Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Smoothie με ακτινίδιο που ενισχύει το ανοσοποιητικό του παιδιού

Αυτή την περίοδο το παιδί σας χρειάζεται όσο τίποτε άλλο την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και θα το καταφέρετε δίνοντάς του τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.

Ένα υγιεινό smoothie είναι πάντα μια καλή επιλογή για πρωινό, δεκατιανό, απογευματινό, σνακ, ακόμη και για βραδινό. Πετάξτε τα πάντα μέσα σε ένα μπλέντερ, πατήστε το κουμπί, πολτοποιήστε τα υλικά και έτοιμο.

Το παρακάτω smoothie είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C από όλα τα μούρα και το φρέσκο ακτινίδιο που θα βάλετε μέσα. Γνωρίζατε ότι ένα ακτινίδιο έχει πάνω από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής βιταμίνης C; Και έχει επίσης και μια σπάνια μορφή βιταμίνης Ε χωρίς λιπαρά.

Οι τρεις τύποι μούρων που θα δείτε στα υλικά είναι επίσης εξαιρετικοί για το ανοσοποιητικό καθώς είναι γεμάτοι βιταμίνη C και βιοφλαβονοειδή. Να θυμάστε: όσο πιο σκούρα είναι τα μούρα, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχουν. Θα μπορούσατε επίσης να προσθέσετε και μερικά βατόμουρα σε αυτό το smoothie εάν θέλετε.

Όσο για το υγρό στοιχείο; Μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο φυσικό χυμό πορτοκάλι ή γάλα αμυγδάλου ή ακόμη και νερό. Η επιλογή είναι δική σας.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

Φράουλες: Οι φράουλες περιέχουν φαινόλες και ιδιαίτερα ένα συγκεκριμένο χημικό συστατικό, την ανθοκυανίνη, που της χαρίζει αυτό το ακαταμάχητο κόκκινο χρώμα. Έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν αυτή τη φαινόλη αυξάνει το επίπεδο του ουρικού οξέος στο σώμα με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως αντιοξειδωτικός παράγοντας.

Raspberries: Τα σμέουρα ή αλλιώς raspberries ή φραμπουάζ είναι οι μικρού μεγέθους καρποί του φυτού Rubus ideaus, της οικογένειας των ροδοειδών. Υπάρχουν περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη σμέουρων τα οποία κατηγοριοποιούνται σε 3 βασικές ομάδες: τα κόκκινα, τα μαύρα και τα μοβ. Τα πλέον γνωστά και περισσότερο δημοφιλή είναι τα κόκκινα σμέουρα. Η γεύση τους είναι ιδιαίτερη και δυνατή, αφήνοντας μία γλυκόξινη αίσθηση ενώ έχουν πολύ υψηλή διατροφική αξία. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτοχημικών όπως οι ανθοκυανίνες, οι φαινόλες, οι τανίνες και οι λιγνάνες, ενώ η συγκέντρωσή τους σε ελλαγικό οξύ και πελαργονιδίνη είναι αρκετά αυξημένη. Οι μεγάλες ποσότητες των παραπάνω φυτοχημικών προσδίδουν στα σμέουρα ιδιαίτερα υψηλή αντιοξειδωτική αξία, η οποία σύμφωνα με τις καταχωρήσεις του USDA ανέρχονται στις 5,065 μονάδες ORAC ανά 100γρ. Αντίθετα, η θερμιδική τους αξία είναι χαμηλή αποδίδοντας μόνο 52 θερμίδες στα 100γρ ενώ αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών καλύπτοντας περίπου το 16% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, είναι πλούσια σε μαγγάνιο, βιταμίνες C και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, κάλιο και χαλκό.

Blueberries: Το μύρτιλο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, E, και β-καροτίνη, σάκχαρα, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες. Ως αποτέλεσμα αυτού μπορεί να αποτελέσει ασπίδα για τον οργανισμό απέναντι σε διάφορες απειλές.

Aκτινίδιο: Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα ωφέλιμο για το ανοσοποιητικό. Περιέχει περισσότερη βιταμίνη C και από το πορτοκάλι. Περιέχει επίσης μια ποικιλία φλαβονοειδών και καροτενοειδών με αντιοξειδωτική δράση, τα οποία προστατεύουν το DNA. Το ακτινίδιο έχει αντιγηραντική δράση λόγω των βιταμινών Α, C και E, οι οποίες καταπολεμούν τη δράση των ελευθέρων ριζών που προκαλούν ρυτίδες και δρουν ενάντια στην ξηρότητα του δέρματος. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Βοηθούν επίσης την καλή λειτουργία του εντέρου, την πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και τη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα.

smoothie aktinidio gero anosopoitiko 1

Γάλα αμυγδάλου: Το γάλα αμυγδάλου είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και μέταλλα (π.χ. σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και μαγνήσιο) και περιέχει ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και φυτοστερόλες.

Χυμός πορτοκαλιού: Φημίζεται για την πολύτιμη βιταμίνη C που μας δίνει, ταυτόχρονα όμως είναι πλούσιο και σε άλλα ευεργετικά συστατικά, ενώ η μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό (87%) το καθιστά φρούτο εξαιρετικά ενυδατικό. Όσον αφορά τις βιταμίνες και τα μέταλλα που παρέχει, αυτά είναι κυρίως η βιταμίνη C, η θειαμίνη, το φυλλικό οξύ και το κάλιο. Ένα μεγάλο πορτοκάλι αρκεί για να καλύψουμε σε ποσοστό 100% ή και περισσότερο τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη C, ενώ η θειαμίνη (βιταμίνη Β1) εμπλέκεται στον μεταβολισμό και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και συμβάλλει στην καλή διάθεση. Το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9) έχει ιδιαίτερη αξία για την ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δρα προληπτικά ενάντια στο εγκεφαλικό, ενώ το κάλιο είναι ωφέλιμο για τον έλεγχο της πίεσης στους υπερτασικούς και μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Δοσολογίες υλικών:

  • 1 κούπα παγωμένες φράουλες
  • 3/4 κούπας παγωμένα raspberries
  • 1/2 κούπα παγωμένα blueberries
  • 2 ακτινίδια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
  • 1 κούπα χυμό πορτοκάλι ή γάλα αμυγδάλου ή νερό

Εκτέλεση:

Όπως είπαμε και πιο πάνω, βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και πολτοποιήστε. Έπειτα βάλτε το μείγμα σε ένα όμορφο ποτήρι, διακοσμήστε με ένα πολύχρωμο καλαμάκι και δώστε το στο παιδί σας να το απολαύσει.


Πηγή