Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Σημάδια που υποδηλώνουν ότι το μωρό σας χορταίνει με το μητρικό γάλα

Τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού είναι πλέον γνωστά καθώς και το γεγονός ότι ο θηλασμός προσφέρει στο μωρό το καλύτερο ξεκίνημα για τη ζωή του.

Πώς όμως μπορείτε να ξέρετε ότι στο μωρό σας φτάνει το μητρικό γάλα που πίνει και χορταίνει; Αυτή είναι μια κοινή ανησυχία που έχουν όλες οι θηλάζουσες μανούλες. Με αφορμή την Παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού που διανύουμε (1 – 7 Νοεμβρίου) σας παρουσιάζουμε τα σημάδια που υποδηλώνουν ότι το μωράκι σας παίρνει αρκετό γάλα.

Κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής το μωρό είναι φυσιολογικό να χάσει έως και το 10% του σωματικού του βάρους. Μετά τις πρώτες όμως μέρες, η αύξηση του σωματικού βάρους είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας παίρνει αρκετά θρεπτικά συστατικά.

Άλλα σημάδια

  • Το μωρό θηλάζει τουλάχιστον κάθε 2 έως 3 ώρες ή 8 έως 12 φορές την ημέρα.
  • Το μωρό έχει υγρές πάνες (από ούρα). Τον πρώτο καιρό ουρεί έως και 20 φορές την ημέρα.
  • Μπορείτε και ακούτε την κατάποση του γάλακτος όταν το μωράκι σας θηλάζει.
  • Με δεδομένο ότι το στήθος σας είναι πλήρης σε γάλα, το αισθάνεστε πιο μαλακό μετά από κάθε τάισμα.
  • Το μωράκι σας μετά από κάθε τάισμα κοιμάται.

Τι γίνεται με τις κινήσεις του εντέρου;

Το μωρό σας είναι πιθανό να έχει κενώσεις μετά από κάθε τάισμα, οι οποίες έχουν σκούροπράσινο χρώμα, καθώς αποβάλεται από το γαστρεντερικό του σύστημα το μηκώνιο που κατάπινε κατά την ενδομήτρια ζωή του. Μόλις αρχίσει λοιπόν να τρέφεται από το στόμα (θηλασμός ή μπιμπερό), το χρώμα των κενώσεων θα γίνει κιτρινοπορτοκαλί, αν θηλάζει και ανοιχτό καφετί, αν όχι. Το μητρικό γάλα πάντως είναι πολύ εύπεπτο για τα μωράκια και ως εκ τούτου έχουν λιγότερες κενώσεις και λιγότερες βρώμικες πάνες.

Έκρηξη ανάπτυξης

Από καιρό σε καιρό, το μωρό σας θα έχει μια «έκρηξη ανάπτυξης», συνήθως στις 10 ημέρες, 3 εβδομάδες, 6 εβδομάδες, 3 μήνες, και στην ηλικία των 6 μηνών. Όταν συμβεί αυτό, σημαίνει ότι το μωρό σας χρειάζεται περισσότερο γάλα και μπορεί να παρατηρήσετε ότι το τάισμα διαρκεί περισσότερο και είναι πιο συχνό. Μην πανικοβληθείτε και νομίσετε ότι θα χρειαστείτε ειδικό βρεφικό γάλα. Θα παράγετε περισσότερο γάλα καθώς αυξάνεται η απαίτηση του μωρού σας. Βέβαια, αυτό μπορεί να πάρει μια με δυο μέρες, οπότε να είστε υπομονετική.

Ύπνος κατά τη διάρκεια της νύχτας

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών, το μωρό σας θα ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας για να φάει. Μετά από δύο μήνες περίπου, μερικά μωρά θέλουν περισσότερο γάλα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Βέβαια κάθε μωράκι είναι διαφορετικό καθώς υπάρχουν κι εκείνα που κοιμούνται όλη τη νύχτα από την ηλικία των τριών μηνών, ενώ άλλα μπορεί να μην κοιμούνται ολόκληρη τη νύχτα για πολλούς μήνες. Αυτό όμως και πάλι δεν αποτελεί ένδειξη ότι το μωρό σας δεν πίνει αρκετό γάλα.

Ενημερώστε τον παιδίατρο

  • Εάν το μωρό δεν θηλάζει καλά.
  • Το μωρό είναι πολύ νυσταγμένο και δεν ξυπνάει για τάισμα.
  • Έχει ροζ, κόκκινα ή πολύ σκούρο κίτρινο χρώμα ούρων ή λιγότερες από έξι βρεγμένες πάνες την ημέρα.
  • Κλαίει ασταμάτητα και πιπιλάει συνέχεια τα χεράκια του, κάτι που είναι σημάδι πείνας.

Τα παραπάνω είναι μερικά σημάδια ότι το μωρό σας δεν καταναλώνει αρκετό γάλα. Συζητήστε το με το γιατρό σας ή με κάποιον σύμβουλο θηλασμού το συντομότερο δυνατόν και εξετάστε την τεχνική θηλασμού που ακολουθείτε. Όσο πιο σύντομα ζητήσετε βοήθεια για τυχόν δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν, τόσο πιο εύκολο θα διορθωθούν και όλα θα πάρουν τον δρόμο τους.

 

 

Πηγή: baby.gr