Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Σιελόρροια: Τι μπορεί να κρύβουν τα υπερβολικά σάλια

Σιελόρροια: Τι μπορεί να κρύβουν τα υπερβολικά σάλια

Το σάλιο ή σίελος είναι το έκκριμα των μικρών και μεγάλων σιελογόνων αδένων. Η σιελόρροια είναι η υπερβολική παραγωγή σάλιου.

Η φυσιολογική παραγωγή σάλιου είναι 1-1,5 λίτρο την ημέρα. Το σάλιο είναι απαραίτητο για την εφύγρανση του στόματος, την κατάποση, την πέψη, την άμυνα του στόματος έναντι των μικροβίων, την ομιλία και την εξουδετέρωση των οξέων του στομάχου που παλινδρομούν στον οισοφάγο.

Τι προκαλεί την υπερβολική παραγωγή σάλιου:

Ψυχογενή αίτια
Σε υπερβολικά αγχωτικούς ανθρώπους δημιουργείται η ψευδής εντύπωση υπερπαραγωγής σάλιου και συνεχώς φτύνουν το σάλιο που φυσιολογικά παράγεται.

Τοπικά νοσήματα
Νοσήματα του στόματος όπως άφθες, ερπητική στοματίτιδα, πέμφιγα κ.ά., καθώς και η τοποθέτηση νέων οδοντοστοιχιών που προκαλούν τοπικό ερεθισμό, μπορεί να προκαλέσουν ήπια σιελόρροια.

Συστηματικά νοσήματα
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ο καρκίνος του οισοφάγου και του στομάχου, νευρολογικά νοσήματα (π.χ. εγκεφαλική παράλυση, νόσος του Ρarkinson, νόσος Αlzheimer, σύνδρομο Down κ.ά.). Σε όλα τα νευρολογικά προβλήματα δεν υπάρχει υπερπαραγωγή σάλιου, αλλά χαλάρωση στον νευρομυϊκό έλεγχο κατακράτησης του σάλιου στο στόμα, και μειωμένη κατάποσή του.

Φάρμακα
Πρόκειται για ανεπιθύμητη δράση ορισμένων φαρμάκων που προκαλούν αυξημένη παραγωγή σάλιου.

Αντιμετώπιση

Ο πάσχων πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό στοματολόγο, ο οποίος θα εντοπίσει την αιτία της σιελόρροιας.

Όταν αποτελεί σύμπτωμα κάποιας νόσου, υποχωρεί με την αντιμετώπιση της νόσου, σε διαφορετική περίπτωση, χρησιμοποιούνται φάρμακα που μειώνουν την παραγωγή του σάλιου, όπως τα αγχολυτικά.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η λογοθεραπεία βελτιώνει τη νευρομυϊκή λειτουργία της γλώσσας, των χειλιών και της περιστοματικής περιοχής και μειώνει τη σιελόρροια.

 

Πηγή: onmed.gr