό, φυσιολογική θεωρείται η θερμοκρασία σώματος που δεν ξεπερνά τους 38,3 βαθμούς Κελσίου. Ο Καζαμάσσιμο αναφέρει πως τα συμπτώματα που θα εμφανίσει το μωρό, όποια κι αν είναι αυτά, δεν διαρκούν συνήθως πάνω από τρεις με πέντε ημέρες. Ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει ήπιο αναλγητικό, κατάλληλο για μωρά, προς ανακούφιση των ενοχλήσεων.

Ωστόσο, το μωρό δεν πρέπει να παίρνει για μέρες τα αναλγητικά, οπότε εάν τα συμπτώματα επιμένουν επιβάλλεται η επίσκεψη στο γιατρό. Πέραν του υψηλού πυρετού, ανησυχητικά συμπτώματα θεωρούνται επίσης οι πληγές ή φλύκταινες στο στόμα (που δεν υποχωρούν), η παντελής απώλεια της όρεξης και η διάρροια.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr