Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής (ΣΕΕ) είναι μία διαταραχή που προσβάλλει αρκετά παιδιά της σχολικής ηλικίας και κυρίως αγόρια.

Εάν το παιδί σας είναι υπερβολικά δραστήριο, υπερκινητικό, ζωηρό και δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, είναι πολύ πιθανό να πάσχει από το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής. Το σύνδρομο αυτό αποτελεί μια αναπτυξιακή διαταραχή με νευροβιολογική βάση και τα συμπτώματά του ξεκινούν πριν την ηλικία των 7 ετών.

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας πάσχει από το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής;
Τα συμπτώματα παρατηρούνται σε δύο περιβάλλοντα, στο σπίτι και στο σχολείο. Ένα παιδί που πάσχει από το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής, στο σπίτι είναι υπερβολικά δραστήριο, δεν προσέχει τα παιχνίδια του, δεν μπορεί να κάτσει για πολλή ώρα σε ένα μέρος και του αρέσει να σκαρφαλώνει στα έπιπλα. Στο περιβάλλον του σχολείου, είναι αρκετά συχνά αφηρημένο, δεν προσέχει την παράδοση του μαθήματος και δυσκολεύεται να ακολουθήσει τους κανόνες.

Από τι προκαλείται;
Τα αίτια του Συνδρόμου Ελλειμματικής Προσοχής δεν είναι ξεκάθαρα. Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι το περιβάλλον που μεγαλώνει ένα παιδί και τα βιώματα ήδη από την μικρή του ηλικία, μπορούν να προκαλέσουν το συγκεκριμένο σύνδρομο, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες και στην κληρονομικότητα.

Αντιμετώπιση:
Το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής παρουσιάζεται στο 5-10% των παιδιών και τα αγόρια έχουν τις τετραπλάσιες πιθανότητες από ότι τα κορίτσια να το εμφανίσουν. Η σωστή αντιμετώπιση προϋποθέτει τη θεραπεία συμπεριφοράς σε συνεργασία με έναν ειδικό ψυχολόγο που θα μπορεί να λάβει υπόψιν του το χαρακτήρα και την ηλικία του παιδιού. Όσο το παιδί μεγαλώνει, αποκτά αυτοέλεγχο και σταδιακά μαθαίνει αν ελέγχει τον παρορμητισμό και την υπερκινητικότητα που αισθάνεται και μέχρι να ενηλικιωθεί τα συμπτώματα δε θα είναι τόσο εμφανή.

 

 

 

 

Πηγή: mothersblog.gr